Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał(a):

Przecież przed chwilą pisałeś że te składniki już dren zabrał...

A teraz ze trzeba podeszwę przerwać 

Pisze o typowych piaskach 

to co w drenie tego już nie ma -a kolega pisze o chodowaniu podeszwy ja twierdzę że podeszwa to zło a nie o przerywaniu - powstanie podeszwy to partanina rolnika -głównie mokre jeżdzenie i rwanie kolein a to kto ma lub nie dokładnie widać u nas po suszy kawałek obok kawałka jedno spalone drugie się trzyma 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na typowych piaskach to się robi piaskownice dla dzieci ... Szkoda nakładów żeby susza wszystko zabrała ...

jak mozesz Vkalasa to walka o ogień dorobkiewiczów by mieć hektary bez względu na ekonomię 

Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał(a):

jak mozesz Vkalasa to walka o ogień dorobkiewiczów by mieć hektary bez względu na ekonomię 

V klasy nie kupuje i nie dzierżawie, chyba że działka ma 4-5 ha i 30-40a jest tej V to może jeszcze być ...

Opublikowano
45 minut temu, v11 napisał(a):

u nas psychole po 3000 dają z kowr 

Rownie dobrze do twoich wypowiedzi,moga powiedzieć,ze cie nie stać dziadu 🤷🏻

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał(a):

u nas psychole po 3000 dają z kowr 

U nas ziemi KOWR nie ma, jedna dzierżawę mam za 1500, ale to IV klasa, wszystkie dopłaty i inne zapomogi dla mnie.

Opublikowano
5 godzin temu, mirekcich napisał(a):

Rownie dobrze do twoich wypowiedzi,moga powiedzieć,ze cie nie stać dziadu 🤷🏻

widzę przerwa nie wiele dała 

• Confused 1
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

V klasy nie kupuje i nie dzierżawie, chyba że działka ma 4-5 ha i 30-40a jest tej V to może jeszcze być ...

Ile tych pięcio hektarowych działek już  zakupiłeś przy swoich kilkunastu hektarach?

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał(a):

Ile tych pięcio hektarowych działek już  zakupiłeś przy swoich kilkunastu hektarach?

dobry jesteś +++

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Agrest napisał(a):

3 działki takie mam, 2 koło domu które wyszły z łączenia z sąsiednimi i jedna kupiona w całości 4.2 ha. V klasy w całym gospodarstwie lącznie z dzierżawami jest 0.4ha.

16 ha mam w 3 działkach 7, 5 i 4.2ha i kolejne 10ha w takich od 1.5ha do 2.7 ha. I do tego trochę dzierżawy. W sumie około 32ha wychodzi aktualnie tego co obrabiam.

I masz rację, dużo nie kupuje, bo płacić za piaskownice 50.000 za ha żeby zarobić z tego może 1000 rocznie średnio przy obecnych suszach to lepiej tej ziemi nie kupować ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

No widzisz. Można? Można.

Nie kupiłeś żadnej ale popisać można. Boguś by cię naprostował😁

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

3 działki takie mam, 2 koło domu które wyszły z łączenia z sąsiednimi i jedna kupiona w całości 4.2 ha. V klasy w całym gospodarstwie lącznie z dzierżawami jest 0.4ha.

16 ha mam w 3 działkach 7, 5 i 4.2ha i kolejne 10ha w takich od 1.5ha do 2.7 ha. I do tego trochę dzierżawy. W sumie około 32ha wychodzi aktualnie tego co obrabiam.

I masz rację, dużo nie kupuje, bo płacić za piaskownice 50.000 za ha żeby zarobić z tego może 1000 rocznie średnio przy obecnych suszach to lepiej tej ziemi nie kupować ...

nie zapominajmy o 1000 t truskawek

Opublikowano (edytowane)

Dobrej ziemi u nas nikt nie sprzedaje w promieniu 5km, dalej jeździć nie widzę sensu. Wolę dopilnować tego bobu czy truskawek niż jeździć po 10km do zboża czy kukurydzy z której zostają ochłapy, trzeba by mieć z 80ha takiego zboża/kukurydzy aby było coś z tego ...

Teraz, v11 napisał(a):

nie zapominajmy o 1000 t truskawek

W 10 lat ... Truskawki sobie podleje i susza mnie nie interesuje. A w zbożu czy kukurydzy jak susza przyjdzie to zostają drobne na waciki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jesteśmy w trakcie kampani wyborczej i niedopowiedzenia są na topie 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dobrej ziemi u nas nikt nie sprzedaje w promieniu 5km, dalej jeździć nie widzę sensu. Wolę dopilnować tego bobu czy truskawek niż jeździć po 10km do zboża czy kukurydzy z której zostają ochłapy, trzeba by mieć z 80ha takiego zboża/kukurydzy aby było coś z tego ...

W 10 lat ... Truskawki sobie podleje i susza mnie nie interesuje. A w zbożu czy kukurydzy jak susza przyjdzie to zostają drobne na waciki ...

chciał byś na waciki - na waciki po kredyt 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

u nas jeden też sobie podlewał i go nadybali i coś cicho sza a deszczownię krył u innych więc musiało być ciepło 

Opublikowano
Teraz, v11 napisał(a):

u nas jeden też sobie podlewał i go nadybali i coś cicho sza a deszczownię krył u innych więc musiało być ciepło 

Jak miał studnie na nielegalu to tak jest ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak przyjdzie silna susza to i tak może być ...

nażarł bym się teraz truskawek to fakt 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jak miał studnie na nielegalu to tak jest ...

zestudni ale z powierzchniowych też scigają 

Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Taka kukurydza. Siana 1 mają. Oral pod nią jakoś w sierpniu. Później tylko standardowy siewnik do kukurydzy.

IMG_20250525_191502_1.jpg

będzie ziemia do wzięcia