Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

za 5, 6  gdzie uzyskasz 4 tony oddasz tone to masz 3 razy 600 = 1800 odjąć koszta .     gratuluje             

Np siejac kukurydzę na ziarno na sprzedaż lub żyto na kiszonke i kukurydzę na kiszonke z przeznaczeniem na pasze wyjdzie lepiej

2 minuty temu, cantstop napisał:

ktoś wcześniej napisał że niektórzy traktują taką dzierżawe jako przepustke do kupna choć ja uważam ze jednak to i tak poroniony pomysł i dawanie sie dymać

To lepszym rozwiązaniem stać w miejscu nie rozwijać się? I patrzeć jak dookoła biorą dzierżawy i systematycznie dokupuja grunty których w okolicy coraz mniej i coraz droższe?

Opublikowano (edytowane)

Ten biznes chyba szczyt ma już za sobą w okolicy u mnie 6 stoi jakie dokładnie warunki nwm miało być dużo więcej lecz zmieniło się prawo względem odległości od mieszkalnych z tego co słyszałem i już w okolicy więcej nie postawili 

Sorki o fotowoltaike ci chodzi a ja z automatu o wiatrakach pomyślałem 

Edytowane przez michalcium
Opublikowano
RadekKamierczak napisał:

Czy dzierzawi ktos ziemię pod farmy fotowoltaiczne?

Kuzyn podpisał umowę z 5 lat temu to tej pory sprzedali go już 3 razy i podobno teraz ta firma ma wreszcie budować bo do tej pory to tylko każdy przycinal na samej umowie a kuzyn nic z tego nie ma dzialka odrolniona chyba dopłat nie bierze itd. Mówi że nikomu nie życzy tego. Umowa była konsultowana przed podpisaniem z prawnikiem ale i tak robią co chcą.

• Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, michalcium napisał:

Np siejac kukurydzę na ziarno na sprzedaż lub żyto na kiszonke i kukurydzę na kiszonke z przeznaczeniem na pasze wyjdzie lepiej

Jaki masz przychód z 1ha żyta na kiszonkę?

@bialy2005 ale u was jest jedna farma w okolicy, coś mi się kojarzy że jakiś przejazd kolejowy jest i za nim jakieś 2 km i po prawo. Nie znasz sytuacji czy faktycznie właścicielowi płacą jak było umówione?

Opublikowano
5 godzin temu, michalcium napisał:

Ja ja kukurydzę po życie.........raz na 10 lat sie uda a potem płacz,że susza

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Amortyzacja na 7,5 roku ,czyli traktor musi robić 2tyś godzin rocznie -nielogiczne, żeden rolnik tyle nie robi,jak mam liczyć swoją robote -przecież średnio w roku pracuje mniej godzin ,niz na etacie

Co do dzierżawy maksymalnie 1500 zł dopłaty uprawiającego-klasa nie gorsza jak IV-ewentualnie miejsca z V KL

Przed chwilą, miwigos napisał:

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ogólnie nic nie daje dzierżawa jeśli chodzi o pożniejszy zakup. Nawet jak zapiszesz prawo pierwokupu działki, to tylko po cenie wywoławczej. Odmówisz to idzie legalnie do innych rolników  i proponuje im zakup... U mnie w świętokrzyskim tez zaczyna brakować gruntów, i kto sprzedaje to idzie po prostu tam gdzie drożej i juz... OLX tez jest czy  przypnie ogłoszenie na tablicy pod sklepem... I już jest zainteresowanie. Klasa 3 i 4 z dobrym dojazdem z asfaltu to cena nawet 45 -50 tyś/ha, tak jest u mnie. 9 km dalej podobna ziemia jeśli chodzi o dojazd ( już przy asfalcie, brak mediów pod budowlanke )  ale juz klasa 1 i 2, cenią 65 tyś/ha i o dziwo 6 miesiecy i kupca nie ma...

Opublikowano

A u mnie 3 i 4 KL jak sie trafi to 80-100 tyś i idzie jak karp  na święta w markecie po 8 zł

Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Amortyzacja na 7,5 roku ,czyli traktor musi robić 2tyś godzin rocznie -nielogiczne, żeden rolnik tyle nie robi,jak mam liczyć swoją robote -przecież średnio w roku pracuje mniej godzin ,niz na etacie

Nie ja ustalałem te zasady i stawki amortyzacji...

Ale z drugiej str. co w tym jest nielogicznego? Po pierwsze kto by trzymał wytłuczonego siepa 15 tys. mth? Po drugie a ile ty chcesz robić maszyną 250 mth na rok? Zobacz jak stoi niemieckie rolnictwo i zobacz ile mtg mają u nich ciągniki 3 - 4 letnie. Oraz jak stoi nasze rolnictwo, przeinwestowane maszyny stoją zamiast na siebie zarabiać.

Swoją robotę licz co najmniej tak jak byś musiał za wykonane czynności zapłacić pracownikowi.

Opublikowano (edytowane)

Sprzedający dyktuje warunki czy jest dzierżawa czy nie. U mnie cena 15-20 za hektar klasy 4-6, raczej cena bliżej 15 bo chętnych brak. 

Kuzynek kupił w zeszłym tygodniu 40 ar które dzierżawił, ale wg mnie przepłacił bo babka wolała 8 k za ten kawałek i powiedziała że nie opuści, jak chce to kupuje albo szuka innego. Podejrzewam że gdyby powiedział że da 5, a jak nie to schodzi, kobita by się zgodziła

W niedalekiej okolicy jest gospodarz u którego ciągnik robi 8 tys godzin przez 5 lat.

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

A sam mam leżeć nic  nie robić ,dobrze jeść ,roztyć się i w wiku 40-50 lat umrzeć -DZIEKUJE ZA TAKIE RADY

70% traktorów robi mniej niz 250 godzin,nie wszyscy maja po1000 ha

Opublikowano (edytowane)

Ale co ma do rzeczy twoje tycie i leżenie. Mówimy o kosztach produkcji z 1 ha. Wykonana praca ma swoją wartość bez znaczenia czy utyłeś czy schudłeś.

Tak samo nie wszyscy mają czas jeździć traktorem po polu skoro mogą to zlecić byle osiłkowi aby w tym czasie zająć się innymi bardziej złożonymi i wymagającymi czynnościami. Nie uważasz?

Jaki związek z moją i twoją amortyzacją ma 70% traktorów które robią max 250 godz. na rok? Mówimy o amortyzacji w rachunkowości, gdy maszyna robi mało godz. i w zawiązku z tym nie będzie zużyta to więcej kasy za nią po czasie będziesz mógł odzyskać i wpisać do przychodu.

Oczywiście takie coś jest mało kiedy opłacalne i zazwyczaj więcej stracimy na nie wykorzystanej maszynie, niż byśmy zarobili gdyby ją wykorzystać w 100%. Bo nie każda maszyna to BIZON rekord i zetor 7211 że z wiekiem nabiera coraz większej wartości.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Ktoś mi mówił, że w jakiejś amerykańskiej książce o ekonomi rolnictwa było napisane, że na 100 akrów czyli ok 40 ha wystarczy jeden ciągnik o mocy ok 70KM z lat '80. Co do zachodu to czytałem w jakiejś gazecie o kilku niemcach nie pamiętam jaka powierzchnia gospodarstw, którzy kupili jeden traktor 150km z osprzętem i zatrudnili pracownika, kosztami dzielili się w stosunku do wykonanych prac. Jak widać można  chociaż w Polsce nie do zrobienia. To tyle ze światowych plotek.

U mnie cena dzierzaw kolejne 200 zł w górę. U sąsiadki był chętny zaproponował 1200 za ha plus podatek. Doplaty właścicielki, głownie 3 i 4 klasa trochę 5

Opublikowano
13 godzin temu, damianzbr napisał:

Ale co ma do rzeczy twoje tycie i leżenie. Mówimy o kosztach produkcji z 1 ha. Wykonana praca ma swoją wartość bez znaczenia czy utyłeś czy schudłeś.

Tak samo nie wszyscy mają czas jeździć traktorem po polu skoro mogą to zlecić byle osiłkowi aby w tym czasie zająć się innymi bardziej złożonymi i wymagającymi czynnościami. Nie uważasz?

Jaki związek z moją i twoją amortyzacją ma 70% traktorów które robią max 250 godz. na rok? Mówimy o amortyzacji w rachunkowości, gdy maszyna robi mało godz. i w zawiązku z tym nie będzie zużyta to więcej kasy za nią po czasie będziesz mógł odzyskać i wpisać do przychodu.

Oczywiście takie coś jest mało kiedy opłacalne i zazwyczaj więcej stracimy na nie wykorzystanej maszynie, niż byśmy zarobili gdyby ją wykorzystać w 100%. Bo nie każda maszyna to BIZON rekord i zetor 7211 że z wiekiem nabiera coraz większej wartości.

Gdyby wszyscy byli tacy bizmesmeni jak ty ,to by nie miał kto na tym traktorze jeżdzić ,większość woli zrobić u siebie i mieć świety spokój niż się szarpać na wszystkie fronty-jak ci to pasuje to twoja bajka ,ale nie neguj kogoś kto obrabia 100-150 ha i twierdzisz że nie umie liczyć ,ja wole to obrobić i mieć dużo wolnego czsu ,wiekszość rolników by tak chciała żyć,u jednego praca na etacie jest zyskiem ,u  mnie praca w gospodarstwie jest zyskiem ,technikum kończyłem dobre ćwierć wieku temu i tak uczyli na ekonomi,ale może teraz mądżejsi ludzie żyją ,ja twierdze że za epoki budowania piramid  czy zamków  budowanych ręczenie mieli wiecej oleju w głowie

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, damianzbr napisał:

....nasze rolnictwo, przeinwestowane maszyny stoją zamiast na siebie zarabiać.

No coś w tym jest ale ja np jak nie mogłem kupować ziemi bo nie było jak to kupowałem maszyny i dziś na 35-37ha mam sprzęt którym obrabię 45-50ha (no z jedna 6 tonówka przydałaby mi się lub dwie d46 do kapitalnego remontu żeby mieć spokój). I człowiek mniej się namęczy ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Gdyby wszyscy byli tacy bizmesmeni jak ty ,to by nie miał kto na tym traktorze jeżdzić ,większość woli zrobić u siebie i mieć świety spokój niż się szarpać na wszystkie fronty-jak ci to pasuje to twoja bajka ,ale nie neguj kogoś kto obrabia 100-150 ha i twierdzisz że nie umie liczyć ,ja wole to obrobić i mieć dużo wolnego czsu ,wiekszość rolników by tak chciała żyć,u jednego praca na etacie jest zyskiem ,u  mnie praca w gospodarstwie jest zyskiem ,technikum kończyłem dobre ćwierć wieku temu i tak uczyli na ekonomi,ale może teraz mądżejsi ludzie żyją ,ja twierdze że za epoki budowania piramid  czy zamków  budowanych ręczenie mieli wiecej oleju w głowie

Ale dlaczego mnie porównujesz do całej tej sytuacji kiedy ja nikogo nie zatrudniam w gospodarstwie i wszystko wykonuję we własnym zakresie. Tylko po prostu liczę to do kosztów.

Rozumiem że ty tak jak ja, też wypełniasz sam wniosek o dopłaty i nie zatrudniasz pracownika, oraz wiosek o PROW, także robisz sam a nie pracownik? I uważasz że nie ma co liczyć kosztów tej pracy? A co jeśli 95% rolników zleca wykonanie tej czynności komuś innemu? A przecież to jest jak by zatrudnienie pracownika bo nikt za ciebie nie wymyśli gdzie co masz zasiane, tylko ta osoba za ciebie pisze ołówkiem w tabelkach nic więcej. Jak pracownik.

Rób jak uważasz ale po co publicznie się z tym nie zgadzasz i próbujesz udowadniać że obecne zasady są złe a to ty postępujesz właściwie? Ja tego nie wymyśliłem, koszt pracy własnej jest uwzględniany w kosztach produkcji rolnej i proszę cię nie wprowadzaj ludzi czytających ten temat w celu zdobycia informacji w błąd. Wszystkie szkoły ekonomi o tym mówią i ośrodki doradztwa rolniczego więc musisz się z tym pogodzić że nie masz racji.

,,Kosztami, które są często pomijane w kalkulacjach rolników to koszty pracy własnej oraz koszty amortyzacji,,

https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/10877-rolniku-zacznij-liczyc

@Nikita_Bennet bo tak to u większości wygląda, że kupują maszyny większe niż obecne potrzeby z myślą że w przyszłości się gospodarstwo powiększy. Każdy ma jakiś sposób, jeden woli szybko zarobić, drugi myśli przyszłościowo i kupuje na wyrost aby w przyszłości nie ponosić kosztów zakupu. Chociaż później w przyszłości i tak różnie to wychodzi, inaczej niż zakładało się ;)

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Ale dlaczego mnie porównujesz do całej tej sytuacji kiedy ja nikogo nie zatrudniam w gospodarstwie i wszystko wykonuję we własnym zakresie. Tylko po prostu liczę to do kosztów.

....................

@Nikita_Bennet bo tak to u większości wygląda, że kupują maszyny większe niż obecne potrzeby z myślą że w przyszłości się gospodarstwo powiększy. Każdy ma jakiś sposób, jeden woli szybko zarobić, drugi myśli przyszłościowo i kupuje na wyrost aby w przyszłości nie ponosić kosztów zakupu. Chociaż później w przyszłości i tak różnie to wychodzi, inaczej niż zakładało się ;)

Nie tylko Ty liczysz to do kosztów co sam masz zrobić - jak ktoś chce liczyć dochodowość to musi wliczyć koszt swojej pracy (no chyba że chce tylko robić na rozwój gospodarstwa liczyć jeżdżąc starym autem, mieszkając w ruinie).
Co do większych maszyn - znaczy mi się udało, kupowałem jak miałem chyba 20 ha sprzęt z prowu na 30ha, potem trochę zmian oraz remontów i wyszło że sprzęt obrobi leciutko ponad 40ha a mam już 36-37ha i fajnie że prace udaje się wykonać szybciej niż 20 lat temu obrabiając C330M która co roku miała remont skrzyni (no w sumie 30 lat temu tato tak robił) bo ciągało się 5 ciężkich bron 20stek.
Ja np teraz dalej nie będę się rozwijał z zakupem większych maszyn - no może przyczepy.

Edytowane przez Nikita_Bennet