Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.01.2022 o 09:10, Pajej napisał:

zaraz wszyscy będą krytykować a jeden "ukradnie go" i zrobi to co pisałem

Wytwórnia pasz ekologicznych. To jest nisza bo w Polsce takiej nie ma hodowcy kupują niemieckie, a ekologia to temat rozwojowy

Senator Stokłosa karma dla czworonogów i cholera wie czego jeszcze 80% produkcji idzie na Zachód, dla drobiu cos takiego ma Cargill, także śliski temat

Opublikowano
witejus napisał:

Gdyby ta ekologia była opłacalna to nie wprowadzali by ekologii na siłę ,przymusowo.

mam znajomego co siedzi w ekologii od kiedy weszła, i nie narzeka ale nie sieje żytek w eko tylko wszystko warzywa i na zachód większość i do tego potrzebni ludzie, zbyt jest i to spory, wiec zarobić się da i to sporo tylko trzeba zasuwać to nie jest tak że przejdziesz na eko nic nie będziesz robił i kasa lepsza niż w konwencji

Opublikowano
11 godzin temu, ws71 napisał:

Senator Stokłosa karma dla czworonogów i cholera wie czego jeszcze 80% produkcji idzie na Zachód, dla drobiu cos takiego ma Cargill, także śliski temat

Ale który producent ma karmę z certyfikatem ekologicznym dla niosek?

Opublikowano

Po co certyfikat żeby była dwa razy droższa ,chcesz eko ,sam sobie wyhoduj trawa , dynia , ziemniak ,zboże własne

Opublikowano
52 minuty temu, Leszy napisał:

Właśnie ludzie do roboty potrzebni. Zaś do pracy w polu to już Ukraińców brak. Chyba nowych weźmiemy od Kim Dzong Una.

Lub Nepal ostatnio takich pracowników trafiłem jak pojechałem ze znajomym na załadunek

Opublikowano
38 minut temu, Pajej napisał:

Ale który producent ma karmę z certyfikatem ekologicznym dla niosek?

Była taka linia pasz w Provimi parę lat wstecz padło to po niecałym roku brak zainteresowania, idealnie podsumował to

@miwigos

Opublikowano
10 godzin temu, ZELKOW napisał:

mam znajomego co siedzi w ekologii od kiedy weszła, i nie narzeka ale nie sieje żytek w eko tylko wszystko warzywa i na zachód większość i do tego potrzebni ludzie, zbyt jest i to spory, wiec zarobić się da i to sporo tylko trzeba zasuwać to nie jest tak że przejdziesz na eko nic nie będziesz robił i kasa lepsza niż w konwencji

Skoro jest tak dobrze to dlaczego na siłę zmuszają do ekologii?

Opublikowano
Dnia 22.01.2022 o 08:41, miwigos napisał:

jest mąż i żona więc ktoś musi mieć ziemie na siebie żeby byli oboje na krusie ,raczej nie moga wydzierżawić , 

Dzierżawa wystarczy, nie musi żadne z nich być właścicielem ziemi. Wystarczy, że mają gospodarstwo rolne. Sam byłem w takiej sytuacji przez kilka lat.

Opublikowano

Masz pojęcie ile trzeba czasu i pracy żeby wejść na ekologie , gdyby weszło 10% gospodarstw na ekologie to były takie ceny jak za zwykły produkt , połowa ekologicznego żarcia ma tylko certyfikat i nic z eko nie ma wspólnego ,są chetni to kupują

Opublikowano

wiem cos niecos o ekologii. od dawna mi sie marzy przekształcić gospodarstwo na ekologie. Co do przekrętów to wiem. Kolega mi tłumaczył.

Już pierwsze testy mam w planie. 

Opublikowano (edytowane)

Zalezy tez jaka to IV klasa , w mojej okolicy jest diametralna różnica między IVa a IVb...więc jeśli kawałki przyjemne i jakby to była IVa <jaka znam u siebie> i jeśli zasobności srednie przynajmniej i ph >6 to dał bym max2500 , doplaty moje

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Jeśli ktoś ma 100ha i oddaje w dzierżawę to mam odczucie że pH to raczej 4,2 do 4,5 będzie niż powyżej 6. A P,K i Mg to szorują po minimum

Ale może się mylę

Opublikowano

W październiku zeszłego roku u nas DSW, wylicytowana dzierżawa od firmy x to 3600zł/ha, dopłaty uprawiającego. Klasa ziemi 4a, 4b. Osobiście połowy bym z tego nie dał.