Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za 3 klasę w dobrej kulturze to te 1800zł to nie jest tragiczna cena. Jeszcze jak jest blisko i kawałki foremne to można brać. Kokosów z tego nie będzie ale średnio zostanie 500-700zł z hektara. Jeszcze kwestia czy będziesz miał umowę na piśmie bo to jest ważne.

Ja zrezygnowałem z większości dzierżaw. U mnie za najgorsze kawałki 5-6 klasa dają dopłaty +500zł opłacalności chyba nigdy nie liczyli. To jest dopiero chora cena. 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak czytam jakie stawki dzierżawy  dajecie to ogłaszam że  po żniwach mam do oddania  w dzierżawę  50 ha kl 3-5. Czynsz 2500 platny z góry  za rok. Reszta dzierżawcy.  Ziemia w dobrej kulturze. Może  być umowa pisemna.

Edytowane przez malorolny121
  • Haha 1
Opublikowano

Ja nie mam dużo dzierżaw ale i tak się wyzbywamy. Mam zazwyczaj tak, że właściciel ma opłaty i dopłaty a ja zwrot akcyzy no i ziemię. Najbardziej w tym wk***ia mnie to, że człowiek się orobi aż czasem pot po d*pie się leje a taki właściciel wstawia zdjęcie na fejsa z wczasów jak się opala czy coś w tym stylu. 

2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Niestety u nas cena ziemi jest chora to i cena dzierzaw jest jaka jest

Ile za ha u was i gdzie?

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

Ja nie mam dużo dzierżaw ale i tak się wyzbywamy. Mam zazwyczaj tak, że właściciel ma opłaty i dopłaty a ja zwrot akcyzy no i ziemię. Najbardziej w tym wk***ia mnie to, że człowiek się orobi aż czasem pot po d*pie się leje a taki właściciel wstawia zdjęcie na fejsa z wczasów jak się opala czy coś w tym stylu. 

Ile za ha u was i gdzie?

Z karabinem nad głową nikt nie stał jak brałeś... Ja czekam na odpowiedź, facet oferował mi 1500 zl za ha 4-5 klasa, 12 ha w 3 kawalkach obok siebie. Powiedziałem ze jak da 1800 platne z góry to niech bierze. 

Opublikowano

U mnie wlkp jest paru napalencow co daje po 2000 za 4-6 klasę. W tym roku spoko, ale w zeszłym przy suszy to szkoda myśleć. Uważam ze nie ma co sie zarzynać na sile żeby mieć więcej niż sąsiad bo takie dzierżawy zamiast przynosić zysk to osłabiają. 200-300 z ha jak zostanie to szkoda mi ciągnika odpalać i cały rok latać i sie martwić co urośnie. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, hardkor113 napisał:

Za hektar 3.5 tony. Ugaduje teraz dzierzawe za doplaty plus 1000 zl.Cos zostanie.Sprzet jest to szkoda zeby stal.

Dolicz amortyzacje sprzetu, wlasna prace to wyjdziesz na zero. Albo dolozysz przy slabym roku. Oddaje doplate i place podatek inaczej nie biore.

Opublikowano

Mam działkę w gminie Werbkowice, 3ha plus las na dawnej łące, 2 klasa ziemi. W tej chwili wiele osób daje za dzierżawę dopłaty plus 1000zl, nawet na rok chcą brać, ale nie ma na razie chętnych na zakup. Średnia cena z okolicy to 45 za 3 - 4 klasę

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, hardkor113 napisał:

Na 10 lat. Ja nie licze doplaty jako wklad. Koszt uprawy tak jak piszesz max 2000 tys plus 1000tys za dzierzae. To 3000 tys za zboze wezme 4200. Ponad tysiac zostanie.

Te 2 tyś to chyba w ekologi 

Zobacz se moją kalkulacje uprawy pszenicy  przy szczerym średnim plonie około 7,5 t praktycznie rok w rok 

Od razu dodam że nie wliczam kosztów własnej pracy 

Orka - 150 zł

uprawa - 65 zł

siew 50 zł 

opryskiwacz (3x25 zł) 75 zł

nawozy (3x25 zł ) - 75 zł 

zbiór kombajnem - 200 zł 

odwóz  zboża - 45 zł 

prace pożniwne 75 zł 

inne prace polowe - 50 zł

Nasiona 300 zł

npk 200 kg - 320 zł 

mocznik 150 kg - 190 zł

saletra 250 kg -  270 zł

kizeryt 125 kg - 140 zł

Wapno (co 3 lata 3 tony więc na rok średnio 1 tona ) 100 zł

herbicyd 150 zł

fungicydy 250 zł 

odżywka z mikro  - 80 

antywylegacz  90 zł

Koszty sprzedaży i przechowywania - 200 zł 

koszty inne - 500 zł 

koszty amortyzacji użytych maszyn jak i budynków  - 500 zł 

razem 3875 

zysk  :

Dopłaty 950 do ha , no i za nasiona 100 oraz zwrot podatku akcyzowego 100 zł do ha czyli 1150 zł unia mnie wspiera rok w rok 

plon średni z 5 lat 7,5 t ( każdy wie że raz zbieramy 6 t  a drugi raz 8  t a nawet i więcej )  x średnia cena 710 zł  daje to nam 5325 zł 

z dopłatami 6475 zł - 3875 zł  czyli na czysto 2600 zł  z każdego bitego ha 

masz tu kolego dosłownie wszystko wliczone od a do z , mogę kiedyś podesłać znacznie dokładniejszą kalkulacje gdzie jest każdy element wliczony .  Tutaj tak pokrótce a i tak wyszło to samo mniej więcej  , prosze więc  pokaż mi jak mam osiągnąć koszty 2 tyś zł / ha ? może ja zbyt dużo liczę a powinienem więcej orać ? Dodatkowo jeszcze między nami jest taka różnica że u mnie wszystko mam na własność a ty dodatkowo musisz 1000 zł płacić nie za grunty a swoją głupotę bo myślę że tak naprawde koszty ty masz podobne do mnie a jak masz nowszy sprzęt to i wyższe  , tylko ty pewnie liczysz nawozy paliwo opryski i tu koniec . A twoje koszty to w przybliżeniu 3500 + 1k dzierzawa to 4500 , a więc z każdego ha  jesteś 300 zł do tyłu tylko, że tego nie widzisz bo to kwote wyrównują ci grunty które masz na własność i jest z nich dużo lepszy zysk 

Edytowane przez 5544332211
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 5544332211 napisał:

koszty inne - 500 zł 

Inne pozycje ok , zgadzam się, co prawda każdy może mieć troszkę inne , ale ok. ale te pozycje są dziwne... koszty inne? koszt sprzedaży i przechowania? Skoro trzymasz zboże i Cie to tyle kosztuje? to czemu masz średnia cene tylko 710? Amortyzacje ? Jak liczysz 150 za orke, czy 25zl za opryskany/nawieziony hektar to już chyba z amortyzacja maszyn?

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Rolnictwo przy tym stosunku płodów do dzierżaw to powoli hobby zaczyna być.  

25 minut temu, 5544332211 napisał:

Zobacz se moją kalkulacje uprawy pszenicy  przy szczerym średnim plonie około 7,5 t praktycznie rok w rok 

Orka - 150 zł

uprawa - 65 zł

siew 50 zł 

zbiór kombajnem - 200 zł 

odwóz  zboża - 45 zł 

prace pożniwne 75 zł 

Nasiona 300 zł

npk 200 kg - 320 zł 

mocznik 150 kg - 190 zł

saletra 250 kg -  270 zł

kizeryt 125 kg - 140 zł

herbicyd 150 zł

fungicydy 250 zł 

odżywka z mikro  - 80 

antywylegacz  90 zł

koszty inne - 500 zł 

razem 3875 

zysk  :

Dopłaty 950 do ha , no i za nasiona 100 oraz zwrot podatku akcyzowego 100 zł do ha czyli 1150 zł unia mnie wspiera rok w rok 

plon średni z 5 lat 7,5 t ( każdy wie że raz zbieramy 6 t  a drugi raz 8  t a nawet i więcej )  x średnia cena 710 zł  daje to nam 5325 zł 

masz tu kolego dosłownie wszystko wliczone od a do z , mogę kiedyś podesłać znacznie dokładniejszą kalkulacje gdzie jest każdy element wliczony .  Tutaj tak pokrótce a i tak wyszło to samo mniej więcej  , prosze więc  pokaż mi jak mam osiągnąć koszty 2 tyś zł / ha ? może ja zbyt dużo liczę a powinienem więcej orać ? Dodatkowo jeszcze między nami jest taka różnica że u mnie wszystko mam na własność a ty dodatkowo musisz 1000 zł płacić nie za grunty a swoją głupotę bo myślę że tak naprawde koszty ty masz podobne do mnie a jak masz nowszy sprzęt to i wyższe  , tylko ty pewnie liczysz nawozy paliwo opryski i tu koniec . A twoje koszty to w przybliżeniu 3500 + 1k dzierzawa to 4500 , a więc z każdego ha  jesteś 300 zł do tyłu tylko, że tego nie widzisz bo to kwote wyrównują ci grunty które masz na własność i jest z nich dużo lepszy zysk 

Bardzo podobnie liczę opłacalność. Z takich podstawowych rzeczy to jeszcze ubezpieczenie doliczam. Tylko ja robię 2 kalkulacje. Jedną po kosztach tak jak masz wyżej. Tylko mam ciut wyższe ceny. Druga kalkulacja to tak jakbym miał brać wszystko na usługi. Dzierżawa w dzisiejszych czasach to hobby dla bogatych. Według mojego arkusza po kosztach wychodzi +300zł. Ale to musisz mieć swój sprzęt i sam go naprawiać, nawozy kupować po sensownych cenach, tak samo z opryskami i przede wszystkim mieć kapitał żeby nie musieć kredytować zakupów.

Co nie zmienia faktu że dzierżawa 3 klasy za 800 zł + dopłaty jest i tak lepszym wyjściem niż dzierżawa 5-6 klasy za same dopłaty. 

Opublikowano
przemek28_28 napisał:

100 złotych amortyzacji w ciagniku za 500tysiecy, pługu za 80 i innych klamotow które kosztują worek pieniedzy😂😂😂😂😂

Nie posiadam ciagnika za 500 tys ani pluga za 80 tys.Wszystko prawie jest uzywane w gospodarstwie.

5544332211 napisał:

9 godzin temu, hardkor113 napisał:

Na 10 lat. Ja nie licze doplaty jako wklad. Koszt uprawy tak jak piszesz max 2000 tys plus 1000tys za dzierzae. To 3000 tys za zboze wezme 4200. Ponad tysiac zostanie.

Orka - 150 zł

uprawa - 65 zł

siew 50 zł 

zbiór kombajnem - 200 zł 

odwóz  zboża - 45 zł 

prace pożniwne 75 zł 

Nasiona 300 zł

npk 200 kg - 320 zł 

mocznik 150 kg - 190 zł

saletra 250 kg -  270 zł

kizeryt 125 kg - 140 zł

herbicyd 150 zł

fungicydy 250 zł 

odżywka z mikro  - 80 

antywylegacz  90 zł

koszty inne - 500 zł 

razem 3875 

zysk  :

Dziwnie liczysz te koszta bo podajesz ceny orki czy siewu z amortyzacjia a dodatkowo pozniej doliczasz amortyzacjie.

Masz mniej wiecej moje wyliczenia. Uprawa pozniwna-45zl Orka 80 zl Uprawa 30 zl Siew 50 zl Siew nawozu 40 zl Oprysk 50 zl Material siewny 170 zl Nawoz Npk 300zl Saletra 450 zl Herbicyd 130 zl Fungicyd 350zl Skracanie 80 zl Odrzywianie 80 zl Zbior i transport 150 zl I doliczmy 200zl na amortyzacjie. To jest 2205zl niech bedzie 2300 zl plus 1000 to 3300. Najmniej na przestrzeni lat zebralem 6 ton i to po 700zl tona. 4200-3300. 900 zostanie bez problemu wiec nie gadaj ze dokladam.

• Haha 1
Opublikowano

To części do nich tez pewnie masz w gospodarstwie od dawna😂 oleje, smary. Tez mam starego dziadka 60 i czeka mnie generalny remont bo juz ma 38 lat i poza kierownica i podnośnikiem to juz wszystko do robienia to ile wydam? 20000 to policz ile lat muszę na tych dzierżawach jeździć nią żeby sie zwróciło. Nowy ciagnik tez mam.

Opublikowano

Kupilem plug ktory pracuje juz 4 lata dolozylem do niego 250 zl na dluta. Agregat uprawowy kupiony 12 lat temu zmienilem lozyska za 200 zl. Poscierniskowy 5 lat i nic nie dolozone. Do ciagnikow i kombajnu na przestrzeni 8 lat dolozone 12 tys. Z czego ja mam ta amortyzacjie liczyc.?