Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 13.02.2023 o 22:10, tytanowyJanusz napisał:

A w LRA taki biznes można zrobić 😎

Screenshot_20230213-220732~2.png

Dopiero na Wohyniu ktoś ogłaszał że odda po 3 ale w pierwszym roku spuści 10% 😂

Opublikowano
4 godziny temu, STIG13 napisał:

Dopiero na Wohyniu ktoś ogłaszał że odda po 3 ale w pierwszym roku spuści 10% 😂

To świadczy tylko o tym że gość na pewno nie będzie protestował i jest gotowy na konkurencję z ukraincami.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, soltys48 napisał:

Przetarg 

Ja obrabiam bez przetargu,kupiłem ziemię a sąsiad że on nie będzie już robił i mi oddał w dzierżawę i powiedział mi że to jego ojca ale nie żyje i trzeba robić sprawę spadkowo chcesz to rub ale zaszłem do geodezi aby sprawdzić na kogo stoi a to na ten kowr.Dali mi adres będę musiał się przejść ale to tylko 10a

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał:

Ja obrabiam bez przetargu,kupiłem ziemię a sąsiad że on nie będzie już robił i mi oddał w dzierżawę i powiedział mi że to jego ojca ale nie żyje i trzeba robić sprawę spadkowo chcesz to rub ale zaszłem do geodezi aby sprawdzić na kogo stoi a to na ten kowr.Dali mi adres będę musiał się przejść ale to tylko 10a

To co zaśmiecasz tu jak 10ar. To mniej jak ogród. 

• Like 1
Opublikowano

Hej, nie pisałem wcześniej umów na dzierżawę, ale teraz jest taka potrzeba. Bo facet potrzebuje do KRUS-u. Pytanie mam do was. Wystarczy spisać umowę gdzie podane będzie powierzchnia i  numery działek oraz okręg, wraz z danymi wydzierżawiającego? Czy coś jeszcze? Jakieś numery ksiąg wieczystych? Czy już to zbędne. Potem z tym gdzie? Wystarczy potwierdzenie w gminie? Do starostwa też to zanosicie? Jak ktoś ogarniał temat, to może coś napisze? 

Opublikowano

Facet sam ja chce do KRUS zanieść bo na emeryturę przechodzi. Potwierdzę w gminie, a do starostwa nie potrzeba. Dzwoniłem. Ponoć od 2021 już się nie spisuje tam nic.   

Opublikowano

Po co ma zanosić jak to krusowi do niczego niepotrzebne?

Opublikowano

Bzdura jakaś

Na pewno na emeryturę? Może na rentę? Bo to robi różnicę obecnie.

Opublikowano (edytowane)

3a czy b dobra klasa,te dopłaty jak pis wygra wybory to będzie zapomogi dawać  na te dopłaty,ogólnie umnie dzierżawca tylko dopłaty bierze zero pieniędzy poza dopłatami, tylko co podatek się płaci a on paliwo bierze.

Nawet na takich warunkach poli 6 jak była po 150 czy saletra po 90 a teraz jakie ceny a kukurydza czy zboże tanie.

Opublikowano

no to u mnie w okolicy raczej nikt tylko za doplaty nie oddaje. Tym bardziej ze teraz duzo zalezy od uprawiajacego co zasieje, jaki ekoschemat itd. Bo minimalnie to doplat moze byc pewnie ze 600 czy 700 pln bez ekoschematow a to slaby interes puscic 10ha za 6 tysi.

Opublikowano
18 minut temu, Cheesburger napisał:

no to u mnie w okolicy raczej nikt tylko za doplaty nie oddaje. Tym bardziej ze teraz duzo zalezy od uprawiajacego co zasieje, jaki ekoschemat itd. Bo minimalnie to doplat moze byc pewnie ze 600 czy 700 pln bez ekoschematow a to slaby interes puscic 10ha za 6 tysi.

Ja to bym odsyłacz kurde wszystko. 

U mnie  jak biorę dzierżawę to ja biorę  dopłaty place podatek  i biorę akcyzę. Jak nie pasuje to niech sam sobie  obrabia. 

Patrzę  że daleko co niektórych mieszkam bo miałbym w ch^j kasy bez roboty bo parobki by gotowy hajs przyniosły 

Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

U mnie  jak biorę dzierżawę to ja biorę  dopłaty place podatek  i biorę akcyzę. Jak nie pasuje to niech sam sobie  obrabia

Ale coś dajesz właścicielowi?

Opublikowano
42 minuty temu, Cheesburger napisał:

Jeśli sytuacja się nie zmieni to i tak właściciel najlepiej na tym wyjdzie.

Policz sobie realne koszty uzyskania plonu 7t pszenicy.

Przy sprzedaży po 700zł  paszowki albo zostanie Ci 1000zł z ha albo nie. O ile te 7t wyciągniesz .

To da Ci 10000zł przy zainwestowanej kilkukrotnie wyższej kwocie.

Jak jeszcze chcesz coś z tego oddać to robisz dla zasady by robić.

Opublikowano
58 minut temu, PAN88 napisał:

Ja to bym odsyłacz kurde wszystko. 

U mnie  jak biorę dzierżawę to ja biorę  dopłaty place podatek  i biorę akcyzę. Jak nie pasuje to niech sam sobie  obrabia. 

Patrzę  że daleko co niektórych mieszkam bo miałbym w ch^j kasy bez roboty bo parobki by gotowy hajs przyniosły 

Dobrze ze wlasciciel nie musi Ci jeszcze doplacac

Opublikowano

Jak sprzeda po 700 to nie może nic zostać , myśląc długofalowo , chyba że wydoi ziemie i zamyka interes

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Agrest napisał:

Jeśli sytuacja się nie zmieni to i tak właściciel najlepiej na tym wyjdzie.

Policz sobie realne koszty uzyskania plonu 7t pszenicy.

Przy sprzedaży po 700zł  paszowki albo zostanie Ci 1000zł z ha albo nie. O ile te 7t wyciągniesz .

To da Ci 10000zł przy zainwestowanej kilkukrotnie wyższej kwocie.

Jak jeszcze chcesz coś z tego oddać to robisz dla zasady by robić.

no wlasnie slabo to wyglada w tym roku. jak sie nie poprawi to faktycznie ciezko bedzie w przyszlosci cos ponad doplaty wyciagnac. czas pokaze.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, miwigos napisał:

Jak sprzeda po 700 to nie może nic zostać , myśląc długofalowo , chyba że wydoi ziemie i zamyka interes

Ona na pewno już wydojona.Ktos wcześniej by nie rzucał jak by na niej zarabiał.

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Cheesburger napisał:

Dobrze ze wlasciciel nie musi Ci jeszcze doplacac

Słuchaj  kolego jak nie  umiesz  liczyć to twój  problem.  Po tym roku zastanawiam się czy części najgorszych  pól  czyli 5klasy nie  rzucić  całkowicie 

• Like 1