Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No gdzie do wiechy jeszcze to nie w tamtym roku że kwitły na początku roku myślę że śmiało dwa tygodnie jeszcze będą rosły . Chyba że te co siali w połowie kwietnia to może i tak. W tym roku będą kwitły jak powinny czyli gdzieś koło 20 lipca tamten rok był specyficzny było wszystko przyspieszone rok temu jęczmień kosiłem 26 czerwca i to północne mazowsze.

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
39 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Na południu tak. U nas spadnie punktowo a w większości miejsc nie spadnie nic. 

Na drugim zdjęciu pokazuje że w centrum do 70 l też 

Opublikowano

co tk panikujecie na razie QQ w świetnej kondycji rośnie jak szalona w nocy z powietrza skrapla się woda i jest samopodlewanie -dopiero jak to się skoczy to będzie źle .Fakt że na polach ze żle zbilansowanym nawożeniem skręca bo w teorię z przenawożeniem azotem jakoś się nie zgadzam choć nie wykluczam .Te pola gdzie w późnej fazie zwalczano chwasty jest tragedia 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał(a):

co tk panikujecie na razie QQ w świetnej kondycji rośnie jak szalona w nocy z powietrza skrapla się woda i jest samopodlewanie -dopiero jak to się skoczy to będzie źle .Fakt że na polach ze żle zbilansowanym nawożeniem skręca bo w teorię z przenawożeniem azotem jakoś się nie zgadzam choć nie wykluczam .Te pola gdzie w późnej fazie zwalczano chwasty jest tragedia 

duża część pół gdzie rośnie kuku w PL to 6 klasa i powinien tam las rosnąć i tam jest ciężko 

Opublikowano
48 minut temu, dantur96 napisał(a):

Na drugim zdjęciu pokazuje że w centrum do 70 l też 

Idę o zakład że jak u mnie spadnie przez cały tydzień z 5 l to będzie max o ile spadnie wogole coś. Teraz patrzyłem to już ventusky zredukował o połowę deszcze według tego co wczoraj jeszcze podawał . Znając życie to przyjdzie poniedziałek i będzie zredukowane do 0 

Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał(a):

Po gorzowskiej zdjęcie z przed chwili drugi rok szczęśliwie opłacało się mieć cały areał kukurydzy po trawie 

IMG_20250702_200120_775.jpg

Jeszcze daleka droga do plonu 

17 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Idę o zakład że jak u mnie spadnie przez cały tydzień z 5 l to będzie max o ile spadnie wogole coś. Teraz patrzyłem to już ventusky zredukował o połowę deszcze według tego co wczoraj jeszcze podawał . Znając życie to przyjdzie poniedziałek i będzie zredukowane do 0 

U mnie narazie pokazuje w 3 dni około 30 l 

Dent się ruszył skytower już łapie dwa metry rgt exposition jakieś pół metra niższe 

IMG_20250702_195430.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, dantur96 napisał(a):

Jeszcze daleka droga do plonu 

U mnie narazie pokazuje w 3 dni około 30 l 

Miedzyrzędzia zakryte w lipcu trochę wody i już da sobie radę 

Opublikowano

ja nie wiem co macie z tym zakryciem międzyrzędzi ,że niby utrata wody to z powierzchni gleby ? ile ton biomasy potrafi wytworzyć kukurydza i ile może wytranspirować wody do atmosfery 

Opublikowano

A to że nawet niewielki opad wody i rośliny pięknie ciągną wodę pod korzeń po liściach/łodydze jest jeszcze kilka rzeczy ale jesli twierdzicie że jest inaczej nie będę dyskutował 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, michalcium napisał(a):

Po gorzowskiej zdjęcie z przed chwili drugi rok szczęśliwie opłacało się mieć cały areał kukurydzy po trawie 

IMG_20250702_200120_775.jpg

Wasze strony też na brak deszczu nie mogą narzekać 

Opublikowano

im więcej substancji tym jest zwalczane wieksze spektrum i po gramie albo w mililitrach i się sprawdza -titus mentum calisto plus  (wymieniam po nazwie bo są duzo lepsze)  dicamba chloropyralid  fluoroksypr i mcpa atpolan bio i 2 kg saletry -2-3 zabiegi każdy po 30 zł (bez kosztu saletry i atpolanu ) .Dziwne a może śmieszne ale zwalcza wszystko skrzypy ostrożnie powoje zaślazy a nawet to co było po kolana ale tam poszło jednorazowo  więcej .I teraz czekam na podśmiechujki 

Opublikowano

Powiedzcie mi czy ktoś z was próbował w kukurydzy zejść z azotu czyli zamiast 300kg mocznika dać 100kg a w miejsce tego dać więcej npk np 400kg polifoski mam słabe zasobności na kilku nowych polach widać w tym roku że kukurydza się męczy a dawać to i to w takich dawkach na glebie 5 klasy mija się z celem 

Opublikowano
10 minut temu, Veratiz napisał(a):

Powiedzcie mi czy ktoś z was próbował w kukurydzy zejść z azotu czyli zamiast 300kg mocznika dać 100kg a w miejsce tego dać więcej npk np 400kg polifoski mam słabe zasobności na kilku nowych polach widać w tym roku że kukurydza się męczy a dawać to i to w takich dawkach na glebie 5 klasy mija się z celem 

bok się nie daje na glebach że słabymi zasobnościami. potas musi iść w styczniu lutym fosforan w podsiewacz no i te 200 kg mocznika wypada jednak dać 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

bok się nie daje na glebach że słabymi zasobnościami. potas musi iść w styczniu lutym fosforan w podsiewacz no i te 200 kg mocznika wypada jednak dać 

No i jakie dawki? 

Teraz, Veratiz napisał(a):

No i jakie dawki? 

Wiadomo na takiej glebie nie spodziewam się rekordów nie chciałbym też dokładać więc zakładam chyba realnie 8t kukurydzy mokrej wiadomo biorę pod uwagę najgorsze warunki 

Opublikowano
7 minut temu, Veratiz napisał(a):

No i jakie dawki? 

Wiadomo na takiej glebie nie spodziewam się rekordów nie chciałbym też dokładać więc zakładam chyba realnie 8t kukurydzy mokrej wiadomo biorę pod uwagę najgorsze warunki 

250 soli 120 polidapu 200 mocznika 10ton gwarantuje a jak dobry rok to i na 14 starczy