Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, albert1991 napisał(a):

Jak odstraszyć żurawie?

na 2 m żerdziach powiesić sktzydła gęsi kaczek itp to odstrasało zawsze ptaki 

Opublikowano

zamocz normalne ziarno QQ w oleju napędowym i rozrzuć po polu powinno podziałać będą omijać kawałek pola z daleka tak jest w przypadku wron 

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

jak zapłacisz 4000 dzierżawy a zostanie ci z tego następne 4000 to mało? krowy 

Ty wiecznie przeliczasz na te krowy , to zajęcie dla niewolnków , jakoś tych krów nie przybywa

• Like 1
Opublikowano

niby ktoś to musi robic - przynajmniej niewolnictwo na własne zyczenie i niech mają za to dobrze płacone bo trwać przy tym to nie jest prosta sprawa 

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał(a):

policz robociznę po cenie rynkowej to ile zostanie? A widzę jaka to robota bo robię im  usługi nawet nie mają czasu dowieźć nasion bo wieczny western w oborze - tu się cieli tam zdycha tu robot zgłasza awarię a o przerwie na kawę zapomnij - i to jest życie? ani za 4 ani za 400000 - niewolnictwo XXI wieku .Gdyby to było miesiąc czy 2 ale nie na okrągło 

Przez takich niewolnikow masz prace smerfie marudo ,uszanuj to kazdy wybrał swoja droge.

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Eliot napisał(a):

Przez takich niewolnikow masz prace smerfie marudo ,uszanuj to kazdy wybrał swoja droge.

przeczytaj 3 x co napisałem przemiel pomyśl i napisz streszczenie bo chyba masz problem ze zrozumieniem tekstu 

Opublikowano
10 minut temu, v11 napisał(a):

nawet nie nazwę cię h*jem bo to by był komplement 

boś krowiarz i myślisz po swojemu 

Kazdy kto musli inaczej niz ty to debil tak??

6 minut temu, Eliot napisał(a):

Kazdy kto mysli inaczej niz ty to debil tak??

Opublikowano

nie mozna liczyc wlasnej robocizny na swojej dzialalnosci. liczymy zysk, ktory nest naszym dochodem, mozemy go ostatecznie przyrównać do zarobkow na etat, zastanowic czy warto to ciagnac! jesli policzymy swoja pracę jako koszt, to dla dochodu gospodarstwa, czyli mikroprzedsiebiorstwa, musimy doliczyc swoja wyplate, poniewaz mikroprzedsiebiorstwo to dzialanosc osoby fizycznej, w ktorej wllasciciel odpowiada wlasnym majątkiem!

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie mozna liczyc wlasnej robocizny na swojej dzialalnosci. liczymy zysk, ktory nest naszym dochodem, mozemy go ostatecznie przyrównać do zarobkow na etat, zastanowic czy warto to ciagnac! jesli policzymy swoja pracę jako koszt, to dla dochodu gospodarstwa, czyli mikroprzedsiebiorstwa, musimy doliczyc swoja wyplate, poniewaz mikroprzedsiebiorstwo to dzialanosc osoby fizycznej, w ktorej wllasciciel odpowiada wlasnym majątkiem!

Dokładnie. Mam pracę na etacie - jestem automatykiem przemysłowym. Dodatkowo mam działalność gospodarczą - mobilny serwis maszyn CNC do obróbki drewna. Pochodzę z gospodarstwa, ale brat jakoś się w to bardziej wkręcił więc poszedłem inna ścieżką kariery :D

Poznałem moja obecna żonę 9 lat temu i okazało się, że ona bamberka jest.

2 lata temu teściowie przepisali gospodarstwo - 14 ha.

Zysku z ha nie ma za dużego, bo duzo usług biorę.

Ale w h*j lubię tą robotę i zapach ziemi :)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Eliot napisał(a):

Kazdy kto musli inaczej niz ty to debil tak??

nie nie ten który inaczej myśli-  debilem jest ten który nie potrafi albo jak ty złośliwie nie chce zrozumieć tekstu i jeszcze bezpodstawnie się czepia 

prosiłem żebyś przeczytał jeszcze raz ale ty postanowiłeś dopierdalać jak inne gównojady - a jestem do tego przyzwyczajony bo kiedyś startowałem z 25 ha a kiedy brałem wielkie dzierżawy to barany się śmiały a dziś nie potrafią tego strawić że to własność a ci co zostali muszą się dzielić z właścicielami pół na pół 

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

można tak sobie wmawiać - podobnie wmawiają sobie chodowcy świń nie licząc zboża z własnego pola a kiedy przychodzi kupić to się okazuje że dopłacaja . Nikt przy zdrowych zmysłach nie pracuje za darmo więc u siebie też nie pracujesz za darmo bo w tym czasie możasz zarabiać w inny sposób proponuję przeczytać czym jest zysk Przykład kolega elektryk w zimie pracuje w firmie jako podwykonawca po 70 zł /h i jak on ma liczyć pracę w gospodarstwie za darmo- nie za 70 zł minus podatek i twierdzi że z gospodarstwa mu niewiele zostaje robociznę wlicza się jako koszt tak samo jak amortyzacja 

a jak pracuje rodzina to co też to jest twój  zysk ? 

jak przyjdzie kiedys podatek dochodowy to wszyscy rozróżnią czym jest zarobek a czym zysk 

Tak jak wy liczy jeszcze tylko GUS i wychodzi  im co wychodzi tylko niektórym- dla gus  zysk z ha pszenżyta wyższy zysk niż przychód . 

Opublikowano

takim rozumowaniem fryzjer posiadajacy salon, zakladamy ze mial obrotu 20 tysiecy. koszty lokalu, pradu i zus +podatek+skladka zdrowotna to okolo 8 tysiecy. zostalo 12 tys zl. jaki jest jego zarobek? wedlug ciebie powinien odliczyc prace jaka wykonal. policzmy, koszt zatrudnienia pracownika by dac mu 5 tys to okolo 9 tys zl lacznie z podatkami, odprowadzeniem skladki rentowej, zdrowotnej itp. wedlug twojego rozumowania fryzjer wlasciciel zarobil 3 tys zl??? przeciez realnie wzial do portfela 12!!! matematycznie nie da sie tego wytlumaczyc, tzn mozna. dzialalnosc jednoosobowa to po prostu dzialalnosc osoby fizycznej, czyli praca dla siebie w swoim zakladzie. jesli policzy sie koszt potencjalnego pracownika, za ktorego notabene bedziesz Ty zap....al, bo go faktycznie nie ma, to ta pensja wejdzie ci do pit-36, a tam masz podsumowanie przychodu z umowy o prace+przychod z dzialanosci+inne zrodla dochodu. to co ty liczysz to spsob rozliczania sie spolek, ktore do kosztow wliczaja pensje pracownikow ,kierownikow, prezesow, zarzadu itp. po drugie nie mozna liczyc kosztu w dzialanosci na podstawie kwoty ,ktora mogles zarobic ,ale nie zarobiles, bo nie pojechales, bo np. byles na traktorze. jesli sie nie oplaci siedziec na traktorze, bo zarabiasz w przemyśle 70 zl netto, czyli okolo 120 brutto, co da miesiecznie ponad 20 tys, to zatrudniasz czlowieka na traktor, ktory zarobi powiedzmy 7 tys brutto. a jesli to sie nie kalkuluje, najmujesz uslugi, a jesli dalej sie nie kalkuluje oddajesz w dzierzawe, a jesli sie dalej nie oplaci niech lezy odlogiem. nie mozemy liczyc kosztow robicizny opierajac sie na stawkach jakie mozemy zarobic w przemyśle badz uslugach, bo koszt prezesa duzej firmy to 100 tys, a jakie gospodarstwo by to dźwignęło? 😃

• Like 2
Opublikowano

Znajoma była zmuszona skorzystać z usług prawnika 

Stawka 400zl netto za godzinę ...

Podpisali umowę 

Po miesiącu szczegółowa faktura 

Rozmowa telefoniczna z xxxxx 15s

Rozmowa telefoniczna z yyyyy 1min 40s

Wizyta na posesji xxx 2 godz 15 min ....

Itd itd ...

Nawet rozmowy z nią są policzone 

Opublikowano

rozpozę liśmy rozmowę o zysku z gospodarstwa czy zysku właściciela -zdaje się zysku z gospodarstwa jak zysk z gospodarstwa to moim zdaniem robocizna jest kosztem wykonana przez kogo kolwiek włącznie z włascielem . Dobra a jak policzyć amortyzację maszyny za 300 000 jak otrzymałem dotację 80  - podstawa jest 300000czy 60 000. Popatrz w obliczenia zysku /dochodu z ha wyliczane przez ODR tam jest nawet policzony zamrożony kapitał włozony w uprawę -nie wspominam o wartości odtworzeniowej ziemi (to tak jakby w skali lat kupić cząstkę własnego pola powiedzmy 0,5 % niby nic a a majac 500 ha po tniości 50 ty/ha razy 0,5 % wychodzi juz spora suma niestety tak to się liczy księgowo a to co się przyjmuje do swojej kalkulacji to inna sprawa . grubo ponad 40 lat temu w szkołach była ekonomia i tam się uczyło na co  to przychód z gospodarstwa dochód z gospodarstwa a  zysk osobisty z pracy