Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rolnik039 Niestety taki życie, ale niektórym wiecznie mało roboty i jeden przez drugiego nakręcają taki stan rzeczy. Teraz sytuacja na rynku nawozów może trochę ostudzi sytuację i zapędy. Ja obrabiam tylko swoje grunty. 

• Like 1
Opublikowano

między 1500 a 2000 zł myślę że można dać. Jest bardzo dużo zmiennych. Jak ziemia dobrze uprawiana to da radę zarobić ale jak trzeba wapnować i niska zasobność to może być ciężko wyjść na zero.

Opublikowano

Gdyby miał te 200 ha puścił po 2 tyś... Bez pracy ładne zarobki.

W okolicy Włoch w 2000roku kupił 700ha bo żadnego rolnika nie było stać kupić całego gospodarstwa a arr nie chciała dzielić. Dał za to 1 mln, a teraz wydzierżawił po 2 tyś za 1ha🤷

Opublikowano

@Pajej: gdzie to pole się znajduje. Bo byłem w podkarpackim, za Leżajskiem, miejscowość Wierzawice/Piskorowice i jeden rolnik opowiadał mi o podobnej nieruchomości. Widać, że sam miał na ten teren ochotę.

Opublikowano
14 godzin temu, Marl napisał:

@Pajej: gdzie to pole się znajduje. Bo byłem w podkarpackim, za Leżajskiem, miejscowość Wierzawice/Piskorowice i jeden rolnik opowiadał mi o podobnej nieruchomości. Widać, że sam miał na ten teren ochotę.

Jak chcesz wiedzieć to pisz PW nie chce publicznie o tym pisać 

Opublikowano (edytowane)

Ok. Ja jestem ze świętokrzyskiego. Nie jestem zainteresowany :) . Po drugie, ni emozna wysłąc Ci wiadomości. Zmień ustawienia skrzynki @Pajej

Edytowane przez Marl
Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

Jak chcesz wiedzieć to pisz PW nie chce publicznie o tym pisać 

Niestety nie ma możliwości, napisania wiadomości prywatnej. :)

Opublikowano
22 godziny temu, Neveragain napisał:

Sytuacja całkiem poważna... 200 hektarów w 5 kawałkach 3 4 5 klasa. 

Dopłaty składam ja. Ile max można dać? na 10 lat z możliwoscią kupna.

zależy ile tej 3 a ile 5 klasy... zapewne ktos da 2-3k zł jak ziemia w kulturze i pewnie kasa z góry...

A co do dzierżawy to trzeba mieć 1,5mln zł luźnych pieniedzy żeby te 200ha ogarnąć... nie musząc sprzedawać spod kombajnu... jak masz to startuj...

Opublikowano
8 godzin temu, Marl napisał:

Ok. Ja jestem ze świętokrzyskiego. Nie jestem zainteresowany :) . Po drugie, ni emozna wysłąc Ci wiadomości. Zmień ustawienia skrzynki @Pajej

7 godzin temu, Pabliww napisał:

Niestety nie ma możliwości, napisania wiadomości prywatnej. :)

Spróbuj teraz 

Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

A bedzie czym obrobić te dodatkowe 200ha? Bo to jednak spora roznica 

Będzie wiadomo że w pierwszym roku nie będzie lekko ale mocno sie zastanawiam czy jest sens, czy wogóle w życiu kolejny raz będę miał taką propozycję 

Opublikowano
6 godzin temu, Neveragain napisał:

Będzie wiadomo że w pierwszym roku nie będzie lekko ale mocno sie zastanawiam czy jest sens, czy wogóle w życiu kolejny raz będę miał taką propozycję 

Bardziej mi chodzi z jakiego pułapu startujesz, bo jak masz sprzęt aktualnie na 50ha to dodatkowe 200ha wy***ie go w 2-3 sezony, No chyba ze masz jakiegoś klocka który odpoczywa aktualnie, No i czy masz z kim?

Z drugiej strony siedząc na d*pie to pieniedzy nie przybędzie, musisz dokładnie przemyśleć bo kasy na obrobienia te bedzie trzeba sporo wydac, ale znam takich co dają tyle za gorsze ziemie

Opublikowano
14 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Bardziej mi chodzi z jakiego pułapu startujesz, bo jak masz sprzęt aktualnie na 50ha to dodatkowe 200ha wy***ie go w 2-3 sezony, No chyba ze masz jakiegoś klocka który odpoczywa aktualnie, No i czy masz z kim?

Z drugiej strony siedząc na d*pie to pieniedzy nie przybędzie, musisz dokładnie przemyśleć bo kasy na obrobienia te bedzie trzeba sporo wydac, ale znam takich co dają tyle za gorsze ziemie

Ja daję mniej ale za działki 0,5 ha x 200 szt. Patrząc na chociażby ilość obracania pługa to tutaj myślę że by było mniej obrocen na zaoranie działki 70 hektarowej niż na zaoranie 30 hektarów w rozdrobnieniu jakie mam obecnie. 

Kusi bo taka szansa może być raz w życiu. Ale nie wiadomo co będzie z azotami i co miłościwie nam panujący rząd wymyśli ...