Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Mam pytanie do was, czy praktykował ktoś nawożenie qq opierając się tylko na oborniku? Zawsze co roku starałem się oprócz obornika od opasów wysiać ok 200-250kg soli, 100 kg polidapu i 400 saletrzaku. W przyszłym roku na wiosnę chciałbym w Marcu rozwieść obornik na poplon facelia, gryka, groch, talerzówka i orka i na orkę pod agregat dać ok 10ton kurzaka od bojlera - ten ze słoma, chyba że uda się kupić pomiot to 7-8 ton tego specyfiku. U mnie zagłębie kurników i przy tych cenach nawozów to chyba będzie dobra alternatywa. Kurzak obecnie ok 2500-2700, pomiot ok 3300 - tyle płaciłem za 23t na początku Października.

Dałem 12 ton kurzaka wiosną i do tego 100 kg polidapu. Niestety była susza i mocno ją przypalił ten obornik. Na lekkich glebach albo jesienią albo mniejsze dawki. Plon 10 ton/ha ale przy wilgotnosci 38%. Drogo za tego kurzaka.

Opublikowano

Jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla kukurydzy. Teraz rośnie poplon głównie gorczyca, bo inne rośliny z mieszanki wyginęły. Jest kilka opcji.

1 jesień mulczer i uprawa na głęboko

2 jesień talerzówka wiosną uprawa na głęboko

3 zostawić i na wiosnę uprawiać

4 jesień mulczer uprawa wiosną

5 jesień talerzówka i orka (nie lubię orki więc tej opcji chcę uniknąć)

Dodam że mam popsuty ciągnik i muszę coś wynająć więc im mniej zabiegów jesienią tym lepiej 

Opublikowano

Nie wiem czy bez głębokiej uprawy się sprawdzi. Ja w tym roku miałem ciekawe doświadczenie. Jesienią wszędzie była uprawa na głęboko a na wiosnę na większości działek talerzówka . Na 2 działkach agregaty uprawowych co płytko robi i po agregacie plon niższy i to bardzo. Dziwnie ale prawdziwe.

Opublikowano
19 minut temu, jaco512 napisał:

Kukurydza lubi pulchną natlenioną glebę która wiosną szybko się ogrzewa.

Dlatego zastanawiam się czy głębokiej uprawy nie zostawić do wiosny 

Opublikowano

poplon trzeba niszczyć przed pełnią kwitnienia i wytworzeniem się nasion 

zostawianie do wiosny nie ma sensu a wręcz szkodzi 

4 godziny temu, Pajej napisał:

Na 2 działkach agregaty uprawowych co płytko robi i po agregacie plon niższy i to bardzo

oj Ty już nie zwalaj na to ... jesli jest zimna mokra wiosna to bym się zgodził 

a przy takiej suszy to inne czynniki zadecydowały raczej 

Opublikowano

przecież jakoś zagęści. glebę trzeba. wał za pługiem nie tylko ugniata ale również wyrównuje pole,chroniąc przed przesuszeniem. przed siewem pewnie będzie też agregat, więc nawet jeśli byśmy nie chcieli zagęszczenia, ono i tak będzie.

Opublikowano

Jak masz ciężkie i zimne gleby, to na głęboko musowo na jesień, bo wiosną kluski powyciągasz. Jak piachy i średnie gleby, to wiosna gruber i siew- to najlepsze rozwiązanie. U mnie w monokulturze idzie mulczer, wapno, wiosną obornik, gruber 3 belkowy i siew

Opublikowano

Wiem ze kluski wyciągnie, ale wiosna łatwo je rozbić akurat, zimne gleby szybciej ogrzeją się po wiosnnej orce. Obornik problematyczny do rozwiezienia po orce jesiennej jeśli trafi się mokra wiosna. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Wiem ze kluski wyciągnie, ale wiosna łatwo je rozbić akurat, zimne gleby szybciej ogrzeją się po wiosnnej orce. Obornik problematyczny do rozwiezienia po orce jesiennej jeśli trafi się mokra wiosna. 

Jak bedzie przekropny rok to orka wiosenna mega oddaje na kukurydzy u mnie było +2t na hektarze względem jesiennej orki ale dużo opadów

Opublikowano

Mam taki pomysł żeby zrezygnować z soli i polidapu pod kuku,tylko dać 350 kg na polifoski 8.Co roku stosowałem 200 kg soli i 220 kg polidapu.Teraz u mnie nie osiągalne nawozy.Na składach tych nie mają.A polifoska 8 po 4900.

Opublikowano

Ja zawsze dawałem po 300kg sol potasowej, a w tym roku poszło 300kg polifoski 6 i żadnych niedoborów potasu nie zauważyłem, czyli można by jeszcze obniżyć coś. Z fosforu nie mogę zejść bo u mnie akurat jest na niskim, albo bardzo niskim poziomie i będe chciał dać Polidap w podsiewacz bo Polifoska się mi niesprawdziła, a 2 razy próbowałem.

Opublikowano
Dnia 9.11.2022 o 06:40, przemol87 napisał:

Miałem w tym roku qq na podmiocie od niosek czyli sam bobek, dałem 25t/h wiosna 3/4klasa i 8834 sypnal 14.5t wilg.34

Moim zdaniem przy obecnych cenach nawozów za pomiot nie warto dac 2.5tys. Za ok 3.3tys w nawozach sztucznych dasz N150 P70 K180

Ten pomiot ma taką konsystencję pulpy? ("Wylewa" Się z naczepy podczas rozładunku?) 

Dnia 9.11.2022 o 06:40, przemol87 napisał:

Miałem w tym roku qq na podmiocie od niosek czyli sam bobek, dałem 25t/h wiosna 3/4klasa i 8834 sypnal 14.5t wilg.34

Moim zdaniem przy obecnych cenach nawozów za pomiot nie warto dac 2.5tys. Za ok 3.3tys w nawozach sztucznych dasz N150 P70 K180

Ten pomiot ma taką konsystencję pulpy? ("Wylewa" Się z naczepy podczas rozładunku?) 

Opublikowano

Pomoże ktoś ułożyć w miare dobre nawożenie na kukurydzę ?? Dodam że ziemie piaskowe V klasy, bedzie dawany kurzak około 10t/ha i z nawozów azotowych tylko saletrzak z racji słabej ziemi i nie za wysokiego ph około 5.5 jakie pozostałe nawozy dać i w jakich dawkach najlepiej ? Z góry dzięki. 

Opublikowano
Dnia 5.11.2022 o 16:19, sylwek23111 napisał:

Jak to jest, że niektórzy chwalą odmiany z DKC, ale w COBORU poza niską wilgotnością rekordowych plonów nie ma?

popieram i ponawiam swoje pytanie z tematu o odmianach kukurydzy czy dekalb wyda podobny plon do pioneera?