Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał(a):

kukurydza jest rośliną światłolubną i koduje wielkość kolby po ilości światła podczerwonego odbitego od powierzchni gleby, gdy rosną tam chwasty które pochłaniają to światło to roślina to widzi i straty składników pokarmowych czy wody mają tutaj drugorzędne znaczenie 

Też to gdzieś czytałem. Ciekawe jakby tak umieścić lampy podczerwone i obserwować co na to kukurydza?...

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Jarek weź, bo teraz to już głupoty opowiadasz.

Co dwa dni 

Masz rację mój błąd przyznaje. Ciekawe co teraz nam wymyśli... Pewnie połowę poblokuje żeby nie czytać komentarzy😂

Opublikowano

Nie wiedziałem że tak idzie

10 godzin temu, yacenty napisał(a):

Dlatego chcę prysnąć kukurydzę na chwasty i zrobić drugi płatek w rzepaku 

Raczej odwrotna kolejność , za dużo mycia po kuku i potem w rzepak

Opublikowano
12 godzin temu, lassie napisał(a):

kukurydza jest rośliną światłolubną i koduje wielkość kolby po ilości światła podczerwonego odbitego od powierzchni gleby, gdy rosną tam chwasty które pochłaniają to światło to roślina to widzi i straty składników pokarmowych czy wody mają tutaj drugorzędne znaczenie 

A jakiej długości fali światła podczerwonego ? i oczywiście jaka faza rozwojowa kukurydzy ? i na koniec jaka jest kolejność odbicia lub pochłaniania światła podczerwonego majac -samą glebę, uschnięte chwasty i zielone chwasty ?

• Haha 2
Opublikowano

lepiej jak grecki filozof niż wiejski gównojad  a pytanie proste -jak się o czymś pisze to wypada znać uzasadnienie tym bardziej że to doświadczenia z Kanady z przed około 15 lat - bo mnie uczyli e fale światła są pochłaniane przez powierzchnie ciemnie i matowe a odbijane są przez powierzchnie jasne i błyszczące- dlatego pytanie bo może coś się w fizyce zmieniło ?

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@v11 skończmy dyskusje na tym, że odbija się od twojego zielska, a tam gdzie chwastów nie ma to się nie odbija xD

A jak to się ma do 1000 t truskawki przez 10 lat 

po 9 zł żeby było dokładnie 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał(a):

A jak to się ma do 1000 t truskawki przez 10 lat 

po 9 zł żeby było dokładnie 

Gdzie pisałem że po 9zl ?? Musisz zmyślać aby nie wyjść na debila ??

• Haha 1
Opublikowano

kukurydza zaczyna kodować wielkość kolby od 4 liścia do 8  i każdy dzień z rosnącym zielonym na polu to nieodwracalna strata dlatego nigdy nie osiągniecie dobrych wyników w technologii nalistnej bo te substancje to dla rośliny stres i chwasty także a że wypiją 2 litry na m2 wody i zjedzą 5 kg azotu na hektarze to nie ma większego znaczenia , a jakiej długości fali jest to światło mnie to nie interesuje i nie ma to najmniejszego znaczenia

• Like 1
Opublikowano

Baju baju. Jak nie ma wody to można o tym wszystkim zapomnieć. Muszą być idealne warunki żeby te wszystkie teorie miały jakiś sens. 
Co z tego że ona sobie ,,zakoduje” 3 m wysokości i 15 ton ziarna jak za chwilę nie będzie wody i urośnie na metr i 3 tony ziarna. Teoria swoje a życie swoje 

Opublikowano

na piachu sieje się żyto i owies i sadzi ziemniaki a jak ktoś chce mieć 15 ton kukurydzy to może trzeba pomysleć o deszczowni

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, v11 napisał(a):

wystarczy 1000 ton/10lat - 100 ton rocznie zbiera 10 - 12 ludzi dobre życzę jak najlepiej oby się darzyło nadal 

A co w tym dziwnego ?? Jeden rwacz robi 300 do nawet 400kg dziennie, czyli masz 3-4t dziennie, sezon trwa około 40 dni, ale te pierwsze czy ostatnie to nie ma takich ilości, niech będzie 25-30 dni jak to się złoży, 28dni x 3.5 t to ile panie RU ?? Nadal będziesz robić z siebie debila ??

Co próbujesz zabłysnąć to robisz z siebie aby większego pajaca ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

co tak skromnie pisz z rozmachem po tone zbieraja i sie relaksuja i nie po 9 a po 14 zeta zaskosz świat i wtedy ten tysiąc ton będzie się dokładnie wpisywał w tę wizję 

Opublikowano

pokaż palety z dziennego zbioru oczywiście co najmniej 5 ton 

4 godziny temu, lassie napisał(a):

kukurydza zaczyna kodować wielkość kolby od 4 liścia do 8  i każdy dzień z rosnącym zielonym na polu to nieodwracalna strata dlatego nigdy nie osiągniecie dobrych wyników w technologii nalistnej bo te substancje to dla rośliny stres i chwasty także a że wypiją 2 litry na m2 wody i zjedzą 5 kg azotu na hektarze to nie ma większego znaczenia , a jakiej długości fali jest to światło mnie to nie interesuje i nie ma to najmniejszego znaczenia

a widziałeś kukurydzę 3 m wysokości i 0 ton ziarna bo brak wody i temperatura spaliła pyłek -a widziałeś kukurydzę gdzie ziarno było wielkości tych małych ziarenek na szubku bo sierpień i wrzesien nie było deszczu a chcesz cytować wykład Clarenca Swatona z 2011 roku z uniwersytetu w Kanadzie proponuję odświeżyć opracowanie i dopiero później wdrażać . Bo akurat jest tak że nie ma dowodów na to że odchwaszczanie doglebowe czy nalistne czyni wielkie różnice .A ja się przekonałem że np adengo szkodzi  rozwojowi małej kukurydzy i to w dawce jedynie 0,18 l .A ilu producentów tyle strategi zwalczania chwastów ja wiem jedno nikosulfuron nie równy nikosulfuronowi rimsulfuron a rimsulfuron to też różnica i tak można wyliczać .To samo np elumis a mnieszanka zrobiona w zbiorniku . to tak samo jak w domu nie namieszasz takiego betonu jak w betoniarni nawet zebyś dał więcej cementu .I gdzieś mam wywody że tak lub inaczej gwarantuje poln - jest tyle zmiennych że nie da się tego przewidzieć co w danym roku jest najlepsze  

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, v11 napisał(a):

pokaż palety z dziennego zbioru oczywiście co najmniej 5 ton 

Pokazują to sobie dzieci w przedszkolu. I dlaczego ma być 5 ton jak pisze że zbieram 3t do 4t dziennie w szczycie sezonu ...

Z zeszłego roku. Pod okienko w Ducato to jest około 1000 koszy, trochę z tyłu brakuje czyli na samochodzie będzie około 900 łubianek po 2kg. Zbiór przedpołudniowy, po południu zazwyczaj jest drugi taki samochód albo 5-6 kistenow przemysłu po 380-400kg.

image.jpeg

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 5
  • Thanks 1