Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, PAN88 napisał:

Każ im samym robić.

Lub rób im usługi. Lepiej wyjedziesz na tym.

Ja mogłem wsiąść 4ha za 2tysiace za całość i moje dopłaty i podziękowałem. Powiedziałem że mogę dać tysiąca za całość i moje dopłaty

500zł za ha i dopłaty Twoje to jest dość fajna opcja o ile nie pustynia

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Pajej napisał:

500zł za ha i dopłaty Twoje to jest dość fajna opcja o ile nie pustynia

5 klasa ziemi no i do tego parę lat ugór i ładne drzewka urosly

Opublikowano

Ja miałem ofertę wziąć w dzierżawę 6 hektarów w jednym kawałku nieużytku V i VI klasy, dopłata dla właściciela i 1500zl rocznie dla mnie w gotówce od właściciela. Stwierdziłem, że jakbyśmy zrobili odwrotnie to byłoby ok. Nie dobiliśmy targu

Opublikowano

A podatek dla kogo? Jak właściciel płaci, to masz za darmo ziemię. To tak źle? Oczywiście kwestia ile trzeba poświęcić, żeby z tego nieużytku zrobić użytek.

Rozmawiałem z kuzynem i pytam co tam się stało z jego dzierżawa, bo widzę że inny ciągnik tam orze, to powiedział, że właściciel po 3latach wyskoczył mu, że wchodzi w ekologię i jak kuzyn chce nadal dzierżawić, to ma mu dorzuci dychę rocznie (do 4ha). Nie wiem na ile podkoloryzowal

Opublikowano

Ty jesteś rolnik od kiedy V i VI klasa ma podatek, taką ziemie brać karczować po co , chyba że mieszkasz w rejonie gdzie dużo pada ,u mnie bez sensu

Opublikowano (edytowane)

Nie mam 5-6kl? Wiem ile place u siebie podatku, a jak jest z innymi klasami, to się nie orientuje, masz rację - mój błąd, doczytałem. 🤷

Nieużytek nie znaczy od razu, że całość jest zarośnięta. Zresztą chyba napisałem, że zależy ile trzeba poświęcić żeby to przywrócić do stanu używalności.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
16 godzin temu, PAN88 napisał:

Każ im samym robić.

Lub rób im usługi. Lepiej wyjedziesz na tym.

Ja mogłem wsiąść 4ha za 2tysiace za całość i moje dopłaty i podziękowałem. Powiedziałem że mogę dać tysiąca za całość i moje dopłaty

Jak 1-3 klasa to można brać 2 tys za 4ha i nawet jego dopłaty 

9 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja miałem ofertę wziąć w dzierżawę 6 hektarów w jednym kawałku nieużytku V i VI klasy, dopłata dla właściciela i 1500zl rocznie dla mnie w gotówce od właściciela. Stwierdziłem, że jakbyśmy zrobili odwrotnie to byłoby ok. Nie dobiliśmy targu

O kurde haha 

Znajomy dzierżawi od gościa co miał gospodarstwo ale już nie ma to płaci za czarnoziemy 1500 plus jego dopłaty taka stawka to wg jest dobra 

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Nie mam 5-6kl? Wiem ile place u siebie podatku, a jak jest z innymi klasami, to się nie orientuje, masz rację - mój błąd, doczytałem. 🤷

Nieużytek nie znaczy od razu, że całość jest zarośnięta. Zresztą chyba napisałem, że zależy ile trzeba poświęcić żeby to przywrócić do stanu używalności.

Ile masz lat że nie wiesz co może urosnąć na takiej słabej glebie, zabraknie troche wody i usycha , u nas na takich glebach wszystko się już pali

Opublikowano

Ja bylbym zainteresowany tą ziemią ale z doplatami dla mnie i te 1500 ja mógłbym płacić za całość tych 6 hektarów. No powiedzmy że nawet 2000 oplaciloby sie dać. Te 3 tony żyta z minimalną agrotechniką zawsze sie zbieralo do tej pory i zysk był nienajgorszy jezeli bierze sie dopłaty.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Saletra po 3700 i paliwo po 7.40 netto za litr . Wiele wyjaśnia w kwestii dzierżawy słabej ziemi. U nas do zeszłego roku większość dzierżawy były na zasadzie : dopłaty właściciela a zbiory dla dzierżawcy. Ja jeszcze na takich warunkach dzierżawie bo mam sporo bydła . Ale "słyszę "już w tym roku to się zmienia i dla nowych dzierżaw ( łąki i słabsze pola) to dopłaty musza iść na 50/50 . 

Edytowane przez Banan3512
Opublikowano

Tu nie chodzi tyle o wartości, tylko możliwą wysokość uzyskanego dochodu dla kogoś posiadającego zaplecze techniczne, personalne. Ziemia może być i 1 mln zł za 1 ha a przynosić zysk roczny na poziomie 100 zł/ha albo odwrotnie ziemia warta 10000 zł/ha, ale zysk roczny 5000 zł/ha. To samo w innych branżach, masz w dobrej lokalizacji powierzchnię magazynową czy inną do wynajęcia uzyskasz większy czynsz, natomiast prowadzący działalność ma możliwości sprzedaży towarów z większą marżą jak i ilością.

Dobrze to widać kto ma dobrze rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego to jak jest coś w pobliżu zapłacić 2 x tyle co ktoś na produkcji roślinnej bo on końcowym dochód będzie miał znacznie większy. 

Tyle według mojej teorii, w rzeczywistości bywa różnie. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Pojebało gościa.

No tak trochę hehe ja max 2500 mogę dać moje dopłaty mój podatek 

27 minut temu, Norman napisał:

Tu nie chodzi tyle o wartości, tylko możliwą wysokość uzyskanego dochodu dla kogoś posiadającego zaplecze techniczne, personalne. Ziemia może być i 1 mln zł za 1 ha a przynosić zysk roczny na poziomie 100 zł/ha albo odwrotnie ziemia warta 10000 zł/ha, ale zysk roczny 5000 zł/ha. To samo w innych branżach, masz w dobrej lokalizacji powierzchnię magazynową czy inną do wynajęcia uzyskasz większy czynsz, natomiast prowadzący działalność ma możliwości sprzedaży towarów z większą marżą jak i ilością.

Dobrze to widać kto ma dobrze rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego to jak jest coś w pobliżu zapłacić 2 x tyle co ktoś na produkcji roślinnej bo on końcowym dochód będzie miał znacznie większy. 

Tyle według mojej teorii, w rzeczywistości bywa różnie. 

Dobrze mówisz ale z cenami niektórych już poj..... Żeby siedzieć na du.... I mieć te 4000 zł za ha