Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro Biernacki przyjeżdża bo aż sie prosili na jutro o byki ale po mojej cenie czyli 6.7 netto. 9 hf średniej budowy i 3 mieszance. Kasa najpierw na konto i dopiero ładujemy.

Opublikowano

Mam byka ponad 600kg MM ale budowy i wyglądu Simental wagi ma 19miesiecy.Chce trzymać go jeszcze 5mies,do skończenia przez niego 2 lat.

Karmie go śruta z pszenicy+sanbull,siano,lucerna,trawa.(woda)

Co mu dawać przez te ostatnie 5 miesięcy aby uzyskać jak największa wagę?

Na koncentracie sanbulla(50zl worek 25kg) jechać do końca?A moze kupić śrutę sojowa ok.75zl za 25kg i na tym lepiej będzie szedł?

proszę o poradę.

Opublikowano

Chłopie Ty chcesz coś zarobić na tym byku? Jeśli tak to wypierdziel tego sanbulla i stwórz jakąś własną treściwą o wiele tańszą można z równie dobrymi przyrostami. Ale to nie temat od tego.

• Like 1
Opublikowano

Mam byka ponad 600kg MM ale budowy i wyglądu Simental wagi ma 19miesiecy.Chce trzymać go jeszcze 5mies,do skończenia przez niego 2 lat.

Karmie go śruta z pszenicy+sanbull,siano,lucerna,trawa.(woda)

Co mu dawać przez te ostatnie 5 miesięcy aby uzyskać jak największa wagę?

Na koncentracie sanbulla(50zl worek 25kg) jechać do końca?A moze kupić śrutę sojowa ok.75zl za 25kg i na tym lepiej będzie szedł?

proszę o poradę.

A nie wydaje Ci się że on ma zadużo białka a za mało energi? Bo simental 19mc-y przy stosowaniu sanbull powinien troche więcej ważyc.Ja bym zrezygnował z śruty z pszenicy a zastąpił ją kukurydzą

Opublikowano (edytowane)

A nie wydaje Ci się że on ma zadużo białka a za mało energi? Bo simental 19mc-y przy stosowaniu sanbull powinien troche więcej ważyc.Ja bym zrezygnował z śruty z pszenicy a zastąpił ją kukurydzą

ten byk nie jadl caly czas koncentratu,

jaka zrobic mieszanke?ile %kukurydzy i ile%sanbulla+jakie zboże?

Edytowane przez Tomek1215
Opublikowano

Dzisiaj Biernacki zabrał 10szt cena od 6,7 zł za ncb po 7,2 za ładne mieszańce netto oczywiście waga ogólna średnio po 800kg sztuka.Był przedstawiciel łuniewskiego Kobylina i dwóch innych handlarzy i żaden nie zaproponował więcej.

Opublikowano

U mnie dostają tylko otręby żytnie  z treściwych i w wieku 22-24 miesiące ważą ponad 800 do 900 kg

Opublikowano

U mnie dostają tylko otręby żytnie z treściwych i w wieku 22-24 miesiące ważą ponad 800 do 900 kg

Ile kolego tych otrąb dajesz na sztukę i jakie objętościowe dostają?
Opublikowano

U mnie dostają tylko otręby żytnie  z treściwych i w wieku 22-24 miesiące ważą ponad 800 do 900 kg

i pewnie tylko sianko i wodę do tego.... 

Nie wiem czemu, ale na tym forum coraz więcej ludzi, osiąga przyrosty dobowe ponad 1,2 kg/ dzień przy ekstensywnym chowie, jak dla mnie magia. U mnie w okolicy, nikt niestety nie ma takich wybitnych sztuk. to czyli jakby tak byka dobrze opasać przyrosty wzrosły by o około 30% więc w wieku 2 lat, byk u Ciebie osiągnie prawie 1200 kg

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v