Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

moja może nie tyle słąba co bardzo słabe wschody, mam zasianą na najlepszej klasie bonitacyjnej jednak jest tam sporo gliny i tu jak deszcz doklepał to już nie wyszła, od siebie dołożył jeszcze usługodawca a właściwie to jego ciągnik i masakrycznie szerokie opony............

Opublikowano

3 razy jechałem mocznik + odżywki i nic nie pomaga dawałem nawet podwójne dawki zero różnicy. Nigdy więcej szkoda kasy,dawałem 1 raz na całości później dwa razy na kawałku pola co mogło zbraknąć nawozu w podsiewaczu. Albo coś się popsuło w siewniku i nie siał bo nawóz miałem wyliczony nawet powinno zostać górką. 

Opublikowano

Thomas przecież dawales mikro w glebę więc czego ma jej brakować prócz wody i ciepła. U mnie były ogromne niedobory cynku aż się zdziwiłem. Dlaczego pryskasz maistrem skoro widzisz ze hamuje qq?

Mikro w glebę przy sianiu pomoże tyle że portfel odchudzi a i tak na liść trzeba podać. Podstawa to makro w glebę a mikro w liść. 

Opublikowano

W przyszłym tyg nadają ponad 30* jutro mija tydzień od pierwszego dokarmiania i nie wiem co robić. Niedoborów nie widać żadnych, ale dobrze by było prysnąć siarczan i mocznik po 10- 15kg, dziś dało 13mm. Ale jak nie zmyje z lisci to w te upały nie będzie potegowac stresu?

A sąsiad też ma dylemat czy poprawiać, po pierwszym 20kg moczniku przypaliło mu brzegi liści po ok 0,5 cm. Moze lecieć bez obaw z 10-15kg moczniku czy pogorszy sytuację?

Opublikowano

Pedro ja zawsze dorzucam 10kg/ha mocznika, szybciej wchlaniaja sie mikroskladniki, wczoraj pryskalem po 20 bylo 20st.C ciepla. Ale czy sam mocznik i siarczan Ci tak duzo pomoze? Popatrz czy ma stojace liscie czy rozlozone twoja QQ jak rozlozone i nie widac niedoborow to ja bym nie pryskal.

Opublikowano (edytowane)

Pedro ja w piątek pryskałem kukurydzę  w dawce 12kg mocznika 12kg siarczanu magnezu, bor 3L i cynk 4L i proaqua 100ml/100L cieczy (na opryskiwacz 600L) i wczoraj poprawkę zrobiłem wieczorem po opadach w dawkach 12kg mocznika, 12 kg siarczanu magnezu , 1,5L boru i 2 L cynku i do tego PLONVIT PHOSPHO 11/53/5 10kg również na opryskiwacz. Czyli po około 4 dniach poszedł 2 oprysk tym bardziej  szkoda było mi zmarnować taką pogodę a po deszczu lepiej będzie wchłaniać. I chyba jeszcze raz wjadę jak będę dał rady za 7-10dni z tą drugą mieszaniną.

P.S Bor i cynk również z intermagu

Edytowane przez karol091193
Opublikowano

Jest ładna ciemna, ale dam po te 12kg dziś i niech się dzieje co chce, do wtorku może coś popada.
A co z tym sąsiadem moze pryskać bez obaw na przypalone liście? Bo u niego jakaś jasna jest, chłop siedzi jak na szpilkach a boi się żeby nie zaszkodzić

Opublikowano

ja podałem mojej mocznik10kg+siarczan magnezu10kg+1,3l cynk+1l bor 7kg kristalon(11+11+24+6ca+mocro)+2kg(20+20+20+micro) w piątek pójdzie znów taka dawka + tytanit jak uda się kupić

Opublikowano (edytowane)

Jak to u was wygląda bo u mnie aktualnie taka jak na foto wysoka po pas.siana 2.05 foto z 30.05 następne 10.06 i dzisiaj ostatnie aktualnie.
Macie lepsze gorsze?

post-41119-0-39536900-1498073460_thumb.jpg

post-41119-0-90200100-1498073479_thumb.jpg

post-41119-0-96516800-1498073497_thumb.jpg

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

ja podałem mojej mocznik10kg+siarczan magnezu10kg+1,3l cynk+1l bor 7kg kristalon(11+11+24+6ca+mocro)+2kg(20+20+20+micro) w piątek pójdzie znów taka dawka + tytanit jak uda się kupić

Gdybym tak nawoził do listnie, to bym chyba wolal kupić gotową prosto z pola.

​Czytałem posty powyżej i dramat.......Odzywkę stosuje się w okresie stresu wywołanego przez dany czynnik, a przypalając roślinę dostarczamy jej kolejnego stresu.....

​Mateo ile kosztuje cie odżywienie jednego hektara????

​Mateo jesteś wstanie określić co działa najlepiej z tego zestawu dla twojej kukurydzy????

Opublikowano

Ja nie stosumę dokarmiania dolistne go jak kuku jest ładna bo to nie jest opłacalne. Po oprysku ja chwasta kuku przychamowala i wtedy dostała trochę dolistnego dokarmiania i na tym koniec. A mocznika nie dodaje bo juz miałem w zbozu przypalenia a to tylko źle działa na rośliny

Opublikowano (edytowane)

To kiedy kosicie skoro już taka duża. Więc macie ładne moja Max 1 metr a mogę powiedzieć ze mam jedna z ladniejszych w okolicy ale kuzyn ma naprawdę jeden kawałek pięknej nie widać gleby nawet. Wczoraj poszła ostatnia dawka foliq N Plus bor cynk i titanit była to ostatnia chwila na zabieg bo qq poszła bardzo do góry. Zostawiłem pas kontrolny jednak nie wiem czy zobaczę bo kolor jest czarno zielony więc może będę widzieć jak już będzie kolba jakaś różnica. Stosuje odżywki bo to tani zabieg niecałe 100 zl dwa zabiegi na ha a różnica w płonie jest bo gleby mam z wysokim ph i rośliny nie pobierają mikro z gleby tak jak powinny dlatego dostarczał go dolistnie i mnie nie ma czegoś takiego jak np nie zalana kolba do końca czy coś coś tym stylu

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Miałem nic nie stosować na liścia, ale coś mi wolno rośnie. Chyba było za sucho i nie jest w stanie wykorzystać nawozu a dostała chyba ponad 0,5 t/ha. Teraz pada to zobaczę czy coś ruszy. Jak nie to jakiś mix asahi+amino+coś(nie wiem jeszcze co) Zostawię 1-2 rządki kontrolne dla porównania. W sumie u innych w okolicy też szału nie ma i kukurydza siana wcześniej jest niewiele lepsza. Widziałem już taką co się zwijała od suszy.

Opublikowano

No i ja na próbę z nudów w najsłabszej kukurydz dałem 12,5kg/ha mocznika, i po 2,5l/ha Cu, Zn, Mn i 0,6l/ha ashai.

Ashai był kupiony na groch ale tam temat odpuściłem już i tak nic nie będzie z tego grochu, a mocznik i te pierwiastki mi się przewalały w magazynie. Zostawiłem pas kontrolny ponownie zobaczymy czy nic to nie dała czy tym razem pomogło.

Opublikowano

U mnie kuku która była nawozona dolistnie miesiac temu nie ma żadnej różnicy między pasem kontrolnym , z tym że chybo na 4-5 działkach miałem niedobór cynku no to objawy ustąpiły kuku jest czarna wręcz ale jakoś rosnąć nie chce mimo że się wydaje że warunki pogodowe są idealne u mnie max 70cm w zależności kiedy siane