Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakby ktoś chciał to mam ofertę na 7-10 ha QQ pod doświadczenia przyjadą zasieją z nawożeniem dają chemię i zbiorą plon dla właściciela pus 2500zł do ha -kilkadziesiąt odmian w kilkunastu powtórzeniach odmiany o różnym fao flinty denty -gdyby tylko flint to bym robił u siebie 

Opublikowano
49 minut temu, v11 napisał(a):

trzeba czytać całość -napisał "'stosuje dużo gnojowicy" u nas leją jak durni i gówno z tego wychodzi co jest nie tak nie dociekam ale inni np po pomiocie mają lepsze efekty różnicą jest też czy gnojowica świń czy bydlęca ale utrzymuje swe postrzeganie że to żaden cud na wzrost plonu do 20t 

a w słynnym mercosur średnio ledwo 5 ton takie to rekordy a jak w Polsce jest podobnie bo hyba jest 4,7 to na każdy ha 15 t jest 2 ha 0 t a na każdy ha 10 t jest 2 ha 2,5 t ale niech będzie 

Bo ta gnojowica to tylko część sukcesu, trzeba jeszcze miec glebe ktora trzyma skladniki i wode ...

Opublikowano
14 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Jaka odmiana? Plon jak najbardziej realny.

To nie moje. Nie pamiętam czy pisała odmiana. 

2 godziny temu, v11 napisał(a):

czytacie i słuchacie za dużo reklam procamów i agroloków które wciskają swoje rozwiązania naiwniakom co roku kto inny ma jakiś rekord - tak bez problemu do osiągnięcia zrywając kolby z kilkudziesięciu m2 wyłuskanych i zważonych ziaren -tyle że do kombajnu leci 30-40% mniej czemu tak jest nie wiem ale tak jest i nawet biegli rzeczoznawcy mają tabele korygujące plon oceniany w taki sposób a debile którzy nie wiedzą że tak jest wierzą w te wyniki -to samo tyczy buraków cukrowych zbórz czy rzepaku nie robiłem tak to nie wiem 

Jakie procamy, zwykle pole gospodarza który ma wage, bez bicia rekordów przez jakąś firmę. 

W ST nie osiągalne takie rzeczy, gleba tam innaczej się ogrzewa.

26 minut temu, v11 napisał(a):

jakby ktoś chciał to mam ofertę na 7-10 ha QQ pod doświadczenia przyjadą zasieją z nawożeniem dają chemię i zbiorą plon dla właściciela pus 2500zł do ha -kilkadziesiąt odmian w kilkunastu powtórzeniach odmiany o różnym fao flinty denty -gdyby tylko flint to bym robił u siebie 

Poprosze o kontakt zostało trochę ha to warto skorzystać jeśli to prawda. 

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał(a):

Zainteresowany

Lubelskie 

Opublikowano

Witam. Pierwszy raz będę siał kuku na ziarno i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów po fachu,  przewidziane mam po około 240kg korn-Kali i polidapu tylko jest to zamiennik taki jak na foto nadaje on się w podsiewacz? jak z jego przyswajalnością i nie mam jeszcze azotu ze względu na ostatnie lata suszy będę rzucał całość pod korzeń tylko nie wiem co wybrać mocznik czy jakiś saletrzak i czy te 250kg wystarczy nie liczę na jakieś kokosy z tej uprawy głównie chodzi mi o płodozmian i wzbogacenie gleby w resztki pożniwne 

Screenshot_20250111_115917_Chrome.jpg

Opublikowano
46 minut temu, lukasz067 napisał(a):

Witam. Pierwszy raz będę siał kuku na ziarno i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów po fachu,  przewidziane mam po około 240kg korn-Kali i polidapu tylko jest to zamiennik taki jak na foto nadaje on się w podsiewacz? jak z jego przyswajalnością i nie mam jeszcze azotu ze względu na ostatnie lata suszy będę rzucał całość pod korzeń tylko nie wiem co wybrać mocznik czy jakiś saletrzak i czy te 250kg wystarczy nie liczę na jakieś kokosy z tej uprawy głównie chodzi mi o płodozmian i wzbogacenie gleby w resztki pożniwne 

Screenshot_20250111_115917_Chrome.jpg

3 rok u mnie bedzie szedł w podsiewacz i się sprawdza dawkę w podsiewacz w ilości 150-200 w zależności od zasobności na danym polu 

Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 13:30, v11 napisał(a):

Dobra bajka, za darmo w tym kraju nic nie ma xD , sępy na priv skrzynkę pewnie Ci zapchały xD 

Opublikowano (edytowane)

Ten wykres można włożyć w 4 litery.. bez opisu czego dotyczyło badanie. Kiedy fosfor jest najważniejszy w rozwoju rośliny? cytat"

Fosfor jest pierwiastkiem, którego działanie przejawia się przez cały okres wegetacji roślin kukurydzy, jednakże krytyczne okresy zapotrzebowania na ten składnik przypadają na fazy do 5.-6. liścia (BBCH 15), a nawet do fazy wzrostu pędu – fazy 8. liścia (BBCH 18) i nalewania ziarna. W pierwszym z krytycznym dla roślin kukurydzy okresie następuje programowanie plonu ziarna, poprzez wzrost liczby zawiązanych kolb i ziaren, natomiast w drugim o większej masie ziarniaków. Dodatkowo niedostatek fosforu opóźnia dojrzewanie kukurydzy, co powoduje zwiększane zawartości wody w ziarnie podczas zbioru.

Artykuł ze strony: Fosfor ważny w uprawie kukurydzy

https://www.agropolska.pl/uprawa/kukurydza/fosfor-na-start,299.html

https://www.e-pole.pl/publikacje/uprawy/nawozenie-kukurydzy-fosfor-potas-magnez

Edytowane przez jaco512
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał(a):

3 rok u mnie bedzie szedł w podsiewacz i się sprawdza dawkę w podsiewacz w ilości 150-200 w zależności od zasobności na danym polu 

A azot co u Ciebie bardziej się sprawdza ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

A niby pełna to w kwasach? 

No masz opis.

52 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Ten wykres można włożyć w 4 litery.. bez opisu czego dotyczyło badanie. Kiedy fosfor jest najważniejszy w rozwoju rośliny? cytat"

Fosfor jest pierwiastkiem, którego działanie przejawia się przez cały okres wegetacji roślin kukurydzy, jednakże krytyczne okresy zapotrzebowania na ten składnik przypadają na fazy do 5.-6. liścia (BBCH 15), a nawet do fazy wzrostu pędu – fazy 8. liścia (BBCH 18) i nalewania ziarna. W pierwszym z krytycznym dla roślin kukurydzy okresie następuje programowanie plonu ziarna, poprzez wzrost liczby zawiązanych kolb i ziaren, natomiast w drugim o większej masie ziarniaków. Dodatkowo niedostatek fosforu opóźnia dojrzewanie kukurydzy, co powoduje zwiększane zawartości wody w ziarnie podczas zbioru.

Artykuł ze strony: Fosfor ważny w uprawie kukurydzy

https://www.agropolska.pl/uprawa/kukurydza/fosfor-na-start,299.html

https://www.e-pole.pl/publikacje/uprawy/nawozenie-kukurydzy-fosfor-potas-magnez

Masz zaznaczoną krzywą pobierania przez kuku...

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

Dobra bajka, za darmo w tym kraju nic nie ma xD , sępy na priv skrzynkę pewnie Ci zapchały xD 

ty sie o innych nie martw jedyna strata to pomiędzy odmianami 2 m przerwy 

i dlatego płacą a pola muszą być jednorodne

Opublikowano

Interpretuj po swojemu. Mi ten wykres mówi że Fosfor z dap jest szybko dostępny a w późniejszych fazach go brakuje. Dodatek fos dar np. załatwia sprawę. 

4 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Teraz nałóż na krzywą momenty newralgiczne w rozwoju... i zrozum kiedy plon jest programowany.

Opublikowano
5 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Interpretuj po swojemu. Mi ten wykres mówi że Fosfor z dap jest szybko dostępny a w późniejszych fazach go brakuje. Dodatek fos dar np. załatwia sprawę. 

ponoć fosfor się nie przemieszcza więc jak to jest nawet zalecali kiedyś sypanie na zapas  kolejne lata ????????????????????

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, v11 napisał(a):

ponoć fosfor się nie przemieszcza więc jak to jest nawet zalecali kiedyś sypanie na zapas  kolejne lata ????????????????????

Przemieszczanie z dostępnąścią chyba pomyliłeś?