Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciągnik elegancki.Nieraz przydał by się napęd ale jak nie ma to nie.U nas kiedyś 385 ciągała atlasa 4 skibowego i chodził ciągnik.Spalanie mniejsze niż w 360 a tym ciągnikiem możesz obrobić nawet 100ha rocznie.Udźwig  cztery tony,wałek ze sprzęgłem także nie ma mowy o ścięciu frezów wałka.

Edytowane przez locke
Opublikowano

Prawdopodobnie będziesz miał zaspawany.Ten wzmacniacz momentu to taki pierwszy powershift.Jest on do użytku tylko w czasie transportu i do chwilowego użytku.A ludzie na włączonych pracowali w polu. Jak będziesz z glową używał to będzie dobrze.Weź sobie poczytaj literaturę do tego ciągnika i będziesz wszystko wiedział. :)

Opublikowano

konstrukcja stara, jak ma juz spory przebieg, to dosć awaryjna, komfortu niedużo (jednak wyraxnie lepiej niz np w 60tce).

za to dosc łątwa i tania w naprawie, na rynku duzo czesci z rozbiórki, wiec nawt jak cos powaznego siadzie, to problemu nie ma zadnego.

krotko, jak nie masz wygórowanych wymagań i trafisz w miare zdrowy egzemplarz, to nie powinieneś narzekać,

Opublikowano

szału nie robi... ale licz jakieś 8-10 tyś na opony.... bo takimi oponami to za duzo nie nawalczysz a tylko paliwa napalisz... więc lepiej poszukaj czegoś lepszego na dobrych oponach....

Opublikowano (edytowane)

Połączone

Posiadam Zetora 5011 i C-330, W planach było aby sprzedać przed wakacjami Zetora i kupić nową 80 tke, ale raczej nie będzie na to pieniędzy i rozważam zakup 914 stki. Na pewno są tu ich posiadacze, a jest kilka rzeczy które chciał bym się dowiedzieć na ich temat.

- Głośność w kabinie, jak tam jest z komfortem ?  ta się normalnie słuchać radia ?

- Prędkość max, 25 czy 30 ?

- Ile podniesie na podnośniku ?

- Jak tam ze spalaniem ?

- I ogólnie polecacie ten ciągnik jako główny na 12 ha, gdzie około połowa to łąki ?

- No i chciał bym z czasem założyć mu tura, ma ktoś przy nim tura ? Jak się z nim pracuje ?

Edytowane przez Gość
Pkt. 1.2 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

prędkość to od ogumienia zależy ale powiem tak kiedyś oglądałem 912 z szybką skrzynią to jest porażka bo zdrowa górka i co z tego że jedziesz te 35 jak na pusto z obrotów schodzi to co mówiąc z ciężarem jest trochę głośno w kabinie ale jak coś chcesz szybkiego mało palącego i duży udźwig to Forschritt ma 100km nie jakieś 120 jak wypisują skrzynia 18 biegów + połówki prostota jeździ 45 biegi dopasujesz do każdej pracy cicho w kabinie w zimie ciepło  silnik IFA palił w -20 radio gra nawiewy siedzenie na powietrze mocna hydraulika duża kabina   jego jeden minus to mały kręt ale tragedii nie ma na 12 ha to super ciągnik pociągnie 5 pługi na odkładni 40 na glebie klasy  3-4 a różnicy tylko 18 km od 914 a cena to za ok 20 tys masz w ładnym stanie a jak za 30 tys to idealny

Opublikowano

no ale bez przesady znowu 12ha w tym połowa to łąki i taki duży ciągnik?, zresztą sam ciągnik to dopiero połowa trzeba jeszcze do niego maszyny dobrać pług, gruber, agregat, przyczepy, a to drugie tyle kasy i wydawać tyle pieniędzy na 6ha ornego pola?

Opublikowano (edytowane)

większy to lepszy i tak wam powiem nie raz widuję w żniwa jak przyczepę na 2 traktory wyciągają i mają problemy i muszą iść do sąsiada by dużym wyciągną bo nie dali rady do tura to 4X4 bo bez tego to nie robota a pola zawsze można zwiększyć a co do paliwa to mniej ci spali jak 60tka bo jak sucho jest to 20 pociągnie a duży ok 10 l a cena podobna bo 60 tka ceni się w dobrym stanie ok 15-20 tys czy mf 255 25 -30 tys to ja osobiście bym wolał 914 niż 60 tkę ale pomyśl nad ursusem 4514 troszkę droższy ale super mało pali w kabinie cicho radio wspomaganie  nawiewy podnośnik mocny 1 tonę nawozu na raz   67-72km pług 4 pociągniesz spalanie w okolicach 10-15 w zależności od gleby i suchości jeździ 30-35 km maszyn byś zbytnio nie dokupywał może tylko skibę dostawił 8 ton to spokojnie wytargasz z pola części tanie bo to ursus to co byś miał na maszyny wydać to do dołożysz i będziesz miał ekonomiczny zwrotny i ze wszystkimi zaletami jakie chcesz

Edytowane przez rafal0079
Opublikowano

Jeden z najlepszych ciągników na jakich pracowałem ( a mam dobre ciągniki). Posiadałem wersję exportowa 914 DL 

Skrzynia 36 km/h ( do 40 rozbujasz i silnika nie rozwalisz ;P ) 

Ponośnik 4100kg, podnosił talerzówkę od Steyra, i chodź przód można było jedną ręką podnieść, to podnośnik nie stękał, i szybko regował. 

Kabina tapicerowana, dość głośna, ale duuzo lepiej niz w małych ursusach. 

Pracował jako główny na 45ha, i nie raz iskry z komina w orce ( gleby mamy różne) 

Świetnie go wspominam. jedyna wada to zwrotność godna autobusu.

Dla Ciebie duużo za duży, ale jak go kupiliśmy to też tyle mieliśmy. Pozdrawiam! :) 

Opublikowano

ehh 4514 mieliśmy miec takiego w 89 ale nie szło dostać ich w ówczesnych agromach i nie wiadomo czy w ogóle by przyszły, a z tygodnia na tydzień ceny się podwajały więc wzieliśmy co było czyli c-360-3p i nim męczyliśmy prawie 50ha... Do dzisiaj żałuje, że nie udało się go w tedy dostać bo ciągnik bardzo fajny i dzisiaj ładnie by się wpasował w moje gospodarstwo. Myśle że dałby radę z 1 tonowym rozsiewaczem czy nawet jakiś większy opryskiwacz by się zaczepiło, a tak to muszę co chwile wyciągać 3p . Bardziej by taki Ci pasował choć ciężko będzie znaleźć no i kasa większa nieco.

Opublikowano

Może nie w temacie ale po jaką ch... ę ciągnik ok 80 konny na 6ha ornego? 80KM to nie dużo i tu się zgodzę ale nie w 80-tce. To ciężki ciągnik - taki wół pociągowy. Co do wypowiedzi kolegi rafal0079 - zależy do czego bo w lżejszych pracach mniejszy spali mniej :) Co mogę Ci polecić to kup ciągnik 4x4 ok 70 KM i będziesz zadowolony. 80-tkę sobie odpuść chyba że jakaś okazja się trafia. Co do nowego C-380 to jest jakiś dziwny huraoptymizm - jeszcze mało kto ma a już wszyscy wychwalają:) Choć tobie taki by lepiej pasował - lekki, zwinny i ekonomiczny ( ponoć:)) ale jak nie masz dotacji to szkoda gadać.