Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, roni9411 napisał:

chcesz w ciągu jednego dnia dać odżywkę i chwasty? 

nie w ciągu jednego dnia, elumis można stosować od fazy 2 liści, odżywkę podałbym w fazie 3 liści, chodzi mi czy faza 4-5 liści to nie za późno na saletrę i czy np 5 kg dr greena i reszty mikro na raz to nei za dużo.

Opublikowano
27 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

nie w ciągu jednego dnia, elumis można stosować od fazy 2 liści, odżywkę podałbym w fazie 3 liści, chodzi mi czy faza 4-5 liści to nie za późno na saletrę i czy np 5 kg dr greena i reszty mikro na raz to nei za dużo.

Jeśli zastusujesz sam azot w formie saletry na 5 liść to może być za późno , dajmy na to że rozsiejesz a nie popada przez 2 tyg, to już bida. czy 5 kg grenna to nie za dużo? nie wiem, na etykiecie jest chyba do 3 kg? , pewnie nie zaszkodzi ale czy jest sens? 

Opublikowano
Przed chwilą, roni9411 napisał:

Jeśli zastusujesz sam azot w formie saletry na 5 liść to może być za późno , dajmy na to że rozsiejesz a nie popada przez 2 tyg, to już bida. czy 5 kg grenna to nie za dużo? nie wiem, na etykiecie jest chyba do 3 kg? , pewnie nie zaszkodzi ale czy jest sens? 

zawsze dawałem w 2 dawkach po 4 kg, teraz chciałem to spiąć w jedną? wiec co polecasz? na tamtym gospodarstwie będzie ciągnik z opryskiwaczem, do siebie do domu mam 30 kilometrów ponad, nie ma opcji że przyjadę do domu zabiorę RSM i wróce bo 50 km mf 255 zrobić trochę sporo, pomimo tego że technicznie jest igła, myślałem własnie żeby wykonać te 2 zabiegi wrócić i wtedy pojechać rozsiewacz przyczepa, najbardziej ekonomicznie, jak najbardziej masz rację że jeśli by nie było deszczu to jestem zamieciony, Co ty byś polecał? to narazie luźne gdybanie ale wiadomo że ilość czasu się zmniejsza

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Pytanie do osób stosujących poferment. Ile m³ na hektar jest bezpieczne?

Na poplon z grochu popruszyłem po 10 gnojare na ha obornika,teraz trafił się poferment i chciałbym spróbować 

tu chodzi bardziej o przykrycie, możesz nalać mało , a możesz tak że będzie pływać ale dobrze przykryjesz i nic nie spali.

Opublikowano

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego postu na ten sezon zdecydowałem się mocarza 0.2 + Niko i chciałbym zapytać w jakiej dawce go stosujecie u siebie ? 

Wychodzi dużo taniej niż lumax z innovate 

Opublikowano

Bo w końcu nie wiem czy ty mówisz o saletrze czy RSM jak o saletrę chodzi to rozsiałbym teraz bezpośrednio przed siewem, a najlepiej mocznik no ale jeśli masz saletrę to stosuj saletrę. później to ryzyko, u nas zawsze azot tylko przed siewnie i plon około 14 15 t. co do greena możesz dać 5kg więcej naraz bałbym się dać chyba że późnym wieczorem przy niskiej temp. tylko gdzieś na 8 liść dopiero. 

Opublikowano
16 minut temu, roni9411 napisał:

Bo w końcu nie wiem czy ty mówisz o saletrze czy RSM jak o saletrę chodzi to rozsiałbym teraz bezpośrednio przed siewem, a najlepiej mocznik no ale jeśli masz saletrę to stosuj saletrę. później to ryzyko, u nas zawsze azot tylko przed siewnie i plon około 14 15 t. co do greena możesz dać 5kg więcej naraz bałbym się dać chyba że późnym wieczorem przy niskiej temp. tylko gdzieś na 8 liść dopiero. 

Czyli saletra tylko przedsiewnie ma sens. A co jeśli podałbym przy 1-2 liściach?  Tylko boje sie ze chwasty wciągną azot

Opublikowano

Jak jest mokro to się nic nie stanie, ale jak jest sucho to mocznik się rozkłada i powstaje częściowo amoniak. Przy saletrze czy saletrzaku amoniaku jest zdecydowanie mniej, i forma saletrzana jest dostępna od razy, a nie za parę tygodni, zanim się przekształci z amidowej, na amonową, a potem saletrzaną.

Opublikowano
15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

czysto teoretycznie, czemu mocznik jest słabą opcją w podsiewacz?

W jakim celu ten mocznik w podsiewacz? Poczytaj o agrotechnice kukurydzy, w jakim okresie potrzebny jest azot, a co jest ważne na starcie, chcesz mieć fioletowe liście?

Opublikowano
5 minut temu, jaco512 napisał:

W jakim celu ten mocznik w podsiewacz? Poczytaj o agrotechnice kukurydzy, w jakim okresie potrzebny jest azot, a co jest ważne na starcie, chcesz mieć fioletowe liście?

gdzie napisałem że ja chce go stosować lub czy jest dobry? zadałem pytanie, tobie zalecam poczytanie ale mojego pytania :) 

13 minut temu, maniekc360 napisał:

Jak jest mokro to się nic nie stanie, ale jak jest sucho to mocznik się rozkłada i powstaje częściowo amoniak. Przy saletrze czy saletrzaku amoniaku jest zdecydowanie mniej, i forma saletrzana jest dostępna od razy, a nie za parę tygodni, zanim się przekształci z amidowej, na amonową, a potem saletrzaną.

teoretycznie zgodzę się, pytam czysto teoretycznie bo się chyba z tym nie spotkalem jeszcze. Jeśli pole ma npk w opór to dawanie nawozu azotowego w podsiewacz ma sens,tylko saletra działa zbyt szybko, stąd moje pytanie o mocznik który powinien rozkładać się dłużej, ale jest dużo bardziej niebezpieczny

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, maniekc360 napisał:

Kukurydza zresztą pszenica chyba też, jak jest mała potrzebuje głównie formy saletrznej, a jak podrośnie to amonowej. Ale jak tego dokonać z mocznika, skoro forma saletrzana powstaje z amonowej?  

czyli teoretycznie jasno można stwierdzić że nawozy azotowe w podsiewacz się nie nadają

Opublikowano

Inaczej literatura i praktyka wykazuje że w podsiewacz najlepiej nadaje się nawóz NP np polidap, ewentualnie z kiezerytem. Głownym powodem tego jest odległość, z jakie korzeni mogą poszczególne składniki pobrać/ich mobilność. Korzenie mogą porać fosfor z maksymalnej odległości 1mm a azot z 20mm. Po za tym azot łatwo się przemieszcza z wodą opadową, a fosfor prawie wcale.  

Ja się z mocznikiem nigdy nie mogę wyrobić i sieję dzień przed, a zalecają chociaż z 10 dni wcześniej:)

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, maniekc360 napisał:

Inaczej literatura i praktyka wykazuje że w podsiewacz najlepiej nadaje się nawóz NP np polidap, ewentualnie z kiezerytem. Głownym powodem tego jest odległość, z jakie korzeni mogą poszczególne składniki pobrać/ich mobilność. Korzenie mogą porać fosfor z maksymalnej odległości 1mm a azot z 20mm. Po za tym azot łatwo się przemieszcza z wodą opadową, a fosfor prawie wcale.  

ale mocznik czy inny nawóz azotowy przedsiewnie w uprawie jak najbardziej

Opublikowano

Witam

Poraz pierwszy w tym roku będę siał kukurydzę i mam pytanie, ile polidapu w podsiewacz można dać? Myślałem o 150-200 na ha . Z azotowych to nie mam jeszcze nic kupione , więc mam opcję mocznik, saletra czy saletrzak czy nawet RSM.

Nie wiem ile go dać myślałem że tak jak w pszenicy N stosujemy po wschodach. 

Kukurydzę będzie na ziarno , jaka odmiana się sprawdzi na 3,4 klasie?

Opublikowano
57 minut temu, Damian24424 napisał:

w tym roku 400kg/hektar saletry 34%

Czyli mogę dać saletrę powiedzmy tuż przed siewem, wymieszać agregatem i w podsiewacz 200 kg polidapu, zawartość pH miałem niskie , po żniwach poszło wapno magnezowe w ilości 4 tony na ha potas i fosfor był wysoki , ale teraz na sól potasową już chyba za późno. No chyba że w podsiewacz zamiast polidapu dać jakieś polifoski. Pole miało być pod fasolę. Ale będzie kukurydza na ziarno.

Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Czyli mogę dać saletrę powiedzmy tuż przed siewem, wymieszać agregatem i w podsiewacz 200 kg polidapu, zawartość pH miałem niskie , po żniwach poszło wapno magnezowe w ilości 4 tony na ha potas i fosfor był wysoki , ale teraz na sól potasową już chyba za późno. No chyba że w podsiewacz zamiast polidapu dać jakieś polifoski. Pole miało być pod fasolę. Ale będzie kukurydza na ziarno.

jak masz potas wysoki to wal 200kg polidapu i będzie cacy :) 

• Thanks 1