Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest peg 2ha, tuz 1,97 i grunt orny 1,98 i też nie wiadomo co z tym...

Opublikowano (edytowane)

Dodam jeszcze że wyorywał tą łąkę poprzedni właściciel. Ja nabyłem grunt w grudniu 2014. Do dopłaty w 2014 zgłaszany był grunt orny 2ha.

i tego się trzymaj bo to jest stan aktualny zgodny ze stanem faktycznym a nie  potencjalnym 

PATr

a co tam masz aktualnie i co chcesz deklarować ?

nie mylisz czasem  maksymalnego obszaru kwalifikowanego  z maksymalnym zwartym obszarem na danej działce ?

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

witam!

pytanko takie

Jeśli na jednej działce rolnej uprawiam 7 rodzajów warzyw to wewniosku muszę wyszczególnić wszystkie (A1 -seler,A2- marchew itd.) ipodać ich powierzchnie każdego z osobna? Jeśli tak to co warzywamisadzonymi po 15 maja, wpisywać w ciemno?

14ha i dywersyfikacja obejmuje!

Opublikowano

Za domem na 0,5ha mam ogródek warzywny są wiśnie jabłonie aronia malina truskawki itd itp poprzedzielane gorczycą na nasiona. Mam ponad 15ha jak to zgłosić.

Opublikowano (edytowane)

Tak ale na większości jest gorczyca na nasiona na mapkach coś zaznaczać bo mam to wymieszane paseczek ogródka gorczyca potem warzyw gorczyca przy miedzy maliny chaos total

Z efa nie mam problemów sąsiadom mogę użyczyć 

W ubiegłym roku takie coś zgłosiłem jako całość JPO

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)

od momentu posiadania pola....

hmm dzisiaj zapytalem w agencji i powiedzieli ze dopłaty dla MR liczą od momentu kiedy po raz pierwszy złożyłem wniosek o dopłaty lub od momentu rozpoczęcia opłacania składek KRUS i nie potrzeba zadnych zaswiadczen. sami sobie sprawdza.

Edytowane przez romanik99
Opublikowano

Hmm

Wniosek z 4 działek, całość do 10ha.

A - pow. ewidencyjna - 3,00; PEG-3,01, kolumna 9 w VII -> 3,00

B - ewidencyjna 3,99; PEG - brak w arimr bo działka niedawno połączona, kolumna 9 w VII -> brak

C - ewidencyjna 0,93; PEG - 0,49, kolumna 9 w VII -> 0,49

D - ewidencyjna 1,99; PEG - 1,96, kolumna 9 w VII -> nie mam akurat wniosku bo działka doszła, peg obniżony chyba przez to że gałęzie dębów zasłaniają pas 12-15 metrów pola.

Pozycje/pola 11 mam wszystkie 0,00.

Na wszystkim pszenica ozima.

Podpowiecie jak powypełniać pola nr 9,10 z oświadczenia o pow.dz.ewidencyjnych (VII) oraz następną stronę (VIII)?

Przyznam że dopiero zacząłem czytać instrukcję a wnioski muszą być złożone w tym tygodniu.

Opublikowano

właśnie o to samo pytałem jakiś czas temu, a w instrukcji szczegółowej słabo jest to opisane.

któryś z kolegów napisał, iż pole 9 nie może być wyższe od 10, przy polu 11 równym 0,00 - ja w tej chwili oba pola mam równe ale nie jestem przekonany czy to jest dobrze?

Opublikowano (edytowane)

Hmm

Wniosek z 4 działek, całość do 10ha.

A - pow. ewidencyjna - 3,00; PEG-3,01, kolumna 9 w VII -> 3,00

B - ewidencyjna 3,99; PEG - brak w arimr bo działka niedawno połączona, kolumna 9 w VII -> brak

C - ewidencyjna 0,93; PEG - 0,49, kolumna 9 w VII -> 0,49

D - ewidencyjna 1,99; PEG - 1,96, kolumna 9 w VII -> nie mam akurat wniosku bo działka doszła, peg obniżony chyba przez to że gałęzie dębów zasłaniają pas 12-15 metrów pola.

Pozycje/pola 11 mam wszystkie 0,00.

Na wszystkim pszenica ozima.

Podpowiecie jak powypełniać pola nr 9,10 z oświadczenia o pow.dz.ewidencyjnych (VII) oraz następną stronę (VIII)?

Przyznam że dopiero zacząłem czytać instrukcję a wnioski muszą być złożone w tym tygodniu.

pole nr 9 to powierzania w zasadzie  PEG - tu deklarujesz powierzchnie działki ogółem jaka Ci tam wychodzi

a pole 10 to pow gruntu ornego ,czyli u Ciebie to samo co pozycja  9 skoro masz   pszenicę ozimą  ( gdybyś miał tuz to należało by go odjąć a jeśli cała działka to tuz to wpisałbyś 00 ) 

aro1975

kolego Ty wszystko przekręcasz , nikt tu nic takiego nie napisał 

jeśli masz grunt orny to tak pola będą równe jeśli zgłaszasz wszystkie grunty 

ale jeśli masz uprawy trwałe( tuz i inne np. sad ) to należy je odjąć i wpisać w polu 10 tylko grunty orne 

Opublikowano

a VIII. OŚWIADCZENIE O SPOSOBIE WYKORZYSTYWANIA DZIAŁEK ROLNYCH?

1    2       3        5         6

A JPO  3,00   3,00      0,00

B JPO  3,99   3,99      0,00

C JPO  0,49   0,49      0,00

D JPO  1,99   1,99      0,00

no w uwagach mogę wpisać przy działce gdzie PEG jest o 3 ary zaniżony że nieaktualny PEG z tego co mi mówiono.

Dobrze myślę z wypełnianiem?

Mapki to chyba obrysować na czerwono, duża litera i nazwę uprawianej rośliny.

Opublikowano

Na jednej działce mam las przylegający do gruntu ornego. Wzdłuż linii lasu biegnie rów 1,5m szerokości wykopany przeze mnie. Na mapce jest zaznaczony "pasy gruntów kwalifikujących się do płatności wzdłuż obrzeży lasu" czy mogę na tej samej linii nanieść rów i zaliczyć obydwa obszary EFA?

Opublikowano (edytowane)

a VIII. OŚWIADCZENIE O SPOSOBIE WYKORZYSTYWANIA DZIAŁEK ROLNYCH?

1    2       3        5         6

A JPO  3,00   3,00      0,00

B JPO  3,99   3,99      0,00

C JPO  0,49   0,49      0,00

D JPO  1,99   1,99      0,00

no w uwagach mogę wpisać przy działce gdzie PEG jest o 3 ary zaniżony że nieaktualny PEG z tego co mi mówiono.

Dobrze myślę z wypełnianiem?

Mapki to chyba obrysować na czerwono, duża litera i nazwę uprawianej rośliny.

powinno być ok 

nie zgłaszasz nic do onw ? 

tak w uwagach koniecznie  wpisz że peg nieaktualny 

majes

raczej nie  

Opublikowano

zgadza się obszarów nakładających się na siebie nie można podawać.

To jeszcze jedno pytanie. Jeśli w tym roku zadeklaruje kawałek łąki jako ugór (wiem że nie może być tam prowadzona produkcja od 1 stycznia do 31 lipca) to za rok już mogę z powrotem zgłaszać ją do płatności?

Opublikowano

Jeśli mam działkę na której jest mieszanka trawy 2 rok, wcześniej było zboże, to zgłaszam ją jako jpo,tuz czy jpo i uprawa o nazwie "mieszanka traw wieloletnich"?

Opublikowano (edytowane)

JPO i mieszanka traw. Gdy ta trawa będzie tam nieprzerwanie przez 5 lat to dopiero stanie się TUZem.

Zastanawiam się czy w ARiMR takie 5 letnie trawy automatycznie stają się TUZ? Chodzi mi o rubrykę "powierzchnia TUZ na działce referencyjnej"

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano

powinno być ok 

nie zgłaszasz nic do onw ? 

tak w uwagach koniecznie  wpisz że peg nieaktualny 

majes

raczej nie  

to że jeżdżę na blachach NKE nie znaczy że mam ONW, wschodnia część powiatu się ponoć łapie, ja niestety nie. thx

Opublikowano

kolego zanim właściciel nie zadeklaruje tuz nic nie staje się automatycznie ... w ubiegłym roku nie zgłaszało się upraw tylko samo jpo i niby  skąd agencja ma wiedzieć że była tam trawa na gruntach ornych 

ale teraz fakt jest sporo niejaśniści co do tych tuz 

Opublikowano (edytowane)

JPO i mieszanka traw. Gdy ta trawa będzie tam nieprzerwanie przez 5 lat to dopiero stanie się TUZem.

Zastanawiam się czy w ARiMR takie 5 letnie trawy automatycznie stają się TUZ? Chodzi mi o rubrykę "powierzchnia TUZ na działce referencyjnej"

A jak można zaznaczyć że to jest mieszanka traw , nie ma coś takiego albo JPO lub TUZ tak mi powiedziano  przy wypełnianiu wniosku

też miałem zasianą trawę 2 lata temu i wpisała jako TUZ.

I właśnie w tym roku jak się poda TUZ to ma tak zostać przez 5 lat

Edytowane przez kp38
Opublikowano

No właśnie mi pani z odru wstawiła jpo,tuz a według mnie w instrukcji jest taka uprawa jak Trawy na gruntach ornych i powinno być to, dlatego pytam

Opublikowano

Jeśli masz pole poniżej 10 ha to wpisujesz tylko  A JPO, a jeśli powyżej 10 ha to A JPO i linijkę niżej A1 trawy na gruntach ornych