Skocz do zawartości

Zetor Major czy Proxima 70 czy Farmtrac 675dt czy nowy Ursus C380

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Stoję przed wyborem ciągnika na niewielkie gospodarstwo 10ha. Będzie to główny ciągnik. Zakup z własnych środków więc cena ma znaczenie.

Po uwagę biorę

1. Zetor Major 80 cena 111tys

2. Zetor Proxima 70 cena po aktualnym rabacie 115tys

3. Farmtrac 675dt cena 115tys

4. Ursus C380 cena 110tys

Który wybrać, proszę o opinie. Ceny podobne. jaki silnik zetora spali mniej czy 65KM czy 76KM?

Opublikowano

Ja osobiście wybrał bym coś z Zetora ,bo ta marka trzyma sie na rynku już od pewnego czasu i jakoś sobie radzi ,a Ursus to nie wiadomo ,bo to praktycznie nowość .Na temat Farmtrac też są podzielone opinię :)

Gość STIG0013
Opublikowano

Cena ma znaczenie ale warto od razu dopłacić za full obciążników i jakieś opony niż potem żałować.

Ursus - świeżak więc choroby wieku dziecięcego na razie mogą wychodzić, ja bym sobie na razie odpuścił

Farmtrack- silnik Perkinsa, sprawdzony model, opinie zbiera nie najgorsze

Proxima70/ Major80 - Z Proxim trzeba by porównywać z 80 wtedy moc ta sama, w mojorku nie masz w standardzie sprężarki, sprawdzone już modele, prawdopodobnie spali nieco więcej niż poprzednicy

Opublikowano

Skad masz info o cenie ursusa?  Masz jakas ulotke, ogloszenie? 

Byłem u dealera Ursusa, powiedziałem że za 111tyś mam Majora, a ten zaproponował 110tyś. Co prawda Ursusa C380 jeszcze nie mają na placu, ale mówił,że w tym miesiącu powinni dostać pierwsze sztuki.

Opublikowano

Ja bym brał Zetora Proxime, Na pewno nie Farmtraca, Major to prawie to samo co Farmtrac więc też odpada. A Zetra wcale aż tak dużo nie pali. Mam Forterre i Farmtraca 675 to wiem dokładnie... jak coś to pisz na priv

Opublikowano

Major, C380 i 675 DT mają ten sam układ napędowy. Ursus i Farmtrac mają też ten sam silnik Perkinsa, ogólnie oszczędniejszy od zetorowskich. Podnośnik najmocniejszy ma Proxa: 4,2 t, Major: 2,4 t, Farmtrac 2,6 t, a Ursus 2,65 t. Jeśli nie myśli się o targaniu agregatu upr.-siew. o szer. 3 m to nie ma problemu z udźwigiem 2,4 t chociaż może to w przyszłości okazać się trochę mało. Proxa ma na standardzie skrzynię 10/2, więc trzeba się pytać o 12/12, bo ta pierwsza to już przeżytek. Reszta ma skrzynie 12/12. Można pomyśleć o 40 km/h, ale nie wiem, czy nie rozrzedzą się zbytnio biegi (wybór prędkości max jest tylko przy Proxie). Standardowe ogumienie jest praktycznie identyczne we wszystkich tu omawianych modelach, choć Proxa ma tylne koła na felach 28", a reszta na 30". Wydatek hydrauliki to: Zetory - 50, Farmtrac - 34, Ursus - 41 (l/min). Kabiny Majora i Farmtraca są robione chyba w tej samej fabryce w Polsce i nie są najporządniejsze. Najlepiej dopracowaną ma pewnie Proxima. Ursus ma najciekawszą kabinę - 4-słupkową. Farmtrac i Proxa nie mają okna dachowego (dobre do tura).

Oczywiście komplet obciążników na przód powinien być, opony tylko radialki, 4 wyjścia hydrauliki powinny wystarczyć. Sprężarka jest konieczna (ciągnik bez sprężarki nie może ciągnąć przyczepy, takiej np. 4 t). Na koniec oświetlenie. Major ma 2 lampy na przód i 2 na tył, Farmtrac i Ursus 2 na tył i 4 na przód, Proxa 3 na tył i 4 na przód.

Proxa chyba najlepiej wypada, ale będzie znacznie droższa od reszty. Ursus powinien wystarczyć w zupełności. Majora bym nie wybrał przez udźwig podnośnika i silnik, a Farmtrac przegrywa z Ursusem przez kabinę i wydatek hydrauliki.

Opublikowano

zeby ciagac 3 metrowy agr. upr. siewn. 80 km ciagnikiem trzeba byc chyba samobujca, no chyba ze taki co przed ni m sie tez urpawia....bo duzego ciezkiego i dobrze doprawiajacego agregaru nie zalozymy....

Ja bym sie chyba usmiechnal w strone ursusa ale bym musial go najpierw widziec i sie przejechac.

Opublikowano (edytowane)

To że podniesie i nawet pociągnie to nic, będzie bardziej mokry rok, innym razem podmokła plama, jeszcze innym razem pod górkę i ... po robocie. Do mnie z 2 lata temu przyjechał siać rzepak ozimy sąsiad Pronarem 1025 + 3m agregat uprawowo siewny unii z poznaniakiem  i ledwo zdołał się wygrzebać z podmokłej plamy o wymiarach 3mx5m.

Sam się zastanawiam nad tym co kupić ... czy nowego Zetora n czy NH z przedziału mocy 80-100 km, czy coś używanego. Ważne jest to że wchodzą nowe normy emisji spalin i silniki Perkinsa czy też Zetora będą miały montowany od 2015 roku common rail i chyba DPFa.

Co do silników Perkinsa montowanych w Farmtrakach i Ursusach to lubią się pompy wtryskowe zacierać. Zetory mają jeszcze zwykłe rzędowe pompy wtryskowe. Co do spalania to wcale nie jest prawdą że silniki Zetorów palą więcej od siników Perkinsa. Z rok temu był w Top Agrar w dodatku technicznym test ciągników o mocy ok 100 km, Zetor Proxima wypadł bardzo dobrze - był na dziesięc czy kilkanaście ciągników w czołówce jeżeli idzie o zużycie paliwa, najwięcej ciągnął paliwa ciągnik Valtra.

Edytowane przez tracker
Opublikowano

W Majorze masz sprężarkę . Silnik ten sam co w Proximie  80

Cena ma znaczenie ale warto od razu dopłacić za full obciążników i jakieś opony niż potem żałować.

Ursus - świeżak więc choroby wieku dziecięcego na razie mogą wychodzić, ja bym sobie na razie odpuścił

Farmtrack- silnik Perkinsa, sprawdzony model, opinie zbiera nie najgorsze

Proxima70/ Major80 - Z Proxim trzeba by porównywać z 80 wtedy moc ta sama, w mojorku nie masz w standardzie sprężarki, sprawdzone już modele, prawdopodobnie spali nieco więcej niż poprzednicy

Proxima od Czerwca 2013 posiada luk dachowy .

Major, C380 i 675 DT mają ten sam układ napędowy. Ursus i Farmtrac mają też ten sam silnik Perkinsa, ogólnie oszczędniejszy od zetorowskich. Podnośnik najmocniejszy ma Proxa: 4,2 t, Major: 2,4 t, Farmtrac 2,6 t, a Ursus 2,65 t. Jeśli nie myśli się o targaniu agregatu upr.-siew. o szer. 3 m to nie ma problemu z udźwigiem 2,4 t chociaż może to w przyszłości okazać się trochę mało. Proxa ma na standardzie skrzynię 10/2, więc trzeba się pytać o 12/12, bo ta pierwsza to już przeżytek. Reszta ma skrzynie 12/12. Można pomyśleć o 40 km/h, ale nie wiem, czy nie rozrzedzą się zbytnio biegi (wybór prędkości max jest tylko przy Proxie). Standardowe ogumienie jest praktycznie identyczne we wszystkich tu omawianych modelach, choć Proxa ma tylne koła na felach 28", a reszta na 30". Wydatek hydrauliki to: Zetory - 50, Farmtrac - 34, Ursus - 41 (l/min). Kabiny Majora i Farmtraca są robione chyba w tej samej fabryce w Polsce i nie są najporządniejsze. Najlepiej dopracowaną ma pewnie Proxima. Ursus ma najciekawszą kabinę - 4-słupkową. Farmtrac i Proxa nie mają okna dachowego (dobre do tura).

Oczywiście komplet obciążników na przód powinien być, opony tylko radialki, 4 wyjścia hydrauliki powinny wystarczyć. Sprężarka jest konieczna (ciągnik bez sprężarki nie może ciągnąć przyczepy, takiej np. 4 t). Na koniec oświetlenie. Major ma 2 lampy na przód i 2 na tył, Farmtrac i Ursus 2 na tył i 4 na przód, Proxa 3 na tył i 4 na przód.

Proxa chyba najlepiej wypada, ale będzie znacznie droższa od reszty. Ursus powinien wystarczyć w zupełności. Majora bym nie wybrał przez udźwig podnośnika i silnik, a Farmtrac przegrywa z Ursusem przez kabinę i wydatek hydrauliki.

Opublikowano
arturmen a powiedz mi co ci farmtrac nie pasuje?

proxa ma opony takie jak c 360.major a farmtrac to to samo prawie nowy ursus nie wiem.A mam pytanie czy do farmtrca za dopłatą była by możliwość włożenia skrzyni 24x24 mowa o modelu 670dt 675 dt