Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam odroczenie do końca czerwca, przez tyle lat te same łąki 8ha i 7ha ornego nic się nie zmieniło. Nie rozumiem co tam jest takiego skomplikowanego. Przy następnych wyborach ode mnie głosu nie dostaną za tą ciemnotę.

Opublikowano

Żadnego pisma nic,zaliczki zero,nawet o żadnej kontroli nic nie wiadomo,totalne zero.
Nawet zapomnieli pismo wysłać o odroczeniu.Doradzcie który sklep najtańszy gdzie zamawiacie najkorzystniej na opryski,muszę szukać oszczędności

Opublikowano

W firmie A... k z Golubia bywa tanio, ale jak się jest ich stałym klientem. Tam wszystko zależy od ilości, bo im więcej tym taniej.

Opublikowano

skoro system ruszyl to nie wiem po co te kolejne odroczki, wydatek pieniedzy i zabieranie pracownikow agencji czasu. a czas ucieka, za chwile zrobi sie polowa maja, kasa powinna plynac grubym strumieniem do rolnikow zeby sie wyrobic, a tu tylko odwlekanie na ostania chwile, cyrk bedzie jak w drugiej polowie czerwca System zacznie NAPRAWDE fiksowac.

Opublikowano

Tak sobie dzisiąj przemyślałem wczorajszą rozmowę z pracownikiem BP że oni mogli dostać rozkaz z góry żeby takie kity wciskać rolnikom.

W banku spółdzielczym pani mnie dziś uświadomiła że żadnych przelewów z ARiMR dawno nie było.

Opublikowano

Ja odwołałem się od pierwszego odroczenia i mam decyzję, że muszą wydać decyzję o dopłatach do 13 maja. Ciekawe co zrobią, mam zazielenienie, RS, ONW, strączkowe i zwykłe na sporej powierzchni.

Opublikowano

u mnie minal miesiac od wystawienia decyzji...i nic sobie nie robia z tych 10 dni

Mam to samo- decyzja z 07.04., kasy do dzisiaj brak :blink:

Opublikowano

Miałem odroczenie do 15 Maja nawiedziłem Agencję rolną w 5 Maj i wystawili mi decyzję i ma być przelew na konto do 15 maja jak będzie zobaczymy...Trzeba nawiedzać naciskać to coś się będzie  się działo bo tak nic czerwiec Pewny...

Opublikowano

To ciekawe co mają zrobić z MR jak rzekomo przelewy zablokowane? W moim biurze siedzą za drzwiami z elektronicznym zamkiem. Najpierw musisz zapytać się takiej starej .... co i jak a ta sprawdzi kto prowadzi wniosek. Ta osoba nawet nie raczy wyjść tylko jedna drugiej telefonicznie tłumaczy.

Gość lukejro
Opublikowano

za chwile zrobi sie polowa maja, z wyplatami doplat powinno cos ruszyc, a mam wrazenie ze ustalo, wiekszosc chyba nadal czeka na kase

Zawsze mogą wysłać pisma, że ze względu na skomplikowany charakter sprawy termin rozpatrzenia wniosku zostaje wydłużony do końca lipca ;-)

Opublikowano

Witam

Troche odbiegne od tematu doplat z 2015.

Czy ktos ma moze podzielic sie wiedza, jaka byla srednia doplata do hektara(tj od 2005 r.) przez poszczegolne lata do dnia dzisiejszego?

Interesuja mnie dane szczegolnie z Mazowieckiego, najlepiej powiat Wegrow.

Ostatnio bylo to srednio 900zl/hektar??

Opublikowano

Witam jak wspominałem że byłem w Agencji Rolnej że mi wystawili decyzję i dziś własnie wpłyneła dopłata na konto wszystko całość ... Odroczenie miałem do 15 Maja ...Zamoiskie .

Opublikowano

Czy to prawda ze w tym roku jak się podaje  łąki do dopłat bezpośrednich to nie można tylko skosić łąki tylko trzeba  też zebrać trawę ?? Pozdrawiam 

Opublikowano

Galan jestes chyba pierwsza osoba która po kontroli foto dostała kase.Ja pytałem dzisiaj u nas w Biłgoraju w arimr to jeszcze nikomu nie wystawili decyzji bo musza rzekomo siedziec wszyscy na sali obsługi - wnioski,zwietzaki itd.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , czy ktoś wie coś konkretnie na temat aktywnego rolnika ? Chodzi o to , że jeśli sprzedaje zboże lokalnemu rolnikowi który jest RR i ja tez jestem RR to trzeba spisać umowę ?? I wtedy to będzie ważne jako rachunek ? Czy jeśli coś tam wejdę w te ekoschematy (te co będą wyszczególnione ) na część gospodarstwa to już nie będę musiał tego przekazywać ? Ktoś coś wie ? 
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez lusssak
      3. Działanie
      „Premia na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” Pomoc ta adresowana będzie do rolników, członków gospodarstw wiejskich, ubezpieczonych w systemie ubezpieczeń społecznych KRUS, którzy decydują się na podjęcie działalności pozarolniczej. Pomoc będzie wypłacana w formie premii – do 100 tys. zł, co najmniej w dwóch ratach w okresie maksymalnie pięciu lat.
      Zakłada się, że pomoc będzie mogła być przyznana, jeżeli:
      miejsce prowadzenia działalności będzie znajdować się na obszarze wiejskim;
      operacja będzie realizowana poza obszarem miast;
      zaplanowane zostanie utworzenie co najmniej jednego miejsca pracy w przeliczeniu średniorocznym (również samozatrudnienie);
      Pomoc będzie mogła być przyznana beneficjentowi tylko jeden raz w okresie realizacji Programu.
      Jednym z warunków przyznania pomocy będzie przedłożenie biznesplanu.
      Wypłacenie ostatniej raty uzależnione będzie od prawidłowej realizacji biznesplanu.

Witam. Natknąłem się ostatnio na powyższy program. Może zna ktoś więcej szczegółow dotyczących jak to mniej więcej będzie wyglądać. Z tego co sam ustaliłem, będzie to coś w stylu młodego rolnika, tylko że na założenie firmy.
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez ENDRIUROL
      witam
      Dostalem na pue decyzje odnosnie wiosennych przymrozkow. mialem zgloszone 4ha burakow cukrowych ktore przesialem w calosci bo zmarzly. mialem polise na ponad 50% ha mojego gospodarstwa ubezpieczone od gradu. Wiec teoretycznie powinienem otrzymac 1000zl od ha. dostale decyzje ze zostaje to pomniejszone do 500zl gdyz nie zakoczyl sie dwutygodniowy okres karencji polisy. Szkody w protokole strat byly na dzien 6maj(czyli dzien gdy byl przymrozek). Polise ubezpieczeniowa zawarlem i oplacilem 26kwietnia. Polisa oplacona od 26kwietnia 2025 do 25kwietnia 2026. jak dla mnie to k**estwo. zeby tylko nie dac, a potem w tv opowiadaja ze rolnik mogl dostac 2000zl do kazdego ha gospodarstwa. a tak jak u mnie tylko do czesci i to 500zl. Jest sens sie odwolywac. nie znalazlem informacji artykulu ustawy mowiacej ze arimr moze sobie liczyc polise obowiazujaca po karencji. na koniec jeszcze do tego wspolczynnik korygujacy 0,92 i  jest zawrotne 1840zl. Moge tylko sie odwolac badz prosic o wskazanie paragrafu ustawy mowiacej o tej karencji. macie jakies pomysly? bardzo ciezko w tym roku z kasa,
  • Dodaj nową pozycję...
v