Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak naprawdę trzeba zacząć od najwyższego kosztu to jest badania na N glebowy pozostałe składniki można przyjąć z badań wcześniejszych to się wiele nie zmienia .Następnie założyć średni plon z minionych 10 lat  i to są podstawy do wszelkich rozważań 

• Like 1
Opublikowano

Zasobności fosfor wysoki, potas wysoki do b.wysoki, ph 5,8 do 6,5. Z nawożenia nie schodze bo mam nawozy od czerwca po cenach wiadomo jakie były.  Plony od 12 do 16t przy wilgotności 23-30%.

• Root Admin
Opublikowano

mój Nmin na tym polu (z lat 2019 i 2021)

image.png

Nie mam punktu odniesienia względem plonu, bo zaczynam z kukurydzą.

W tym roku był tu jęczmień ozimy ze średnim plonem 9.1t/ha więc azotu troche wyciągnał. Pózniej na słomę dane 40kg N w postaci rsm i bakterii, następnie posiany poplon scierniskowy - facelia i słonecznik. zaorane w grudniu.

Opublikowano
koniu napisał:

Zasobności fosfor wysoki, potas wysoki do b.wysoki, ph 5,8 do 6,5. Z nawożenia nie schodze bo mam nawozy od czerwca po cenach wiadomo jakie były.  Plony od 12 do 16t przy wilgotności 23-30%.

To po co je walić w ziemię jak masz zasobności wysokie? Myślisz że one Ci podniosą plon? Lepiej zostaw je na następny sezon bo tańsze raczej nie będą.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

To po co je walić w ziemię jak masz zasobności wysokie? Myślisz że one Ci podniosą plon? Lepiej zostaw je na następny sezon bo tańsze raczej nie będą.

Próby robione rok i dwa lata temu.

Po to walić w ziemie bo z tych pól w żniwa wywiozłem pod 10t pszenicy.

Opublikowano

Bauery walą na ilość a nie ekonomię i to jest z lekka błędne koło .Jest pewien poziom zasobności każdej gleby inny powyżej którego gleba nie jest w stanie zatrzymać składników tak jak w drugą stronę nie będzie gleby o zasobności 0 .Ale widać dla niektórych nawozy zbyt tanie -albo chciwość nie daje spokoju  ja tam preferuję średnie plony acz stabilne  średnie nakłady i co sobie wymyślę z inwestycji stać mnie rzucić gotówkę więc uważam że kierunek dobry

• Like 2
Opublikowano

Ja u siebie jak będę coś dawał to 200kg/ha mocznika i może że 100kg polidapu. Na polu co roku obornik w ilości min.45t z przerwą co 4 lata. stanowisko dobre a qq na kiszonkę więc najważniejsze by jakąś masa była i choć trochę ziarna a do tego najbardziej potrzebna woda 

Opublikowano

qq na kiszonke powinna miec tak samo ziarna jak i ziarnowka. co da badyl i liscie bez ziarna. duza ilosc ziarna to dobrej jakosci kiszonka z ktorej wyprodukujesz duzo mleka. staromodne te myslenie ze na kiszonke musi byc tylko duza

• Like 1
Opublikowano

Kiszonka dla opadów więc nie musi być taka jakościowa jak dla krów. Mnie satysfakcjonowało by jak by dała nawet 8t ziarna. Wiadomo że jak by ceny były inne to dostała by papu jak na kilka lat bo powierzchnia mała i można by zaszaleć. Dodatkowo mam sporo lucerny i sporo zapasy sianokiszonki więc o brak paszy jakościowej się nie martwię 

Opublikowano

Co z tego że dla opasów lepsza jakość kiszonki to też lepsze przyrosty ale może się mylę 🤔

@ChiquitaB jeszcze wielu myśli że jak na kiszonkę to byle by urosła i zbytnio nie trzeba się do niej przykładać 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, RU68 napisał:

Bauery walą na ilość a nie ekonomię i to jest z lekka błędne koło .Jest pewien poziom zasobności każdej gleby inny powyżej którego gleba nie jest w stanie zatrzymać składników tak jak w drugą stronę nie będzie gleby o zasobności 0 .Ale widać dla niektórych nawozy zbyt tanie -albo chciwość nie daje spokoju  ja tam preferuję średnie plony acz stabilne  średnie nakłady i co sobie wymyślę z inwestycji stać mnie rzucić gotówkę więc uważam że kierunek dobry

Dodałbym że wraz ze wzrostem zasobności łatwiej się pierwiastki wymywają.

Ja celuje w NPK: 150;100;150 - coś w ten deseń. Dużą część z tego zbilansuje z obornika.

Opublikowano
Dnia 20.01.2022 o 14:35, statham7 napisał:

Próbował ktoś  kukurydzę w monokulturze na samej gnojowicy świńskiej ziemia 4-5 klasa

Ile tej gnojowicy? jak chociaż 40 metrów to daj z 50 kg mocznika w podsiewacz i będzie dobrze. Zdażyło mi sie takie doświadczenie. Gdzie brakło mocznika była trochę gorsza. Dawałem na jednej części pola 80, a na drugiej 60 metrów przed wiosenną orką. Nie było widocznej różnicy między doświadczeniami.

Opublikowano

Teraz to już tylko kreda a na bardzo ciężkich wapno tlenkowe im wcześniej tym lepiej nawet na śnieg

38 minut temu, yacenty napisał:

Trochę na pograniczu pytanie - czym podnieść pH przed kukurydza? Jest 5.5-5.7

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Jaki to będzie miało wpływ na kukurydze jak się uda podnieść ph z tych 5.6-5.7 na 6? Bo technicznie to troche zabawy z tym, żeby rozsiać wapno i jakoś je przemieszac z glebą przy obecnej pogodzie i warunkach w polu

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Jaki to będzie miało wpływ na kukurydze jak się uda podnieść ph z tych 5.6-5.7 na 6? Bo technicznie to troche zabawy z tym, żeby rozsiać wapno i jakoś je przemieszac z glebą przy obecnej pogodzie i warunkach w polu

Siej śmiało bez wapna, zwapnujesz po zbiorze.. 

Opublikowano

Jacek bez wapna też będzie ok. Kukurydza jest rośliną, której takie pH jest niestraszne i świetnie sobie przy nim radzi. Wystarczy wilgoć i żeby miała wszystkie składniki pokarmowe to potrafi bardzo dobrze oddać. 

A u Ciebie bardzo ładne nawożenie pójdzie 👍 

Ps jaka odmianę bądź FAO będziesz sial?