Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Kurcze człowiek zjadł by takiej truskawki i poczytał dalej bajki RU😂

Ja nie muszę bajek opowiadać ...

11 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Kurcze człowiek zjadł by takiej truskawki i poczytał dalej bajki RU😂

Na zdjęciu akurat Olimpia, za tydzień coś się zacznie zapalać za około 14-20 dni będzie pełnia zbiorów. Owoc bardziej okrągły to będzie 3 letnia, 2 letnia ma większe i spłaszczone owoce.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pokazują to sobie dzieci w przedszkolu. I dlaczego ma być 5 ton jak pisze że zbieram 3t do 4t dziennie w szczycie sezonu ...

Z zeszłego roku. Pod okienko w Ducato to jest około 1000 koszy, trochę z tyłu brakuje czyli na samochodzie będzie około 900 łubianek po 2kg. Zbiór przedpołudniowy, po południu zazwyczaj jest drugi taki samochód albo 5-6 kistenow przemysłu po 380-400kg.

image.jpeg

nie ma 5 ton a ma być 1000 ton coś się nie klei taki milioner (w obrocie ) i starym ducato za kilka tyś coś nie halo czyżby wszystko zainwestowane w krypto?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, v11 napisał(a):

nie ma 5 ton a ma być 1000 ton coś się nie klei taki milioner (w obrocie ) i starym ducato za kilka tyś coś nie halo czyżby wszystko zainwestowane w krypto?

Zainwestowane w to co ma sens. Nie twój interes co robię z pieniędzmi. Na 10-15 tys km stare Ducato mi w zupełności wystarcza, nowy tak samo rdzewieje a kosztuje o wiele więcej ... Towar wożony nowym samochodem nie jest droższy, nowy samochód dostawczy to można sobie kupić jak się robi 50-100 tys km rocznie.

Zresztą, czy 10-letni dostawczak to taki stary samochód ?? Kupiony po znajomości, historia pewna .

Widzę że już nie masz się czego czepić, nie potrafisz odpuścić i z uporem udowadniasz że jesteś pajacem ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja nie muszę bajek opowiadać ...

Na zdjęciu akurat Olimpia, za tydzień coś się zacznie zapalać za około 14-20 dni będzie pełnia zbiorów. Owoc bardziej okrągły to będzie 3 letnia, 2 letnia ma większe i spłaszczone owoce.

Żebyś bliżej mieszkal podjechał bym na zakupy owocowe ☺️

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Żebyś bliżej mieszkal podjechał bym na zakupy owocowe ☺️

Już z 2 albo 3 lata nie handlujemy, ale kiedyś moje owoce były dostępne w Siedlcach ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nie handlujecie ale kiedyś były w Siedlcach  a mąka z mojej kukurydzy jest dostępna w Maroku i co z tego ? prubowałem normalnie ale z tobą nie idzie inaczej -

Edytowane przez v11
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Oj widzę że pan RU stracił argumenty xD 

To nie ja się chwaliłem wspaniałymi zestawami a potem wrzucałem fotki ciągnika z ładowaczem co jest na każdym poważniejszym i perspektywicznym gospodarstwie ... U mnie część maszyn jest nowych jak opryskiwacz do truskawki czy ścielarka, a część starych bo nie widzę sensu inwestowania w takie graty, ale ja nie gram pajaca jakie to ja mam wszystko najlepsze i wspaniałe ...

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oj widzę że pan RU stracił argumenty xD 

To nie ja się chwaliłem wspaniałymi zestawami a potem wrzucałem fotki ciągnika z ładowaczem co jest na każdym poważniejszym i perspektywicznym gospodarstwie ... U mnie część maszyn jest nowych jak opryskiwacz do truskawki czy ścielarka, a część starych bo nie widzę sensu inwestowania w takie graty, ale ja nie gram pajaca jakie to ja mam wszystko najlepsze i wspaniałe ...

i dalej brniesz prosiłem żebyś się odczepił ale nie - i czym się chwalisz opryskiwaczem zaczepianym -ścielarką -wysokie oczekiwania inwestycyjne przy 1000 t sprzedazy 

A jak Yacenty zechce mnie zbanować to niech wpierw sprawdzi kto jest prowodyrem i ciągnie zbiorowo wkurwianie innych bo panowie myślą że zbiorowo mi dokopią bo prawdę mówiąc na arach chcą swiatu pokazywać jacy to są ważni - a może wszystkim co biorą w tym udział dać bana? to jest rozwiązanie godne uwagi i mnie można w tym też ując 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, v11 napisał(a):

i dalej brniesz prosiłem żebyś się odczepił ale nie - i czym się chwalisz opryskiwaczem zaczepianym -ścielarką -wysokie oczekiwania inwestycyjne przy 1000 t sprzedazy 

Bo nie sztuka nakupić zabawek za grube $$. To ma zarabiać i dawać dochody a nie razić oczy somsiada ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Bo nie sztuka nakupić zabawek za grube $$

Z dotacja 65% to już pewna sztuka ile to tysięcy ton truskawki trzeba na dotację zerwać Głupi kupuje za swoje mądry za twoje i wiadomo jak z dotacją to potrzebne czy nie kupuje się ful wypas - tak dla kaprysu 

A jak dobrze pójdzie to na ochronę środowiska  jeszcze jeden tak dla wykorzystania KPO

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ten stary ciągnik z ładowaczem to na dotacje ?? xD weź przestań się ośmieszać ...

U mnie też z dotacją kupowane, 60%. Deszczownia tylko za gotówke, bo stara się rozsypała w sezonie to pojechałem, wziąłem z placu i na wieczór już podlewała uprawy ;). Jakie 2 ekoschematy obszarowe w tym roku wybrałeś ??

Opublikowano

Można łaczyc nawożenie dolistne z nikosulfuronem czy trzeba dzielic zabieg jeśli tak jaki musi byc odstęp czasowy pomiędzy zabiegami?

Opublikowano
Godzinę temu, Arrek napisał(a):

Można łaczyc nawożenie dolistne z nikosulfuronem czy trzeba dzielic zabieg jeśli tak jaki musi byc odstęp czasowy pomiędzy zabiegami?

jeżeli chwasty nie przerośnięte a dawka nawozu nie za wysoka można łączyć ale najlepiej nikosulfuron wlać chwilę przed opryskiem - nikt nie jest w stanie sprawdzić jakie reakcje zachodzą w mieszance zbiornikowej jeżeli ciecz robocza zmienia kolor to już jest bardzo źle . jak lubisz pryskać zrobić zabieg osobno koszt paliwa kilka l/ha a nikosulfuron napewno w formie OD dobrze wstrząsnięty nawet kilka minut a dla pewności jezeli np z 5l opakowania zużywasz tylko część opakowanie na chwilę przed mieszaniem do gorącej wody tam substancji czynnej jest 200 g na 5 l a bardzo lubi się kleić do dna 

15 minut temu, pasio napisał(a):

Mnie ciekawi co z dotacjami mając tylko kukurydzę, ile są mniejsze?

jak co trzeba ? tak robić aby było ok za zeszły rok 1,5% mi obcięli  .Napisali mi cały elaborat aby uniknąć obcięcia dopłat a osoba kontrolująca przed wydaniem decyzji dzwoniłe i przepraszała że musi mi naliczyć potrącenie -takie coś mnie zaskoczyło idę w stronę wsiewki . potrącenia nalicza system na który kontrolująca nie ma wpływu i nawet ona nie wie jak to jest liczone 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ten stary ciągnik z ładowaczem to na dotacje ?? xD weź przestań się ośmieszać ...

2006 r oczywiscie pokazać decyzję armir i ma 1000 godzin bo ładuje słomę do pieca i miesza nawozy -innych mi trochę szkoda 

Edytowane przez v11
  • Haha 2
Opublikowano
48 minut temu, pasio napisał(a):

Mnie ciekawi co z dotacjami mając tylko kukurydzę, ile są mniejsze?

Nie biora dopłat, znam takiego co 20 lat kukurydza w mono i zrezygnował z doplat. 

Opublikowano

25 lat monokultura i jakoś lawiruję wśród przepisów pierwsze potrącenie za 2024 za to na ekoschematach natłuczone trochę - przed ekoschematami około 880 zł a teraz około 1400 tak ze mają z czego potrącać a wystarczy mieć pomysł wysłać zapytanie o interpretację - na ten rok już poszło 5 zapytań i odpowiedzi - jak nie pasuje mi odpowiedz to modyfikacja i tak to kolejne zapytanie leci i to nie ja robię ale syn ja jestem za głupi żeby znaleźć różne wybiegi .To nie jest tak jak myślimy i czytamy do każdego gacka jest kilkanaście stron opisu gdzie można coś znaleźć - a to kwestie kto ile lat użytkuje co w przypadku zmiany kiedy liczymy ciągłość -ale i tak już napisałem za dużo teraz czas na hejt 

• Haha 3