Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie Kowr żeby umorzyć czynsz. To u nas wiele gospodarstw musiałoby mieć znajomości.

Kukurydza krowiarzom przy takim czynszu z biedą by się opłaciła. A jak ktoś ma jeszcze biogazownię to jeszcze bardziej mu się opłaci. Oczywiście zakładając, że nie będzie suszy😀. Kukurydza pójdzie na biogaz, a z tego poferment na pola pod kuku. Bez kupowania żadnych nawozów. Konkretny gruber, siew( często w jednym przejeździe), nasiona, dwa razy oprysk i koszenie. Ja osobiście bym nie zaryzykował. Dla mnie to max. 2500 zł/ha oczywiście dobrej ziemi. Czasami może ktoś amortyzacji nie liczy i myśli, że zarabia.

Opublikowano
Dnia 9.12.2022 o 08:13, Andzej23 napisał:

Taki, że to nie małe dodatkowe koszty. Siew 300 zł/ha plus minimum 600 zł/ha zbiór. No i sam nie decydujesz ani o terminie siewu, ani zbioru.

Przy 300ha podejrzewam że już będziesz decydował kiedy Ci posieja i pozbierają

• Like 1
Opublikowano
Andzej23 napisał:

Poszła teraz ta ziemia pod Wrocławiem ok. 360 ha w dzierżawę. Średni czynsz wyszedł około 6500 zł/ha. Także Zelkow pomyliłeś się, bo poszło taniej jak przewidywałeś.

A ile przewidywałem? na taką ziemię to dziwne że tak mało

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Jedyne pralnia pieniędzy , innej opcji nie widzę 

Też ciężko mi w to uwierzyć że normalny rolnik byłby w stanie rzucić się na coś takiego 

14 godzin temu, przem64 napisał:

Teraz podpisana umowa. Ważna  do 31.12.2023

I też bez sensu do grudnia, powinno być do końca sierpnia żeby od września można było podpisać nową umowę na ozime. To śmierdzi jakimś wałkiem 

Opublikowano

Jak zasieje kuku , bo myśle że nic innego nie to musi być conajmniej do końca listopada, chyba że soja , bo to ten rejon gdzie udaje się

Opublikowano

Wcześniej ziemia należała do okolicznej spółki rolnej "PGR" w formie dzierżawy. KOWR wypowiedział dzierżawę i przekazał w formie darowizny do nowo utworzonej spółki skarbu państwa pod planowaną przyszłą strefę ekonomiczną. Aby ziemia nie leżała odłogiem nowo utworzona spółka ogłosiła przetarg na dzierżawę pola.  Dodam od siebie że to już był drugi tak ogłoszony przetarg, w tamtym roku też umowa wygasała do końca 2022 roku. 

Opublikowano

Co rosło rok wcześniej , ten sam wziął w dzierżawe czy inny