Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj teraz połowę cynku i boru do tego cały fosfor i mocznik do 5% stężenia. W następnym zabiegu druga druga polowe cynku, boru, siarczan i mocznik. 

Ja robię 3% mocznik, także nawet na nakładach zero przypaleń 

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Daj teraz połowę cynku i boru do tego cały fosfor i mocznik do 5% stężenia. W następnym zabiegu druga druga polowe cynku, boru, siarczan i mocznik. 

Ja robię 3% mocznik, także nawet na nakładach zero przypaleń 

ile gram dajesz na ha składników? ja chce dac po 150g cynku boru i potas 800g do tego 5% siarczanu magnezu na pierwszy zabieg, a może podzielić to na 2 razy?

Opublikowano

W tym roku pierwszy raz sieje kukurydze, więc proszę o wyrozumiałość, herbicyd już był i chciałbym polecieć teraz z odżywkami, ale czytając posty widzę, że niektórzy odradzają mieszania cynku z fosforem, myślałem nad taką mieszanką na 1ha: mocznikiem 5kg + siarczanem magnezu 10kg + borem 1l + Amino Ultra Zn 24 0,33kg + Uni PK 4l/Grow-on 3l/Plonvit Phospho 3kg (na zdjęciu nie widać ale na drugiej połowie pola widać niedobór fosforu, rośliny mają fioletowe liście i są dużo mniejsze, przez co myślę o podaniu fosforu, stosując któryś z tych 3 preparatów). Coś byście zmienili lub dodali w tym nawożeniu? Z racji iż w tym roku znajomy pryska mi kukurydzę bo mój ciągnik nie pasuje rozstawem, planuje tylko jeden zabieg z odżywkami.

197886699_272452127970690_2142011598149464218_n.jpg

Opublikowano

Dr green kukurydza 2kg/ha + dr green borowy 1kg/ha + 6 kg/ha mocznika + siarczan magnezu 12,5kg/ha. Wystarczy taka ilość mocznika i siarczanu? Nie zważy się nic?

Opublikowano
14 godzin temu, Maślakowsky napisał:

W tym roku pierwszy raz sieje kukurydze, więc proszę o wyrozumiałość, herbicyd już był i chciałbym polecieć teraz z odżywkami, ale czytając posty widzę, że niektórzy odradzają mieszania cynku z fosforem, myślałem nad taką mieszanką na 1ha: mocznikiem 5kg + siarczanem magnezu 10kg + borem 1l + Amino Ultra Zn 24 0,33kg + Uni PK 4l/Grow-on 3l/Plonvit Phospho 3kg (na zdjęciu nie widać ale na drugiej połowie pola widać niedobór fosforu, rośliny mają fioletowe liście i są dużo mniejsze, przez co myślę o podaniu fosforu, stosując któryś z tych 3 preparatów). Coś byście zmienili lub dodali w tym nawożeniu? Z racji iż w tym roku znajomy pryska mi kukurydzę bo mój ciągnik nie pasuje rozstawem, planuje tylko jeden zabieg z odżywkami.

197886699_272452127970690_2142011598149464218_n.jpg

Wątpię aby tu jeden zabieg starczył. Poza tym, co tak licho posiane? 

Opublikowano

Może drylem siał😃 My narazie czekamy z odżywka zielsko ładnie siada ,trochę za gorąco tym bardziej że ogólnie nieźle kuku. Kiedyś miałem kuku na świeżym polu wziętym to 5albo 6razy dostała odżywkę. Na polu było fioletowo ale ogólnie wyszła całkiem fajnie

Opublikowano
Dnia 8.06.2021 o 13:02, przemo93pl napisał:

Mam w płynie bor cynk fosfor i siarczan i mocznik  planuj dwa zabiegi co z czym żeby się nie zważyło1?

Nie należy mieszać nawozów fosforowych z siarczanem magnezu oraz z nawozami, w których mikroskładniki pokarmowe nie są schelatowane, nawozy mikroskładnikowe, schelatowane w 100% EDTA ,

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy robił ktoś z was tak, że aby nie robić sobie bigosu w opryskiwaczu, robił dwa oddzielne zabiegi tego samego dnia lub dzień po dniu. Kukurydza ma 4-5 liści i musiałem zrobić poprawkę na jednoliścienne w poniekadzialek. Zaraz po niedzieli chce raz dać npk fosforowy z intermagu + mangan amino, a drugi zabieg amino cynk + siarczan magnezu. Niestety nie można wszystkiego zmieszać na raz i dlatego pytam jakie macie praktyki w takich przypadkach. Mocznika może dorzucę ale max 2-3%. Po tygodniu npk potasowy + cynk i koniec z opryskami w qq

Opublikowano
56 minut temu, zetorr6441 napisał:

Nie należy mieszać nawozów fosforowych z siarczanem magnezu oraz z nawozami, w których mikroskładniki pokarmowe nie są schelatowane, nawozy mikroskładnikowe, schelatowane w 100% EDTA 

Podobno mieszają fosforany w siarczanem w sądownictwie. 

Proleaf makro p z proleaf max mieszane bez problemu. 

Opublikowano
PanStanislaw napisał:

Bor z Manganem średnio, ale da radę. Możesz dodać kondycjonera

to co polecacie i co powinno się podać na 6 lisc, na razie mam siarczan magnezu i chce dać 5%, do tego bor i cynk, może zrezygnować z mangan i dać coś innego?

Opublikowano

Witam 

Kukurydza w tym roku bardzo blado wygląda i jestem zmuszony dodać jej wigoru odżywkami .

Stosował ktoś dr.green kukurydza ?

Jakie odżywki stosujecie u siebie ?