Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy na sile dolicza koszty . Proponuje doliczyć jeszcze wyżywienie , kosz alkoholu, światło w domu, internet . Paliwo do samochodu . Utrzymanie małżonki . Wszystko ma wplyw

uwaxam ze koło 1000 zł można dac za dzierzawe dobrej ziemi. To cena gdzie jakiś 1000 na czysto zostanie .  Można mieć te 800-1000 zł z hektara lub nie mieć. Kto nie chce niech nie robi 

Opublikowano

Dokladnie liczycie rzeczy fikcyjne ktore nie mialy miejsca. Albo liczenie kosztu orki jako usluga i do tego jeszcze niektorzy potrafia amortyzacjie doliczyc. Jak tak bedziecie liczyc to i z wlasnej ziemi wam nic nie zostanie

Opublikowano (edytowane)

zawsze mogę sprzedać, kombajn,ciągnik, pług, a plon sam się zbierze i zasieje? ciekawa koncepcja prowadzenia biznesu, kupie sobie nowy kombajn za 0,5mln a dochód będę liczył tylko na podstawie zyzytego paliwa i kosztu cześć bo koszt kombajnu się nie liczy nie? xD

Edytowane przez Tigon
  • Haha 1
Opublikowano

Gdzies widziales zebym pisal ze posiadam sprzet za 500 tys? Nie dlatego nie licze amortyzacji zbyt wielkiej. A dlaczego masz sprzedac kombajn i wynajmowac do wszystkiego bo nie rozumiem twojego myslenia.

Opublikowano (edytowane)

A czy ja pisałem ze taki posiadasz gdzieś?  no właśnie czytaj dokładnie. Idę tylko twoim tokiem rozumowania, nawet jeśli te twoje maszynki kosztują paręnaście tysi to i tak należy je wliczyć w koszt amortyzacji

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Amortyzacja to utrata wartości sprzętu/zużycie, a jej koszt to możliwość odtworzenia wartości majątku. Np. Nowy ciągnik amortyzujesz przez przewidywany okres użyteczności w latach. Te koszty powinny po latach pozwolić na zakup nowego sprzętu lub odremontowanie starego. Nie licząc tego kosztu za 10 lat będziesz miał zużyty/zepsuty ciągnik i brak kasy na naprawę/zakup nowego. No chyba że masz sponsora co kupuje Ci sprzęt na gospodarstwo 🤣

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano
Tigon napisał:

A czy ja pisałem ze taki posiadasz gdzieś?  no właśnie czytaj dokładnie. Idę tylko twoim tokiem rozumowania, nawet jeśli te twoje maszynki kosztują paręnaście tysi to i tak należy je wliczyć w koszt amortyzacji

Dobrze ale ja licze koszt amortyzacji. U mnie to jest 200 zl.A nie tak jak ktorys kolega powiedzial ze to 500 zl plus jeszcze inne koszta. Ja mam takie koszta a ktos moze i produkowac za 4000 tys z hektara. Koniec dyskusji bo widzie ze czesc osob czegos nie rozumie

Opublikowano
4 godziny temu, hardkor113 napisał:

Nie posiadam ciagnika za 500 tys ani pluga za 80 tys.Wszystko prawie jest uzywane w gospodarstwie.

Dziwnie liczysz te koszta bo podajesz ceny orki czy siewu z amortyzacjia a dodatkowo pozniej doliczasz amortyzacjie.

Masz mniej wiecej moje wyliczenia. Uprawa pozniwna-45zl Orka 80 zl Uprawa 30 zl Siew 50 zl Siew nawozu 40 zl Oprysk 50 zl Material siewny 170 zl Nawoz Npk 300zl Saletra 450 zl Herbicyd 130 zl Fungicyd 350zl Skracanie 80 zl Odrzywianie 80 zl Zbior i transport 150 zl I doliczmy 200zl na amortyzacjie. To jest 2205zl niech bedzie 2300 zl plus 1000 to 3300. Najmniej na przestrzeni lat zebralem 6 ton i to po 700zl tona. 4200-3300. 900 zostanie bez problemu wiec nie gadaj ze dokladam.

Nie chcesz mi w tych cenach usług porobić?

• Haha 1
Opublikowano

4/5klasa 2.65ha oddaje dopłaty tylko mija 4 rok, dzisiaj przyklepane sasiednia działka 1.9ha 4/5 ha z przewaga 5 tez tylko dopłaty, umowy notarialne na 10 lat. Zadnego podatku sratku, u nas nikt nie dopłaca sporo ludzi odchodzi od rolnictwa, popyt w ogole robią tylko krowiarze

Opublikowano

ile obecnie taka umowa?

5 godzin temu, hardkor113 napisał:

A dlaczego mam liczyc to jako usluge jak mam swoj sprzet

bo tyle to kosztuje

Opublikowano
2 godziny temu, Unexpected napisał:

4/5klasa 2.65ha oddaje dopłaty tylko mija 4 rok, dzisiaj przyklepane sasiednia działka 1.9ha 4/5 ha z przewaga 5 tez tylko dopłaty, umowy notarialne na 10 lat. Zadnego podatku sratku, u nas nikt nie dopłaca sporo ludzi odchodzi od rolnictwa, popyt w ogole robią tylko krowiarze

Skąd jesteś?

Za takie pieniądze sam bym Ci oddał 40ha ziemi

Opublikowano

Ja dopłaty nie licze do zysku ,one są na amortyzacje sprzętu,wartość maszyn jakby wszystkie byly nowe około 3 milliony

Opublikowano

Jak zaakceptują budżet w tych ramach co proponują to rolnictwo dostanie ok połowy mniej a za to o połowę więcej obostrzeń. Wtedy dopiero będziecie liczyć Panowie ile za ha dobrej ziemi można dać i jakie koszta uprawy.

Amortyzację sprzętu trzeba liczyć bo z powietrza się nie naprawi tylko z pieniędzy które masz z poza rolnictwa.

Ja pracując na etacie uwzględniam amortyzację auta, nie jest to duża suma ale jednak jest.

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

O k**wa milioner 

100 hektarów obrabiasz a sprzętu masz za 3 miliony ? 

Co w tym dziwnego?

Znam wiele takich gospodarstw,nie mogli już ziemi dokupować to kasę walili w maszyny

Opublikowano
12 godzin temu, masa24 napisał:

O k**wa milioner 

100 hektarów obrabiasz a sprzętu masz za 3 miliony ? 

Tak to bywa że wartość sprzętu 3 miliony a zbiorów 300 tysięcy

Opublikowano
Dnia 20.07.2020 o 20:51, Unexpected napisał:

Coś źle przeczytałeś, ja dzierżawie bez dopłat

W moich stronach to uprawiający ziemię a nie właściciel na papierze bierze dopłaté.

Inaczej ja pola w dzierżawę nie biorę

Opublikowano

Ja tak samo biore tylko z doplatami ale 90 procent pól jakie mam to przywrocone przeze mnie do kultury nieużytki i właściciele oddają z dopłatami i często bez czynszu i zadowoleni są, że jest utrzymywana w ładzie. Ale jak już ktoś ma ziemię obrobioną to w wiekszosci wypadków już nie chce oddać z dopłatami. Jednego roku po zniwach oddałem dobrowolnie 7 hektarów ziemi, do której nie miałem dopłat bo po prostu na piachach się to nie kalkuluje. Jeszcze byłem głupi i dwa lata uprawialem komus za darmo pole, na którym nawet nie moglem zasiać tego co chce bo bylo w programie rolnosrodowiskowym, ja rozpieprzalem maszyny licząc na cuda a wlasciciel sie cieszył biorąc na czysto ponad 2 tysie z hektara. Powiedzialem sobie, ze nigdy wiecej nie będę parobkiem na czyjejs ziemi i jak już dzierzawa to tylko uczciwie z doplatami i ewentualnym czynszem z mojej strony.

Opublikowano

Mam do wziecia po nastepnych zniwach 18 hektarów 2,3 klasy  znajomy chce za to dopłate podstawową plus podatek ale jak bym miał np łubin ,buraki lub coś za co sa wieksze dopłaty nadwyżka dla mnie ziemie w kawałkach po 4,5,3 hektary co powiecie warto brać na moje chyba tak

• Like 1