Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 11.06.2023 o 21:02, rocco0987 napisał:

A na topinambur ma ktoś pomysły?, niekoniecznie do zwalczania w kukurydzy tylko ogólnie co mu podać żeby go ubić raz a skutecznie? W tamtym roku po żniwach zadałem mu konkretnie glifosadu i po tygodniu było kaput ale w tym roku znów rośnie w tych samych miejscach.

Niestety z mojej wiedzy trzeba go zamęczyć glifosatem podobnie jak trzcinę 

9 godzin temu, Verati napisał:

Dolistnie daje się tylko mocznik saletra rozpuszona w wodzie spali ci kukurydzę 

Może ktoś z was też ma taki problem jak ja i znalazła na to sposób jedno z moich pól jest dość podmokłe ale tylko wczesną wiosną niema tam melioracji kukurydzę normalnie zasiałem bez problemów ale w miejscach gdzie stała woda zimą czy też wiosna kukurydza jest jakby karłowata nwm może za mocno agregat dobił ziemię wkurza mnie to strasznie bo szpeci całe pole wiem że w tym roku już tak zostanie ale może macie jakieś rady na przyszły sezon. Ziemia lekka bo IVa więc myślę że  jest jakiś sposób na to.

Zastoiska wody wypłukują wszystko  a dodatkowo niszczą strukturę -Można wiosną to zaorać lub zgłęboszować wiosna 

Opublikowano
8 godzin temu, raszpl napisał:

Pochwalcie się miksturami którymi odżywiacie Swoje QQ.

Ps. Wiem mocznik i siarczan magnezu to podstawa ale co konkretnie jeszcze dorzucacie?

Nic, nawet moczniku i siarczanu nie. 

Opublikowano
raszpl napisał:

Pochwalcie się miksturami którymi odżywiacie Swoje QQ.

Ps. Wiem mocznik i siarczan magnezu to podstawa ale co konkretnie jeszcze dorzucacie?

Ja jadę 2 x mocznik, siarczan, cynk I bor

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, v11 napisał:

Niestety z mojej wiedzy trzeba go zamęczyć glifosatem podobnie jak trzcinę 

Zastoiska wody wypłukują wszystko  a dodatkowo niszczą strukturę -Można wiosną to zaorać lub zgłęboszować wiosna 

O gleboszu czy orce wiosną to moge pomazyc na pusto bym nie przejechal w tym miejscu Czyli muszę się z tym pogodzić niestety nie stać  mnie na melioracje jeszcze ta kukurydza w miarę się tam udaje 

Edytowane przez Verati
Opublikowano
8 godzin temu, Verati napisał:

O gleboszu czy orce wiosną to moge pomazyc na pusto bym nie przejechal w tym miejscu Czyli muszę się z tym pogodzić niestety nie stać  mnie na melioracje jeszcze ta kukurydza w miarę się tam udaje 

spróbuj w dołkach koparką na 2m wykopać dziury i zasypać gruzem ze zuzlem

Opublikowano
47 minut temu, Verati napisał:

To takim sposobie jeszcze nie słyszałem  A jak by wykopać tam studnie? 

Najlepsza melioracja to właśnie kamien plus zwir,szkopy  juz tak podczas wojny robiły 

Opublikowano
9 godzin temu, Verati napisał:

To jakim cudem dasz rady zasiać w orane na wiosnę, skoro nie dasz rady wjechać na pusto wiosna w pole nie zaorane gdzie jest większa nośność??? 🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Czy u Was kukurydza w tym roku też tak się krzewi, bo u nas bardzo, co prawda chyba cecha odmianowa, bo jedna odmiana bardziej, a droga mniej, ale jednak to niezbyt dobre zjawisko. Cały azot podany przedsiewnie, w tym też gnojowica. Czy to może być powód? Uszkodzeń od szkodników jakoś nie widać

Edytowane przez anja79
dodanie tekstu
Opublikowano
7 godzin temu, Eliot napisał:

Najlepsza melioracja to właśnie kamien plus zwir,szkopy  juz tak podczas wojny robiły 

Jakby mądre Polaczki nie poprawiały tego co przed wijną zrobiły głupie szkopy to dziś inaczej to wygląda

Opublikowano
3 godziny temu, anja79 napisał:

Czy u Was kukurydza w tym roku też tak się krzewi, bo u nas bardzo, co prawda chyba cecha odmianowa, bo jedna odmiana bardziej, a droga mniej, ale jednak to niezbyt dobre zjawisko. Cały azot podany przedsiewnie, w tym też gnojowica. Czy to może być powód? Uszkodzeń od szkodników jakoś nie widać

Zawsze daję całość azotu przed siewem i czasem się krzewi, a czasem nie. Wydaje mi się że to od zimna, obfitości azotu, i jedne odmiany są bardziej podatne, a inne mniej.

Opublikowano
11 godzin temu, Eliot napisał:

Możesz coś więcej o tym powiedzieć pierwszy raz słyszę o takim sposobie.

Opublikowano
1 minutę temu, Verati napisał:

Możesz coś więcej o tym powiedzieć pierwszy raz słyszę o takim sposobie.

Słuchaj ja tak robiłem u siebie odwodnienie z podwórka tylko że rura pomarańczowa 110 zakończona jama chłoną czyli koparka wykopała dół na około 2,5 metra (głębszy lepszy) w dół poszło około 30cm żwiru,później kamienie średniej wielkości,zwir i ziemia ,chodzi o to ze zwir i kamien przepusci wode .

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

To jakim cudem dasz rady zasiać w orane na wiosnę, skoro nie dasz rady wjechać na pusto wiosna w pole nie zaorane gdzie jest większa nośność??? 🤦‍♂️🤦‍♂️

Już raz próbowałem tam wiosennej orki swoim ciągnikiem nie dałem rady wziąłem usługę ale co z tego że to przejechał jak tam było tak mokro ze kółko od pługa siadało wywalił mi martwicy i tyle było z tego łatwiej mi jest poruszyć to wiosną kilka razy i czekać jak wyschnie niż drapać się po głowie co zrobić z tym wiosną Poza tym wiosenna orka mnie nie przekonuje zawsze staram się robić orke zimową

Przed chwilą, Eliot napisał:

Słuchaj ja tak robiłem u siebie odwodnienie z podwórka tylko że rura pomarańczowa 110 zakończona jama chłoną czyli koparka wykopała dół na około 2,5 metra (głębszy lepszy) w dół poszło około 30cm żwiru,później kamienie średniej wielkości,zwir i ziemia ,chodzi o to ze zwir i kamien przepusci wode .

No rozumiem fajny pomysł tylko pytanie czy woda nie będzie wybijac i z jakiej powierzchni mi to wciągnie wodę 

Opublikowano

Jedna działka, ten sam przedplon, nawożenie i odmiana. Po lewej obornik poszedł jesienią i był wymieszany trzybelkowym agregatem, a po prawej tam gdzie zabrakło poszedł wiosną. Przed siewem nawozy były jeszcze raz wymieszane agregatem uprawowym. Różnicę jakąś widać

IMG_20230613_180220_838.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

Jedna działka, ten sam przedplon, nawożenie i odmiana. Po lewej obornik poszedł jesienią i był wymieszany trzybelkowym agregatem, a po prawej tam gdzie zabrakło poszedł wiosną. Przed siewem nawozy były jeszcze raz wymieszane agregatem uprawowym. Różnicę jakąś widać

IMG_20230613_180220_838.jpg

Szybciej ogrzana gleba na prawo? 🕵️♂️

10 godzin temu, Verati napisał:

Już raz próbowałem tam wiosennej orki swoim ciągnikiem nie dałem rady wziąłem usługę ale co z tego że to przejechał jak tam było tak mokro ze kółko od pługa siadało wywalił mi martwicy i tyle było z tego łatwiej mi jest poruszyć to wiosną kilka razy i czekać jak wyschnie niż drapać się po głowie co zrobić z tym wiosną Poza tym wiosenna orka mnie nie przekonuje zawsze staram się robić orke zimową

No rozumiem fajny pomysł tylko pytanie czy woda nie będzie wybijac i z jakiej powierzchni mi to wciągnie wodę 

Jak masz tam mokro to pewnie zima gleba, przy wiosenej orce szybciej sie nagrzewa, niewiem co to za ciągnik ze nieda rady wjechać wiosna w nie orane pole i jakim cudem da rady wjechać w gąbkę po jesiennej orce 😂

POSZŁO 15-20T OBORNIKA OD KUR/INDYKÓW rzucić coś mocznika z 100kg pod deszcz?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Szybciej ogrzana gleba na prawo? 🕵️♂️

Jak masz tam mokro to pewnie zima gleba, przy wiosenej orce szybciej sie nagrzewa, niewiem co to za ciągnik ze nieda rady wjechać wiosna w nie orane pole i jakim cudem da rady wjechać w gąbkę po jesiennej orce 😂

POSZŁO 15-20T OBORNIKA OD KUR/INDYKÓW rzucić coś mocznika z 100kg pod deszcz?? 

To powiedz mi gdzie jest potrzebny większy uciąg w głęboszu orce czy w lekkim agregacie to raz a dwa woda prędzej wsiąknie gdy pole jest poruszone i zaorane niż jak by zostawić sciernisko po kukurydzy 

Opublikowano
35 minut temu, Verati napisał:

To powiedz mi gdzie jest potrzebny większy uciąg w głęboszu orce czy w lekkim agregacie to raz a dwa woda prędzej wsiąknie gdy pole jest poruszone i zaorane niż jak by zostawić sciernisko po kukurydzy 

Ale jak ty chcesz przeciągnąć lekki agregat wiosna po jesiennej orce gdzie woda stoi skoro mówisz ze na nie oranym polu gdzie jest większa nośność nie może ujechac pusty ciągnik?? Jedno wyklucza drugie.