Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

3.5l solo wystarcza? Czy jednak domieszać niko? Pytam, bo pierwszy raz będę robił odchwaszczanie kukurydzy. Mam kupione jedno i drugie.

Obstawiam, że dużej presji chwastów raczej nie masz. Lumax to chyba tylko perzu nie zwalczy. 

Adengo 0.3 l/ha chyba zawsze taniej wychodziło i radę dawało. Szczególnie na oranym i uprawionym polu. 

• Root Admin
Opublikowano

w jęczmieniu miałem czyściutko, w poplonach natomiast zauważyłem taki pas z 15-20m komosy, ale to akurat nie wydaje mi się, żeby to był jakiś szczególnie trudny chwast do zwalczenia.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Murphys napisał:

Może tezosar extra box jak koniecznie doglebówke chcesz. Nalistnie w 130zł się można zamknąć

Mieszanina z niko to już tylko nalistnie. Doglebowka dobra sprawa ale drogi nni to wychodzi, chce obciąć koszty. 

Swoją drogą ten box to też niczego sobie i w dobrych pieniądzach. Będę musiał się z tym przespac. 

10 godzin temu, lassie napisał:

mam lumax zamówiony po 62 zł za litr i przy dawce 3,5 l/ha wychodzi 217 zł/ha nie potrzebuję nic szukać lepszego , a we wiosce obok był po 1170 zł/20l . Kto ci chce sprzedać po 70 zł/l lumaxu no chyba że w litrówkach kupujesz 

Tak w litrówkach bo mam tylko 1.6ha kuku 😁😁 a do tego zdarza się perz. Zresztą dużo bardziej elastyczne połączenie wychodzi takiej mieszaniny bo zwalczamy wszystko, sam lumax niestety wszystkiego nie zwalczy, a do tego sporo taniej jest. 

Edytowane przez BomV
Opublikowano
7 godzin temu, BomV napisał:

Mieszanina z niko to już tylko nalistnie. Doglebowka dobra sprawa ale drogi nni to wychodzi, chce obciąć koszty. 

Swoją drogą ten box to też niczego sobie i w dobrych pieniądzach. Będę musiał się z tym przespac. 

Tak w litrówkach bo mam tylko 1.6ha kuku 😁😁 a do tego zdarza się perz. Zresztą dużo bardziej elastyczne połączenie wychodzi takiej mieszaniny bo zwalczamy wszystko, sam lumax niestety wszystkiego nie zwalczy, a do tego sporo taniej jest. 

To 2 litry elumisu kup / mezonir dwa opaakowania i będzie dość

Opublikowano
yacenty napisał:

29 minut temu, lassie napisał:

mam lumax zamówiony po 62 zł za litr i przy dawce 3,5 l/ha wychodzi 217 zł/ha nie potrzebuję nic szukać lepszego , a we wiosce obok był po 1170 zł/20l . Kto ci chce sprzedać po 70 zł/l lumaxu no chyba że w litrówkach kupujesz 

3.5l solo wystarcza? Czy jednak domieszać niko? Pytam, bo pierwszy raz będę robił odchwaszczanie kukurydzy. Mam kupione jedno i drugie.

Świat i ludzie. Rok temu dodałem adiutant i zszedłem do 2,9l i też czysto było

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Murphys napisał:

To 2 litry elumisu kup / mezonir dwa opaakowania i będzie dość

Tak samo skuteczny jak Lumax i zakres zwalczania? Lumax jednak sprawdzony nie tylko przezemnie ale innych a nie chce jakiejś fuszerki zrobić. Zresztą elumis wychodzi sporo drożej bo przeszło 200zl ha

Edytowane przez BomV
Opublikowano

A co z zaprawami do kuku na ptactwo? Są jakieś dostępne czy nic? Na internecie można kupić kuku z zaprawa korit 420 ale niestety nie mają już tej odmiany której potrzebuje. Solo nie idzie nic dostać. 

Opublikowano
24 minuty temu, BomV napisał:

A co z zaprawami do kuku na ptactwo? Są jakieś dostępne czy nic? Na internecie można kupić kuku z zaprawa korit 420 ale niestety nie mają już tej odmiany której potrzebuje. Solo nie idzie nic dostać. 

Ekologiczni ratują się czili i tym zaprawiają nasiona

Opublikowano
45 minut temu, superfarmer02 napisał:

Stosował ktoś saletrosan 30 lub jakiś inny nawóz azotowy pogłówne w qq na 3-4 liść? 

Ja tam wszystkie nawozy posypowe  daje przed siewem.  Jak rośnie tu zasilam  tylko dolistnie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, 6465 napisał:

Ja tam wszystkie nawozy posypowe  daje przed siewem.  Jak rośnie tu zasilam  tylko dolistnie. 

Gadałem z kolegą który uprawia ponad 20 ha qq i kiedyś stosował jakieś drogie odżywki, potem przeszedł na siarczan magnezu i mocznik a ostatni rok nie dawał nic i poza słabszym kolorem nie widzi różnicy, tak słowo do słowa się zgadało że dobrym wyjściem było by dać właśnie na 4 liść jeszcze trochę azotu tylko pytanie w jakiej formie, myślałem nad saletrzakiem lub mocznikiem ale tego drugiego trzeba by dać ok. 100kg a że qq będę miał 0.5 ha to lejkiem może być ciężko wysiać taką dawkę i przyszedł mi pomysł żeby zmieszać z mocznik z jakimś wapnem i to rozsiać 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Gadałem z kolegą który uprawia ponad 20 ha qq i kiedyś stosował jakieś drogie odżywki, potem przeszedł na siarczan magnezu i mocznik a ostatni rok nie dawał nic i poza słabszym kolorem nie widzi różnicy, tak słowo do słowa się zgadało że dobrym wyjściem było by dać właśnie na 4 liść jeszcze trochę azotu tylko pytanie w jakiej formie, myślałem nad saletrzakiem lub mocznikiem ale tego drugiego trzeba by dać ok. 100kg a że qq będę miał 0.5 ha to lejkiem może być ciężko wysiać taką dawkę i przyszedł mi pomysł żeby zmieszać z mocznik z jakimś wapnem i to rozsiać 

rsm wężami

Opublikowano

Co dac pod kukurydzę bez obornika w tamtym roku dałem po 300 kgkorn kali i mocznika i po 150 polifoske 6 i polidap ale w tym roku cena mne zszokowala. Co byście dali?

Opublikowano
1 godzinę temu, janek1980 napisał:

Co dac pod kukurydzę bez obornika w tamtym roku dałem po 300 kgkorn kali i mocznika i po 150 polifoske 6 i polidap ale w tym roku cena mne zszokowala. Co byście dali?

A daj 300 poli 6 i 300 mocznika opryskaj na chwasta i jedź w pole  w żniwa dopiero

• Like 1
Opublikowano
Murphys napisał:

1 godzinę temu, janek1980 napisał:

A daj 300 poli 6 i 300 mocznika opryskaj na chwasta i jedź w pole  w żniwa dopiero

I to wystarczy? W podsiewacz nic?