Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

10 godzin temu, Cheesburger napisał:

czyli moje doplaty a ja place 2000 to ok?

Bo te za darmo odpowiedzi to ignoruje.

Daje 3000 i biorę dopłaty. Nie wiem co duże oczy robicie na krowach jest zysk, buraki w zeszłym roku z dopłatą i wyslodkami 15 000 w tym 12 000

w tamtym roku w temacie cen kukurydzy chciałeś dawać 4500zl jak lubisz pracować harytatywnie czy jak niewolnik za darmo to Twoja sprawa ale nie wsadzaj innych na minę. po woli staje się faktem że Ukraina wejdzie do uni i opłacalność rolnictwa u nas się zmieni

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ukrainę wezmą do UE z ruską armią w pakiecie. Nie wiem dlaczego ale tak się wszyscy podlizują Ukraińcom że wojna nie stanie na przeszkodzie aby ich przyjąć do UE.

Jest jeszcze gorszy scenariusz nie przyjmą ukrainy ale otworzą jeszcze szerzej nasz rynek na ich towary. Będą produkować tanio bez standardów UE a sprzedawać do nas 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dla nas lepiej żeby nie istniała

Tak Ukraina nie istnieje ruski pod polska granicą i wg ciebie Rosja ile na ukraińskich ziemiach nie produkują pszenicy? Ludzie lodu

Opublikowano
23 minuty temu, piotr30piotr napisał:

Przecież i tak graniczymy z Rosją jakby ktoś zapomniał 

Pytam się czy jak Rosja zajmie Ukrainę to nie będzie tam uprawiać ziemi? Będzie wtedy największym eksporterem zbóż na świecie uli uzależni od siebie jeszcze więcej państw. Dodatkowo mając tanie nawozy i środki do produkcji ceny na giełdach będą niskie. Tego chcecie. I nie widzisz różnicy w graniczeniu 200km a 1200? Ludzie lodu

Opublikowano

Ale nie będzie w uni, a to jest wiekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa różnica

Opublikowano

Helikopterem ma tam dojechać ? , skoro rolna to bez dojazdu nic nie warta , do tego żaden areał , ogródek przydomowy

Opublikowano
Dnia 16.12.2023 o 09:31, Pajej napisał:

Ukrainę wezmą do UE z ruską armią w pakiecie. Nie wiem dlaczego ale tak się wszyscy podlizują Ukraińcom że wojna nie stanie na przeszkodzie aby ich przyjąć do UE.

Jest jeszcze gorszy scenariusz nie przyjmą ukrainy ale otworzą jeszcze szerzej nasz rynek na ich towary. Będą produkować tanio bez standardów UE a sprzedawać do nas 

Ten drugi wariant w zasadzie już się dzieje i raczej nie widać perspektyw i woli politycznej żeby to zmienić. jedyne co to może się tylko nasilić

Dnia 16.12.2023 o 12:43, Mateusz1q napisał:

Pytam się czy jak Rosja zajmie Ukrainę to nie będzie tam uprawiać ziemi? Będzie wtedy największym eksporterem zbóż na świecie uli uzależni od siebie jeszcze więcej państw. Dodatkowo mając tanie nawozy i środki do produkcji ceny na giełdach będą niskie. Tego chcecie. I nie widzisz różnicy w graniczeniu 200km a 1200? Ludzie lodu

Akurat dla polskiego rolnictwa obecność ukrainy w UE nie wróży nic dobrego i nie widzę tu żadnych korzyści. zresztą nie tylko dla rolnictwa. Rosja została by największym eksporterem ale na pewno nie na rynek UE jak ma to w tej chwili miejsce przez ukraine. Z rosja graniczymy w zasadzie już nie tylko z obwodem ale i poprzez Białoruś wiec jeszcze kilkaset km więcej nie zrobi różnicy. Kwestia tylko tego czy Rosja po podboju ukrainy będzie zainteresowana Polską czy raczej zwróci się przeciw państwom bałtyckim. Co prawdę to i tak będzie oznaczało dla nas wojnę ale może przynajmniej nie na naszym terytorium

• Like 1
Opublikowano

Jakby był brak dojazdu , to ten co granniczy za grosze by wziął

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, miwigos napisał:

Jakby był brak dojazdu , to ten co granniczy za grosze by wziął

Miałem na myśli że ci co licytowali to do innych działek mieli dojazd, że nie musieli tej wyrywać z przymusu 

Edytowane przez krzysiek277