Skocz do zawartości

Hydraulika zewnętrzną/wyjścia hydrauliczne w C-360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co pisze to chyba w jedno wyjście chce się wpiąć a zlew gdzie indziej. Jeśli tylko do kiprowania wykorzystuje tylne wyjścia  to w ogóle może wyfanzolić jedną rurkę a rozdzielacz tura wpiąć na stałe.  Może też zasilanie tura zamykać zaworem kulowym i korzystać jak wcześniej z obu wyjść ciągnika. Niech kolega sam napisze co i dla czego tyle że uniknie upierdliwego rozłączania. 

Opublikowano

Chce dołożyć dodatkowy rozdzielacz do Tur'a, do tej pory sterowany był tym wbudowanym ale podłączenie go pod tylne złącza jest trochę kłopotliwe ze względu na fakt że przewód wtedy tam dość mocno "odstaje" (przeszkadza przy podpinaniu) no i przy ewentualnym podłączeniu przyczepy. 

Myślałem żeby zasilanie rozdzielacza wpiąć właśnie pod siedzenie zastępując ten długi dystans tym krótszym, po czym podłączyć tam oczko od zasilania tur'a i na niego przewód metalowy od zasilania gniazda hydraulicznego. Czyli pod jedno wyjście będą podłączone dwa przewody. 

Opublikowano

Dlaczego nie? Przecież wtedy olej pójdzie do rozdzielacza Tur'a która będzie robił jako zawór bo oleju na tura nie puści, więc olej przepłynie do gniazda hydraulicznego

Opublikowano

Nie bedzie robił jako zawór bo olej płynie przez niego cały czas wracając przelewem do skrzyni. Musiał byś zawór kulowy założyć a są takie i zakręcać gdy będziesz chciał skorzystać z tego złącza z tyłu ciągnika.

Opublikowano

Rozdzielacz tura nie będzie robił za zawór , olej pójdzie na przelew .

Jak  zasterujesz rozdzielaczem - to  skieruje olej na  odpowiednią  sekcję , jeśli  nie  sterujesz - olej  swobodnie sie przelewa.

Są traktory  w których rozdzielacz tura jest podłączany bezpośrednio  z pompy i  co wtedy? trzeba  pompe wyłączać jak tura nie używasz? 

Opublikowano

Mhmm, no tak. Nie przemyślałem tego że wszystko pójdzie przelewem. Czyli kwestia przemyślenia czy zawór zamontować na zasilaniu tura czy jednak jakoś przeżyć odpinanie gniazda tylnego.

Opublikowano

Pod  siedzeniem nie  za bardzo jest miejsce na  zawór .

Wymień przewód do jednego gniazda na krótszy , może być gumowy  , przed  gniazdem  wstaw  trójnik  i  na  wyjściu na  tura  załóż  zawór .

Oczywiście  wiesz że  żeby  tur  działał  musisz  zblokować  dzwignię  od kipra  w pozycji  , która  daje  ciśnienie  na  to wybrane  gniazdo? 

Opublikowano

Tak, wiem o tym że dźwignię trzeba zablokować. Chyba tańszym już rozwiązaniem będzie dokupienie długiej śruby i włączenie się tutaj przy samym plecaku. Jeśli rzeczywiście nie ma różnicy do którego gniazda podłącze się to uniknę kosztów z dokupieniem dodatkowego króćca. Zawór wtedy będzie można umieścić gdzieś obok rozdzielacza, a przewód i tak muszę dorabiać.

Wiecie może które gniazdo hydrauliczne jest zasilającym w sytuacji podniesienia dzwigni do góry?

Opublikowano (edytowane)

E no śrubą drążoną bym się nie martwił jest o wiele mocniejsza niż choć by sama rurka. 

Są zawory z otworami  możesz go przykręcić w dowolnym miejscu i połączyć przewodami. 

http://allegro.pl/zawor-hydrauliczny-kulowy-m-22x1-5-500-bar-i6303593635.html

Możesz też założyć rozdzielacz kulowy trójdrożny. Wywalasz wtedy rurkę, jeden przewód do rozdzielacza kulowego z plecaka, drugi do wyjścia ciągnika a trzeci do rozdzielacza tura. 

http://www.farmexpert.pl/rozdzielacz_hydrauliczny_obrot_produkt8419.aspx

http://allegro.pl/zlacze-z-korpusem-oczkowym-22gw-18ocz-i6653744816.html

http://allegro.pl/zlaczka-przylacze-hydrauliczne-3-8-m22x1-5-i6387705092.html

Poza wężami podałem ci wszystko.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Dłuższą  śrubę bardzo łatwo przeciągnąć i urwać , a taki trójnik  kosztuje raptem 20 -  30 zł

http://www.sklepy24.pl/sklep/turmasz_pl/produkt/trojnik-hydrauliczny-aaa-m22x1-5/2350

ale  rób jak uważasz.

Jak masz ten traktor na podwórku- to  co  za problem  sprawdzić , które gniazdo jest  kiedy  czynne? 

No tak ale muszę jeszcze dorobić dwa przewody tym bardziej że jakiś czas temu założyłem nowe metalowe. Tak to tylko się wkręcam i z głowy.

Dziękuje bardzo za linki, wiele mi to rozjaśniło. A co w przypadku zaworów kulowych 1/2 do instalacji wodnych? Mam takie nowe jak do grzejników.

Opublikowano

Kruger czemu pytasz? Przecież to łatwo można sprawdzić, ale tak jak piszesz chyba lewe. Jak chcesz i nie zapomnę to jutro sprawdzę.

Opublikowano

,,Wiecie może które gniazdo hydrauliczne jest zasilającym w sytuacji podniesienia dźwigni do góry?"

Lewe

Dziękuje. Czyli nie trzeba nawet dokupować dystansu ;)

Żadnych zaworów z instalacji wodnej rozerwie go przy pierwszym dobiciu siłownika o ile nie wcześniej. Tylko i wyłącznie dedykowane do hydrauliki siłowej.

Dobrze wiedzieć! Tak zrobię.

To i dopytam o rozdzielacz. Mam rozdzielacz 3 sekcyjny z kombajnu i niestety jest on tylko do siłowników jednostronnego działania tzn, tylko jedno miejsce wychodzące na sekcji, więc muszę kupić nowy. Tura mam oryginalnego z dwoma siłownikami jednostronnymi, łyżka na "linkę" i oryginalnie były płozy idące do tylnego mostu. Będę mu montował trzeci siłownik na wysyp. Rozdzielacz chce kupić 3 sekcyjny do siłowników dwustronnego działania.

Jaką wydajność powinien mieć taki rozdzielacz?

Opublikowano (edytowane)

Thomas2135, ja nie pytałem, tylko zacytowałem wycinek Jego postu i odpowiedziałem, że lewe. Ale dzięki Wielkie, że zaoferowałeś chęć pomocy/sprawdzenia.

Alvera, z jakiego kombajnu, że 3 sekcje jednostronnego działania obsługuje? Może tylko Ci się wydaje...?

Edytowane przez SW400kruger
Opublikowano

Dłuższą  śrubę bardzo łatwo przeciągnąć i urwać , a taki trójnik  kosztuje raptem 20 -  30 zł

http://www.sklepy24.pl/sklep/turmasz_pl/produkt/trojnik-hydrauliczny-aaa-m22x1-5/2350

ale  rób jak uważasz.

Jak masz ten traktor na podwórku- to  co  za problem  sprawdzić , które gniazdo jest  kiedy  czynne? 

No tak ale muszę jeszcze dorobić dwa przewody tym bardziej że jakiś czas temu założyłem nowe metalowe. Tak to tylko się wkręcam i z głowy.

Dziękuje bardzo za linki, wiele mi to rozjaśniło. A co w przypadku zaworów kulowych 1/2 do instalacji wodnych? Mam takie nowe jak do grzejników.

Wkręcasz sie  i  z głowy , ale  2  przewody  i tak musisz dorobić .

1 od śruby  do  zaworu 

2  od  zaworu  do  rozdzielacza 

Opublikowano

Tak wiem, ale przewody tak czy tak muszę dorobić bo ich nie mam. Śruby dłuższe przelewowe też namierzyłem, 5zł sztuka więc tragedii nie ma ;) Tylko upolować jeszcze rozdzielacz, poprawić kabinę i montować.