Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Agrest napisał(a):

Właśnie tnie się trawę przed przymrozkiem w sadzie. 

Wówczas przymrozek siada na tej trawie, czytaj równo z gruntem. Chodzi nam o obniżenie strefy przymrozku.

W kuku chodzi o podniesienie

Nie ścinając przymrozek siada na czubkach traw. Mają 30 cm to na 30, 50 to na 50ciu i robi robotę w koronie.

Słoma to izolator i tu faktycznie blokuje oddawanie ciepła  Wyściółkujesz to o grubość warstwy słomy podniesiesz wysokość osiadania  mrozu czyli idealnie w kwiat. Wyściólkowałbyś na równo z wierzchem liści to strat by nie było.

I co potem z tą słoma zrobić ?? I dlaczego tam gdzie są jednoroczne truskawki i czarna ziemia która momentalnie oddaje ciepło to kwiaty nie marzną ??

Raz tylko wysciolkowalem na przymrozek i nigdy więcej, nauczka na całe życie, gdzie nie wysciolkowane to pojedyncze kwiaty może zmarzły, tam gdzie wysciolkowane to 90% było czarne, jedna i jedyna różnica to słoma, wiek plantacji ten sam, wszystko to samo. Porównując to do sadu przy gruncie mamy kocyk z świeżo ściętej trawy który blokuje oddawanie ciepła przez grunt i wszystko co wyżej to marznie ...

A moja "czysta" kukurydza w technologii orkowej wygląda tak samo jak u v11 ... Zrobiła się jaśniejsza i tyle.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A co mnie twoja słoma obchodzi.

Wytłumaczyłem zasadę a co z tym kto zrobi to mi lotto.

Opublikowano

Przecież piszecie o tym samym. Efekt taki, że słoma wam kwiaty w truskawkach skasuje, z tego co rozumiem. Tylko każdy uważa, że z innego powodu. 😉

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Leszy napisał(a):

Przecież piszecie o tym samym. Efekt taki, że słoma wam kwiaty w truskawkach skasuje, z tego co rozumiem. Tylko każdy uważa, że z innego powodu. 😉

Powód jest taki,że słoma blokuje oddawanie ciepła przez glebę i wtedy temperatura przy gruncie spada. To samo się stanie jak skosisz trawę w sadzie, z resztek powstanie kocyk który zablokuje oddawanie ciepła przez glebę. Tak samo mokra gleba, a dokładnie zawarta w niej woda kumuluje ciepło w ciągu dnia i może je oddać w nocy, sucha gleba tego nie zrobi. 

A jak jest zachmurzenie to ten kocyk jest wysoko, i całe oddane przez glebę ciepło zatrzymuje się w warstwie powietrza między gruntem a chmurami.

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał(a):

🐕 Ją jebał. To od nich te SMS. Przyszły?. No numer wykasowałem po zbiorach 😆

Bardzo dobra ta ukraińska, zamówiłem 8 czy tam 10 worków jesienią 22 roku. dałem koledze na poletka to wyszło 2 tony z ha😂. Znowu inna odmiana wyszła normalnie u innego. Reszty nie wiem bo dziki zjadły u mnie, czyli smaczna.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Tu chodzi o wysokość.

W truskawce wyłoży słomę na 2cm i tu zacznie się przymrozek.

W kukurydzy chwasty mają 15 cm i na tej wysokości zlokalizuje się największy przymrozek.

Skoś te chwasty na zero, i kukurydza zmarznie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Skoś te chwasty na zero, i kukurydza zmarznie.

Mam zero chwastów w truskawce jednorocznej, krzaczki są rzadziudkie, 3-4 rośliny na 1m2, i jakoś ich nie bierze przymrozek. A tam gdzie gęste rośliny, w dwuletniej, wg twojej teorii przymrozek powinien się zatrzymać nad roślinami, a marzną wszystkie do poziomu gruntu, dlaczego ?? I te wysciolkowane i te nie wysciolkowane ...

Opublikowano

Przecież tobie nic nie zmarzło więc nie pier**l bajek. Nie miałeś mrozu to sobie możesz fikać.Tworzysz coś pod publikę  i próbujesz zaklinać rzeczywistość. Zmartwię cię bo o tym o czym piszę uczą nawet na studiach. 

Masz dziwną manierę wyśmiewania wszystkiego co różni się z twoją oceną.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Przecież tobie nic nie zmarzło więc nie pier**l bajek. Nie miałeś mrozu to sobie możesz fikać.Tworzysz coś pod publikę  i próbujesz zaklinać rzeczywistość. Zmartwię cię bo o tym o czym piszę uczą nawet na studiach. 

Masz dziwną manierę wyśmiewania wszystkiego co różni się z twoją oceną.

Na studiach to różnych rzeczy uczą , nieraz nie mających nic wspólnego z rzeczywistością. 

Nic nie zmarzło bo było tylko -2 najgorszej nocy. Przykryta truskawka nie zmarzła, a na bób czy kukurydzę -2 to za mały przymrozek aby zaszkodził.

Ja tylko opisuje własne obserwacje które jakoś nie pasują do uczelnianych mądrości które wypisujesz ...

Dla mnie to po prostu u v11 nie było przymrozku który by zaszkodził kukurydzy i to jest powód dla którego nie zmarzła, a nie ten Herbapol przedstawiony na zdjęciach.

To co opisuje to są wieloletnie obserwacje a nie tylko ten rok ... 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

W mojej okolicy było minus 2 i tak wygląda kukurydza siana w środę przed świętami wielkanocnymi. Jedno zdjęcie z środka pola, drugie od granicy - im bliżej granicy/drogi tym gorzej wygląda. 

Od razu zaznaczę że to nie moja 🙂

IMG_20250510_173855.jpg

IMG_20250510_173621.jpg

Edytowane przez polskatk
Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

To zielsko raczej od mrozu za wiele nie uchroni 🙆‍♂️

to wytłumacz czemu po sąsiedzku zmarzła

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Takie same bajki jak z tą ładowarką co przyspieszyła siewy, a to zwykły ciągnik z ładowaczem ...

pokaz twój siewnik a później się przypierdalaj

9 godzin temu, witejus napisał(a):

Spokojnie panowie, v11 to długoletni uprawiacz kukurydzy, więc siedźmy spokojnie i obserwójmy rozwój sytuacji😋

jeden głos rozsądku 

8 godzin temu, michalcium napisał(a):

Kiedyś był u mnie gość z polcalca robił takie szybkie próbki na pH to twierdził że pola kukurydziane zbierane na ziarno po 15 lat w monokulturze które widział to ziemia wyjałowiona co mnie bardzo zdziwiło bo resztek po tylu latach na chłopski rozum powinno być oporowo

ziemia wyjałowiona i tylko polcalk sprawę uratuje?

A mam propozycję  pokazujemy miliony odłożone na czarną godzinę i h*j czy w złocie diamentach czy obligacjach - kto przyjmuje przemądzałki wyzwanie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, v11 napisał(a):

a później się przypierdalaj

Nie mam siewnika i nie widzę jakiegokolwiek sensu ekonomicznego jego zakupu na 10ha kukurydzy które sieje. Usługa kosztowala mnie w tym roku 1800zl. Jakbym sam siał to z 800zl trzeba liczyć na koszt operatora, paliwa, jakiegoś smaru do ciągnika itp itd. Dzwonię kilka dni wcześniej, umawiam na konkretny dzień i nie widzę w tym jakiegokolwiek problemu.

A załadunek nawozu u mnie wygląda tak samo, też ciągnik z ładowaczem, tylko ja sieje aby 10ha, to co to jest ...

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A załadunek nawozu u mnie wygląda tak samo, też ciągnik z ładowaczem, tylko ja sieje aby 10ha, to co to jest ...

Prawie 10 ha to akurat suma  powierzchni uwroci na tym kawałku 

IMG_20250510_201255_181.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Takich kawałków to ja nawet nie biorę, 20 poprzeczniaków 

ty musisz dzierżawić a ja mam takie swoje 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, v11 napisał(a):

ty musisz dzierżawić a ja mam takie swoje 

Na razie to tylko wiemy że gdzieś istnieje takie pole, nic więcej ...

I że w swoim życiu nie widziałem bardziej zarośniętej kukurydzy niż ta z twojego zdjęcia ...

• Haha 5
Opublikowano

Tyle samo o truskawkach wiemy, które mogą być sąsiada.