Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kukurydza bez odżywek też urośnie ale nie gadajcie panowie że to nie daje efektu. U mnie kukurydza miała fioletowe liście opryskałem odżywką i od razu zmieniła kolor a zostawiłem pas gdzie nie opryskałem bo mi zabrakło to zrobiła się jeszcze gorsza fioletowa więc odżywki jakiś efekt dają.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kamil20151 napisał:

Kukurydza bez odżywek też urośnie ale nie gadajcie panowie że to nie daje efektu. U mnie kukurydza miała fioletowe liście opryskałem odżywką i od razu zmieniła kolor a zostawiłem pas gdzie nie opryskałem bo mi zabrakło to zrobiła się jeszcze gorsza fioletowa więc odżywki jakiś efekt dają.

Jak miałeś zadziadowane pole bez pH i fosforu to się nie dziwie

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Teraz im wyższa a będzie sucho to zredukuje kolby. Najlepiej podczas upałów jak byłaby średniej wysokości a poszła w kolbę. Do 10 dni powinna wypuszczać wiechę. Dobrze byłoby gdyby popadało chociaż raz przez jej wyjściem. Na górkach nie liczę juz na plon bo tam wody na pewno nie będzie. Najgorzej że ma być srednio wysoka temperatura po niedzieli i nie będzie choćby jednej burzy. A tylko wtedy u nas w tym roku padało gdy było bardzo gorąco i potem burze. U mnie zdecydowanie lepiej radzą sobie pozniejsze odmiany

Opublikowano

Widzę że przechodzimy z fazy zachwytu do fazy ubolewania a w perspektywie 3 tygodni  dwie chmurki i zero deszczu  mam jeszcze pełny magazyn z 2018 wiec chyba zrobię sobie zdjęcia aby jesienią obejrzeć pryzmę ziarna QQ  

Opublikowano
4 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Jak miałeś zadziadowane pole bez pH i fosforu to się nie dziwie

Nie powiedziałbym że zadziadowane bo kukurydze mam najlepszą w okolicy na ten moment i dużo lepszą od twojej :) .Odżywki dają efekt ale na pewno nie taki  jak nawozy mineralne ale nie gadaj głupot że nie mają wpływu na plon.

Opublikowano

Widocznie masz słabą okolice. U mnie fioletowe mają tylko tacy co nie dbają bądź sieją tanie nawozy typu tarnogram itp. 

Ja w życiu nie pryskałem bo kukurydza fioletowa, nie licząc dzierżaw po pseudo rolnikach bo te ich pola to bez wapna i wyczyszczone z składników do cna. 

Opublikowano (edytowane)

Fioletowe liście to brak fosforu w glebie, czyli zbyt małe nawożenie bądź tragiczne ph. U nas z ph szału póki co nie ma ale w zależności od działki 180-220kg polidapu w podsiewacz i nie pamietam aby kiedy kolwiek pokazała jego niedobory w postaci filoetowych liśći. Jak nie ma wody to te wszystkie odżywki można sobie wsadzić... najgorszą działkę pryskałem 2x mikro, cynkiem, borem, siarczanem, mocznikiem w małym stężeniu. I co gówno to dało poskręcała sie na piachu bez różnicy czy pryskane czy nie bo mam kontrolę przy słupach. Także jak nie bedzie wody to można sobie pryskać.  Aż żal patrzeć na pole.

Edytowane przez Skoczek1994
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Widocznie masz słabą okolice. U mnie fioletowe mają tylko tacy co nie dbają bądź sieją tanie nawozy typu tarnogram itp. 

Ja w życiu nie pryskałem bo kukurydza fioletowa, nie licząc dzierżaw po pseudo rolnikach bo te ich pola to bez wapna i wyczyszczone z składników do cna. 

Jakbyś chciał wiedzieć kolego to fioletowe liście w tym roku były z tego względu że początek maja był bardzo chłodny i kukurydza miała utrudnione popieranie fosforu stąd wystąpiły te braki.

Opublikowano
Skoczek1994 napisał:

Fioletowe liście to brak fosforu w glebie, czyli zbyt małe nawożenie bądź tragiczne ph. U nas z ph szału póki co nie ma ale w zależności od działki 180-220kg polidapu w podsiewacz i nie pamietam aby kiedy kolwiek pokazała jego niedobory w postaci filoetowych liśći. Jak nie ma wody to te wszystkie odżywki można sobie wsadzić... najgorszą działkę pryskałem 2x mikro, cynkiem, borem, siarczanem, mocznikiem w małym stężeniu. I co gówno to dało poskręcała sie na piachu bez różnicy czy pryskane czy nie bo mam kontrolę przy słupach. Także jak nie bedzie wody to można sobie pryskać.  Aż żal patrzeć na pole.

Było dać np Tytanit lub inny środek tego typu i kuku by się tak szybko nie zwinela. Już jest to sprawdzone.

Opublikowano

U gościa przez miedzę kukurydza na już 3 m i zaraz będzie wiecha szła.siema była jakiś w pierwszych dniach kwietnia 

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Skoczek1994 napisał:

Było dać np Tytanit lub inny środek tego typu i kuku by się tak szybko nie zwinela. Już jest to sprawdzone.

Mądrzyć to się można, ja dawałem bo akurat mi się zostało i g...no to daje no ale co tam, miałeś po kilka burz w tygodniu cały czas więc wilgoć ma to rośnie a u mnie o wiele mniej deszczy jak u ciebie i kukurydza już ponad tydzień temu zaczęła się zwijać więc nie pieprz że dzięki tym odżywkom tak rośnie.

• Like 1
Opublikowano

damianzetor  to twoja gleba i jej przekruj ? I To jest VI klasa to ja pier**le u mnie na takiej klasie mam wsiany rosomak kukurydza schnie od dołu  ale przekrój gleby i poziom uprawowy to max 15 cm gdzie obornik idzie co rok w ilości 80-100 ton fakt dopiero od 7 lat bo tyle te pole mam. A gdzie mieszkasz że takie podłoże jest na VI klasie ? U nas takie wasrtwy występują ale na III  a 6 to normalnie piach że na budowe można dawać i to bez odkrywki 

Opublikowano
20 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Nie powiedziałbym że zadziadowane bo kukurydze mam najlepszą w okolicy na ten moment i dużo lepszą od twojej :) .Odżywki dają efekt ale na pewno nie taki  jak nawozy mineralne ale nie gadaj głupot że nie mają wpływu na plon.

Odzywki odzywiaja tylko i wylacznie kieszen przedstawicieli. Jak dasz obornik i odpowiednia dawke mineralnych kuku ma gdzies te wszystkie pitu pitu. Kiedys sie tym bawilem. 3 razy dodadkowo pole jezdzilem, gniotlem, czas i paliwo marnowalem. 

Kilka lat temu opierdzililem na wszystkich polach po polowie a drugiej nie ruszalem. Roznica zadna. Ani w wielkosci, kolbach ziarnach. Teraz sieje, pryszcze od zielska i leze patrzac jak rosnie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale nagana na odżywki A mało kto stosuje odżywki w odpowiednim momencie czyli od 3 do 6 liści w tej fazie kuku planuje plon ziarna system korzeniowy się rozrasta. Osobiście uważam że po tej fazie czyli po 7 liściu nie ma już sensu bo muszą być składniki w glebie a nie w odżywce

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Tak tak, qq to juz w worku leży i planuje plon. 

Damian ja to widzę że ty wszystkie rozumy zjadłeś i się wymądrzasz ,uważasz się za nie wiadomo jakiego rolnika i jak byś wszystkie rozumy postradał nikt nie ma racji tylko ty jesteś najmądrzejszy ale jak przejrzałem twoją galerie to nigdzie nie znalazłem zdjęcia kapitalnej kukurydzy...

• Like 1
Opublikowano

Pieniądz lubi ciszę i spokój. 

A po drugie wystarczy myśleć logicznie. 

Grono osób potwierdziło że robiło porównania i że to nic nie daje, to nagle ktoś że za późno oprysk bo powinno sie pryskac w fazie 3-6 liści 😂😂😂 Jaka ta qq ma wtedy powierzchnię? Jakby nie patrzeć to przy obsadzie 80 tyś na ha daje to raptem 8 malutkich roślin na kwadracie 1 m x 1 m. Ile te liście zajmują? 1-2% powierzchni na którą trafi oprysk? A ktoś poda 2-3 czy tam ile litrów jakiegoś wieloskładnika, i po przeliczeniu ile tego trafi rzeczywiście na liście to są to pojedyncze gramy albo nawet nie 1 gram! A w oborniku, gnojowicy i resztkach pożniwnych są tego kilogramy... 

Druga sprawa, qq planuje plon w 3-6 liścia? Byłem świadkiem jak grad stułkł qq w fazie 7-8 liści do ZERA, został praktycznie sam stożek wzrostu a potem mimo to pięknie sypała. 

Więcej myślenia a nie czytanie i łykanie wszystkiego jak młode pelikany, a na koniec przyjdzie jeden z drugim że ten to się mądrzy a w galerii upraw brak lub słabe 😂😂 Lepiej mieć średnie uprawy a chwalić się maszynami niż odwrotnie, bo uprawiać i wszystko władować spowrotem w pole to nie sztuka, sztuka to uprawiać by na tym zarabiać. 

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Grono osób potwierdziło że robiło porównania i że to nic nie daje, to nagle ktoś że za późno oprysk bo powinno sie pryskac w fazie 3-6 liści 😂😂😂 Jaka ta qq ma wtedy powierzchnię? Jakby nie patrzeć to przy obsadzie 80 tyś na ha daje to raptem 8 malutkich roślin na kwadracie 1 m x 1 m. Ile te liście zajmują? 1-2% powierzchni na którą trafi oprysk? A ktoś poda 2-3 czy tam ile litrów jakiegoś wieloskładnika, i po przeliczeniu ile tego trafi rzeczywiście na liście to są to pojedyncze gramy albo nawet nie 1 gram! A w oborniku, gnojowicy i resztkach pożniwnych są tego kilogramy... 

Druga sprawa, qq planuje plon w 3-6 liścia? Byłem świadkiem jak grad stułkł qq w fazie 7-8 liści do ZERA, został praktycznie sam stożek wzrostu a potem mimo to pięknie sypała. 

Więcej myślenia a nie czytanie i łykanie wszystkiego jak młode pelikany, a na koniec przyjdzie jeden z drugim że ten to się mądrzy a w galerii upraw brak lub słabe 😂😂 Lepiej mieć średnie uprawy a chwalić się maszynami niż odwrotnie, bo uprawiać i wszystko władować spowrotem w pole to nie sztuka, sztuka to uprawiać by na tym zarabiać. 

Z ostatnim zdaniem się zgodzę ale kolega wcześniej napisał rację że kukurydza w tej fazie planuje plon a to że grad ją zbił to nie ma nic do tego stożek wzrostu przetrwał i odbiła ale na pewno gdyby nie poszedł na nią grad plon by był wyższy :)

Opublikowano

Ja to porównuje do ludzi, to mały młody człowiek potrzebuję wszelkich składników tak jak mała kukurydza w miarę wzrostu i przekroczenia pewnego wieku potrzeby maleją. I własnej dużo osób błędnie myśli że szkoda pryskać tak mała kukurydze

• Like 2
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

I co z tego że mała roślina skoro kukurydza potrzebuje cynku właśnie w tej fazie i małej ilości składnika a nie w fazie 8 liści wtedy już jest za późno. I po co ładować wieloskladnikowe skoro w tej fazie głownie o cynk chodzi. Widać że chcesz być mądrzejszy od profesorów a pozatym ja nie mówię że wszystko trzeba łykać, kupować z wiarą że prawdę reklamują np urzyźniacze gleby symulatory wzrostu tytanity, aminikwasy i inne.

Opublikowano

Chłopak jest uczony z dziada na ojca, myśli że jak nie ma powierzchni liścia to nie ma efektu.

Nie każdy ma ma te twoje oborniki czy gnojowki - wystarczy pomyśleć logicznie, ale jeszcze wszystko przed Tobą.

• Like 3