Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

12 godzin temu, patrykb2736 napisał:

A co sądzicie o tym żeby rozpuścić saletrę i w późniejszej fazie qq rozlać wężami jak rsm. Mam nadmiar saletry,a mocznika niewiele.

Normalnie rzutowo walić, jak masz fajny rozsiewacz i areał nie za duży to wyjedziesz godzinę przed deszczem którego musisz być pewny i siejesz. Nie raz tak robiłem.  

Qq uprawiam od 19 lat i przez ten czas ojciec tylko 2 razy użył mocznika do jej nawożenia przedsiewnie, i raz pogłównie.  Przez te wszystkie lata ani on ani ja teraz mocznika w qq nie używamy i tyle, a plon nie narzekam, jak tylko wody nie braknie to kiszonki zawsze opór i mokrej na ziarno złapać 12-14 ton też nie było żadnym wyczynem ani niczym nadzwyczajnym, na glebach głównie 5 klasa, sporadycznie 4 i 6. 

Wydaje mi się to dość ryzykowne, pamiętam kiedyś pogłowie lekko przypalilem liście mocznikiem,ale pewnie za duża kukurydza była jak sypalem, z tymi deszczami w lato to w moich okolicach różnie jedynie z burzy,ale to też przyjdzie nagle,krajowych opadów jest mało.

Opublikowano (edytowane)

niektórych osób nie przekonasz mimo walenia młotkiem w łeb! Zamiast spróbować, zrobić rzetelna próbę to takie osoby wola powiedzieć że "Nie i h.j" Przestałem się przejmować takimi osobami i finalnie w zniwa wychodzę lepiej, ale ile się nagadaja staży rolnicy pod kościołem w niedzielę że tylko z opryskiwaczem latam i śmieją się że nie mam co z kasą robić to tylko ojciec wie bo z nim gadają

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
  • Like 1
Opublikowano

Tylko ile kosztuje taki zabieg, nawet pod względem czasu i paliwa... Tak samo we wcześniej sianych pszenicach ile kosztuje 0.5l tebukonazolu jesienią+ mikro i zabieg na mszyce (i taka pszenica ma lepszy system korzeniowy) a ile kosztuje azot żeby ją gonić wiosna, tylko pogoda wiosną też musi być łaskawa 

Opublikowano (edytowane)

U każdego kosztuje inaczej, ja mam w tym roku 7ha pszenicy w 4 kawałkach i w zeszłym tygodniu do c 360 wlałem 15l ropy i zrobiłem wszystkie pola nie zaglądając do baku. Dodatkowo wszystkie mikro kupiłem w listopadzie i wyszło mnie 45zl brutto/ha Dużo? Sprzedałem pszenicę po 1250brutto co wyszło ze mikro z paliwem kosztowało mnie ok 50kg pszenicy, czasem więcej się wysypie z przyczepy w zniwa

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

A ile będzie kosztował się litr boru i trochę cynku? To możesz dać bo to podstawa

Co do ceny to jeszcze 2 tygodnie temu Mikrochelat cynku na stronie Dla roślin w worku 25kg kosztował 926 zł a dziś patrzę 838zł. :)

Dobrze żę nie kupiłem.

Opublikowano

W tym roku mam problem z nawozami tak jak pewnie większość z was a mam do posiania 5ha kukurydzy na ziarno i zastanawiam się nad dopuszczeniem sobie drogich nawozów na rzecz gnojowicy od krów z pod ruszt cena tego towaru w mojej okolicy to 600zl za beczkę 18 000 litrów planowałem dac tego po 22 000 l na hektar i do tego po 150kg saletrzaku (niestety więcej nie mam a cena w mojej okolicy to 4300zl) i na tym zakończyć nawożenie ewentualnie odżywki dolistne ziemia to IVa i IVb dodam że na tym polu kukurydzy nigdy nie było. Co o tym myślicie? 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Piffpaff napisał:

witam, pierwszy raz będę siał kukurydzę I szukam dodaj odżywki. Czy polecacie dr green kukurydza 2kg/ha + siarczan magnezu 2.5%? A może coś innego?

Z doświadczenia wiem, ze odżywka zdecydowanie poprawi plon . 

Ja będę dawał 2 dawki.

Dokarmianie dolistne 2 dawki w odstępach 5 liści i 8 liści.
10 kg siarczan magnezu + 1,5 kg cynk + 0,7 litra Bor + 2 litry Insol kukurydza.

Możesz popryskać połowę, sam zobaczysz  efekty.

220 zł / ha

Edytowane przez CzarnyR1
Opublikowano
4 godziny temu, Mecha napisał:

A ile będzie kosztował się litr boru i trochę cynku? To możesz dać bo to podstawa

a obornik to nie ma cynku i boru? Ja nie stosuje żadnych odżywek a plon zielonej masy +/- 70 ton czy to sucho czy mokro

• Like 2
Opublikowano

Nigdy tak nie było w ostatnich latach że nie padało wcale. Kukurydza dobrze nawożona na dobrych glebach da sobie radę jak popada solidnie od czasu do czasu. Najgorzej jak długo nie pada w okresie jak kolba się formuje. Może było pod tym względem gorzej ale masy opór.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, RU68 napisał:

zazdroszcę ci tej gnojowicy oczywiście pod warunkiem że nie jest rozwodniona 1 +10bo ostatnio taki biznes się rozwija

Widziałem ten towar i byĺ w miarę gesty ale jakoś bardzo nie było to czuć jak włączył mieszadło więc ręki za to sobie nie dam uciąć

Opublikowano
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

a obornik to nie ma cynku i boru? Ja nie stosuje żadnych odżywek a plon zielonej masy +/- 70 ton czy to sucho czy mokro

Młody chłopak to niech próbuje. Też kiedyś taki byłem, ładowałem odżywki w qq, zboża i ziemniaki. Nauczyłem sie, że lepiej zadbać raz, zrobić badania, uzupełnić składniki niż latać z odżywkami. Lepiej posypać wczesną wiosną 300kg wapna w granuli pod qq niż te cuda stosować 🤭 oczywiście podstawa pH i wapnowanie. Granula to dodatek

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Jak jest zimno i kukurydza fioletowa to też nic nie podajecie? 

U mnie w zeszłym roku tak było że była fioletowa dałem 2 razy odżywkę z fosforem i na IVB miałem kukurydzę na ponad 3 metry i dziwi mnie to bo robiłem na tym polu próbki i PH wyszło 4,4 niskie zasobności i nie dawałem pod nią nic wielkiego dostała obornik i przed siewem saletrzak na tym polu wcześniej nigdy nie było kukurydzy może to dlatego? 

• Root Admin
Opublikowano

serio? przecież obornik to rewelacyjny nawóz a większość z was kompletnie nie uwzględnia ani składników ani tego że jest tam od cholery substancji mineralnej więc i o próchnicę dużo łatwiej

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Troker1979 napisał:

A co może pomóc? Fosfor dolistnie jak brakuje go w glebie? Ile razy trzeba by było lecieć z odżywkami macro? Dobre wapnowanie zrobiło by lepszą robotę, uwolniło niedostępny fosfor.

No właśnie najdziwniejsze jest to dawałem tam wapno ale mimo tego ph było 4,4 w zeszłym roku poprawiłem i teraz muszę zrobić znowu próbki