Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z kukurydzą bardzo słabo powschodziła czy może to być spowodowane tym że zaraz po siewie spadł bardzo obfity deszcz który mocno zbił ziemię i poprostu kukurydza nie miała jak się przebić i zgniła? Trochę zaniedbałem to sprawę bo na polu które było bliżej domu ładnie wzeszła i była siana tego samego dnia co tamta i nie sprawdzałem jej dopiero wczoraj błem. Jest sens dosiewu jeszcze teraz bo miejscami jest naprawdę słaba? Może jakąś o małym fao ?

Opublikowano

Mam problem z kukurydzą bardzo słabo powschodziła czy może to być spowodowane tym że zaraz po siewie spadł bardzo obfity deszcz który mocno zbił ziemię i poprostu kukurydza nie miała jak się przebić i zgniła? Trochę zaniedbałem to sprawę bo na polu które było bliżej domu ładnie wzeszła i była siana tego samego dnia co tamta i nie sprawdzałem jej dopiero wczoraj błem. Jest sens dosiewu jeszcze teraz bo miejscami jest naprawdę słaba? Może jakąś o małym fao ?

Mi całkowicie 3 ha zjadła śmietka kiełkówka. Inne kawałki też przerzedziła, zwłaszcza po końcach.

Na tych 3 ha była siana gorczyca na jesieni. Ładnie przezimowała (słaba zima) i wiosną złapała minimum 60 cm wysokości. Przed siewem kukurydzy uprawiłem to talerzówką. Widocznie jaja były złożone na gorczycy a gdy się wykluły już w glebie od razu poszły w kiełkującą kukurydzę.

Inne pola po końcach też byłe zarośnięte/zielone zbożem po kombajnie który mocno gubił na uwrociach i pewnie też tam były złożone jaja z których wykluły się larwy. Jednym słowem rok masakra.

Opublikowano

Tez mam taki problem punktowo, odsadzalem i znowu roslinka wyjdzie i zdechła, Mówisz rok masakra, u mnie nie dosc ze -9 na poczatku maja było to od wielkanocy ani kropli desczu, dookołła chodza chmury ale nie tu.

Odzywki, to ja stosuje siarczan magnezu , mocznik i OSD Fosfor.

Opublikowano

Wczoraj zaryzykowałem zlikwidowałem 1,5ha słabej kukurydzy , pryskałem dursbandem od robaka, zmieszałem to z ziemią i posiałem drugi raz zobaczymy co wyjdzie z tego.

Opublikowano

a co roku nie mieliście problemu? bo ja już się nauczyłem żeby prysnąć przed siewem i wymieszać z ziemią środek od robactwa

Ja nie mam doświadczenia w kukurydzy bo dopiero drugi sezon ją uprawiam, ale w poprzednim nie miałem takiego problemu. Też opryskałem tylko że pyrynex-em, wymieszałem agregatem i prawdopodobnie jutro będę siał.

@ Kobra89 to współczuję, u Ciebie widać że całkiem po bandzie. W jednym miejscu Polski nawałnice ulewy powodzie, gdzie indziej grad, a u ciebie susza. Dobrze że chociaż u mnie pogoda sprzyja. Niby była raz ulewa z gradem ale to jeszcze kukurydze nie powychodziły. A teraz to raz na tydzień przychodzi obfity deszcz ale bez gradu i wichur.

Opublikowano

u mnie znowu kukurydza na jednym kawałku ładna i widać jak rośnie a na drugim jak po posianiu zlało bo porządny deszcz poszedł tak miejscami szkoda gadać

damianzdr to dopiero będziesz siał? ja myślałem że u mnie w okolicy ze względu na region sieje się późno a tu już wszystkie kukurydze mają chociaż 4 liście, deszcze popadują co parę dni, jak były przymrozki to kiełkowała ale jeszcze nie wychodziła także ogólnie nie ma co narzekać, no i jak na razie dziki ją oszczędziły

Opublikowano

polecam foliQ koszt około 150zł na 4 ha

Moim zdaniem zamiast tego mocznik+siarczan mg+chelaty zn,mn,cu+bor i ewentualnie Tytanit- podobno uodparnia na choroby i działa stymulująco w trudnych warunkach.

Foliq używałem kiedyś ale składniki w bardzo małym stężeniu w porównaniu do chelatów.

Opublikowano

a po jakim czasie od oprysku na chwasty Milagro Extra mogę zastosować mocznik pogłównie ?

Moim zdaniem na następny dzień możesz bo chwasty już wchłonęły oprysk i będą zastopowane czyli nie powinny pobierać nawozu który posypiesz ale zawsze możesz zaczekac i sypnąć przed deszczem.

Ja sypalem w zeszlym tyg mocznik poglownie i dzisiaj bede na chwasty pryskał i w kolejny weekend pierwsza odżywka

Szkoda że najpierw nie prysnąłeś na chwasty i dopiero mocznik,bo w ten sposób dałeś papu chwastom.

Opublikowano

wolę jeszcze poczekać bo wg mnie trochę nie bardzo, z jednej strony chęć zniszczenia chwastów, a z drugiej strony je dożywiać, w zbożach najpierw pozbywam się chwastów a potem daję azot tylko zbożu a nie zbożu o chwastom. A ile dać moczniku na ha pogłównie jak przedsiewnie dałem 300kg moczniku ? Dodam, że kukurydza będzie na kiszonkę.

Opublikowano

teoretycznie nic :) w praktyce to coś można sypnąć pole przyjęło by i drugą taką dawkę :D ale obliczyć czy się opłaca :) jak kukurydza się słabo rozwija (widna jest) to ja daję, jak widać że ma kolor i rośnie to nie sypię dodatkowo

dodam że stosuję trochę wyższą dawkę startową przedsiewnie, jednakże czasami straty azotu (wypłukiwanie) są dość pokaźne to i trzeba sypnąć pogłównie

Opublikowano

ja narazie jest ładna, przedsiewnie dałem 300kg moczniku, 250kg polifoski 6 i 150kg soli potasowej, ostatnio dużo deszczu padało to i N trochę wypłukało więc jutro przed wieczorem sypnę jeszcze z 200kg moczniku

Opublikowano

ja narazie jest ładna, przedsiewnie dałem 300kg moczniku, 250kg polifoski 6 i 150kg soli potasowej, ostatnio dużo deszczu padało to i N trochę wypłukało więc jutro przed wieczorem sypnę jeszcze z 200kg moczniku

230 czystego N to mega dawka Lepiej było dać więcej potasu i fosforu

Opublikowano

230?

300kg moczniku - 138 kg N

250kg "6" - 15 kg N

200kg moczniku - 92 kg N

wszystko daje 245 kg N

kukurydzę w sumie ciężko przenawozić i ona przetrwa i przyjmie wiele- główna kwestia w ekonomii

dawka niby duża ale nie powiem że sam czasami taką stosuję bo i mam dość kiepskiej jakości ziemie (bardziej na łąki) i muszę podegnać nawozami, zwłaszcza przy trochę ograniczonym nawożeniu organicznym.co do fosforu to fakt trochę go mało ale i ziemia może być w niego zasobna.