Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.06.2019 o 15:16, 20CBR12 napisał:

Delikatnie mówiąc efekt piorunujące, zastosuj tydzień nie pojawi się na polu to nie uwierzysz że to twoja działka, o ile oczywiście masz jakiś stres, bo profilaktycznie jeśli kuku nic nie brakuje to nie warto

Jakie środki masz na myśli?

Opublikowano

Długo wytrzyma, miesiąc na pewno, ale wzrost jest zatrzymany. Jak przyjdzie jakiś deszcz to wyrzuci wiechę.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolniczek098 napisał:

Ile kukurydza wytrzyma bez wody.? od 2 tygodni nie pada i przez najbliższy tydzień też nie zapowiadają. :/ liście zwijają się w rurki.

Az uschnie😉- jest wiele  czynników rodzaj gleby, poziom wody gruntowej , gęstość siewu, pokrój rośliny, faza rozwojowa ,nawożenie i wiatr najniebezpieczniejszy  jest moment kwitnienia-pylenia wysokie temperatury i brak wilgoci uniemożliwiają zapylanie znamion a średnio raz na 10 lat ma to miejsce (tak było )

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Mam jedną działkę gdzie kukurydza słabo rośnie.Tak jest od dawna ,kukurydza jest siana co roku.Przez miedzę sąsiad ma ładną równą na całym polu .Na wiosnę było dane wapno granulowane bo podejrzewam tam  niskie ph.Jutro jadę dokarmić ,czy te aminokwasy pomogą ,może dać saletrę wapniową?

Opublikowano

Kolego wyżej ty zwyczajnie przestań podejrzewać tylko zrób badania gleby co tam w niej masz i na ich podstawie a nie na oko nawóź makro łącznie z wapnem(zapomnij o tym granulowanym bo jest po prostu dużo za drogie) jeśli dalej będziesz miaj za niskie pH to poproś kogoś kto na tym się zna i niech Ci przeliczyć ile potrzebujesz dostarczyć CaO w czystym składnik na daną działkę i jaki to ma być rodzaj wapna, to samo zrób z resztą makro, wiosną do szóstego liścia zadbaj o kompleksowe mikro i napewno sąsiad lepszej nie będzie miał przy tej samej odmianie i zakonczysz swój problem. Pamiętaj jednak ze wapnowanie w pierwszym roku nie da ci pH takiego jakie będziesz chciał to proces min 2-3 lat.. 

Do kolegów wyżej którzy pytali o nazwę handlowa biostymulatora - cóż nie pamiętam a faktura jest u księgowej więc nie zweryfikuje, dopiero w przyszłym miesiącu mogę zajrzeć... Przykro mi 

• Like 1
Opublikowano

Nic się nie stanie. 

PS pod koniec czerwca kukurydza zawsze miała już te blisko 2m i aktualnie u mnie mimo suszy te ponad 1.5m ma a tam gdzie jest żywy piach nie sięga kolan i zwinieta w rurkę do tego nadają upały także to będzie wyzwanie dla kukurydzy...  

U mnie w najlepszym miejscu już te 2m osiągnęła ale to tylko taki wilgotny dołek... 

Opublikowano

U mnie odmiany z saatbau dalej najlepiej wygladaja, zarowno rigoletto jak i brigado maja juz pod 2.5m. Na 6 kl subito tez pozwijane ;/

Miejmy nadzieję ze może w czwartek cos przekropi bo narazie za czerwiec 20l

Opublikowano

U mnie w łódzkim koło Poddębic przeszła niewielka burza z 2 tygodnie temu i do tej pory nic. Z trzech odmian które zasiane najlepiej radzi sobie rosomak na drugim miejscu pionier A tej trzeciej nie pamiętam teraz nazwy radzi sobie naj słabiej.

Opublikowano

250 cm to faktycznie już wysoka wczoraj jak byłem są moejsca gdzie mnie nie widać ale mam 183 cm wiec ma te 190 a tak to 170-180   tak jak pisaliście gdzie czysty piach  i jeszcze te wypaliska to już rurki z tydzień są fakt obornik jeszcze trzyma tą wilgoć  ale długo taknie pociagnie . Mam najgorszą działkę gdzie wsiałem na ziarno 2 ha bo zboże zawsze tam wyschło jest rosomak i mimo deklarowane tolerancji na okresowe nie dobory wody źle sobie radzi już spory czas jest zwinięta  ale zobaczymy jak to bedzie jutro ma dogrzać jeszcze lepiej 

Opublikowano

U mnie jak na razie Walterinio sobie najlepiej radzi ma od 190 cm do 220/230 cm wzrostu ale już zwija liście na 3 klasie ziemi gdzie jest zwięzła ciężka glina .Jak tak dalej będzie to wszystko uschnie.

Opublikowano

U mnie na piachu to tak 170-180 cm a na ciężkiej 220-240 i tam teraz ma dobre warunki

Opublikowano
54 minuty temu, maciej napisał:

No u mnie też na najlepszej klasie 220 - 240 cm kardona Na najsłabszej 5 - 6 klasie 180 - 190 cm rosomak Wszystko siane 18 kwietnia

U mnie kardona poki co przoduje i idzie do gory jak glupia. Sie dziwilem @zetorr6441 , ze.u niego tak rosnie, a dzis u siebie na najlepszym kawalku, ciezko bylo doskoczyc do koncowek lisci, a mierze 184 cm. Wiec Kardona bez odżywek ma jakies 2,50-280  w najlepszych miejscach. Hulk tez ladnie idzie , lecz jakies 20-30cm nizszy, ale liscie.i lodygi grubsze.

Opublikowano

U mnie kukurydza pierwszy raz siana Rosomak na słabszych glebach 2.3m już osiągnął a na glinę i cięższej ziemi 2m.Mosso na 5 klasie ponad 2 metry.ostatni deszcz 13 czerwca.Siana była 26 kwietnia.A deszczu już upragnieniem bo liście zwijają się w ciągu dnia