Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Verati napisał:

Nie znasz histori pola tak jak mówiłem nie miałem kiedy dac tego wapna bo po orcenie przyszły deszcze pole jest bez melioracji nie było szans żeby wjechać więc miałem do wyboru albo siać wapno albo dac gnojowice wybrałem to drugie 

Przy takim niskim pH przyswajalność nawozów PK jest bardzo mała. A na samym azocie plonu nie zbudujesz. 

Co do martwicy to bym polemizował. Mam jedną dzierżawę, po orce na 30 % działki było na wierzchu żółte, a qq tam jest zielona jak na reszcie pola. Tylko że rok wcześniej wapna poszło tam opór. Mimo że fosfor jest w zasobności niski, przebarwień nie ma. pH przed wapnowaniem 4,8

Opublikowano

Też miałem w tamtym roku pierwszy raz na tej dzierżawie kukurydze i fioletowa już o tej porze wszędzie była już myślałem że nic z niej nie będzie i wiele się nie pomyliłem bo mimo że odzyskała kolor po dwóch zabiegach to plon był 8Ton z hektara poszło na jesień wapno i jak na razie ładnie zielona(teraz trochę żółknie bo zimno)

Opublikowano
10 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Przy takim niskim pH przyswajalność nawozów PK jest bardzo mała. A na samym azocie plonu nie zbudujesz. 

Co do martwicy to bym polemizował. Mam jedną dzierżawę, po orce na 30 % działki było na wierzchu żółte, a qq tam jest zielona jak na reszcie pola. Tylko że rok wcześniej wapna poszło tam opór. Mimo że fosfor jest w zasobności niski, przebarwień nie ma. pH przed wapnowaniem 4,8

No u mnie też takie teraz jest w przyszłym roku dam tam wapno ale w tym muszę jakoś uratować tą kukurydzę mam jej 4ha 

9 godzin temu, Damian24424 napisał:

Też miałem w tamtym roku pierwszy raz na tej dzierżawie kukurydze i fioletowa już o tej porze wszędzie była już myślałem że nic z niej nie będzie i wiele się nie pomyliłem bo mimo że odzyskała kolor po dwóch zabiegach to plon był 8Ton z hektara poszło na jesień wapno i jak na razie ładnie zielona(teraz trochę żółknie bo zimno)

Ja z 8 ton w tym roku był się cieszył 

Opublikowano
Dnia 29.05.2022 o 16:23, damianzetor9540 napisał:

To nie chodzi że oo fajnie skutków negatywnych brak, ch*j z tego jak efekt słaby. Jak się coś daje to po to chyba żeby efektywność była jak najwyższa

Czyli po prostu siarczan osłabia działanie fosforu?

Dlatego lepiej oddzielnie odżywka fosforowa tak?

A czy mocznik można dodać do tej fosforowej?

Opublikowano

Jak myślicie czy ta odzywką podratuje tą kukurydzę? Już wcześniej dawałem odżywkę z fosforem ale nie wiele pomogło dodam że to nie wynik zimna tylko ph gleby bo u sąsiadów jest normalna.

20220531_121454.jpg

20220529_115552.jpg

Opublikowano

Za głęboko posiana ze nie kiełkuje lub kiełkuje dopięto teraz gdzie reszta pola kuku ma już 5 liści. Miejscami wyszła ale taka zawinięta jakby musiała się przebijać przez beton. Ziemia piach 4-5klasa. Dosyć głęboko posiana bo na około 6cm. Co może być przyczyną? Mam takie odcinki na polu po 1-1.5 m przerw i nie wiem co jest grane. 

20220531_131113.jpg

20220531_131332.jpg

Opublikowano
25 minut temu, BomV napisał:

Za głęboko posiana ze nie kiełkuje lub kiełkuje dopięto teraz gdzie reszta pola kuku ma już 5 liści. Miejscami wyszła ale taka zawinięta jakby musiała się przebijać przez beton. Ziemia piach 4-5klasa. Dosyć głęboko posiana bo na około 6cm. Co może być przyczyną? Mam takie odcinki na polu po 1-1.5 m przerw i nie wiem co jest grane. 

20220531_131113.jpg

20220531_131332.jpg

A orke robiłaś zimową czy wiosna bo w tym roku po wiosennych orkach właśnie widzę że kukurydza nie powschodziła pewnie było za sucho i poszła głęboko 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Verati napisał:

A orke robiłaś zimową czy wiosna bo w tym roku po wiosennych orkach właśnie widzę że kukurydza nie powschodziła pewnie było za sucho i poszła głęboko 

Orka jesienna. U mnie suszy nie było. Siew 10.05 z powodu właśnie mokra. Od siewu do wschodów deszczu nie było. Ale wilgoci było że hoho. Teraz popaduje więc woda była. 

Drugie pytanie czy już teraz gdzie kuku ma od 4 do 5 liści mogę jechać z mocznikiem i siarczanem dolistnie? Jest zimno i kuku słabo rośnie. 

Edytowane przez BomV
Opublikowano
6 godzin temu, BomV napisał:

Orka jesienna. U mnie suszy nie było. Siew 10.05 z powodu właśnie mokra. Od siewu do wschodów deszczu nie było. Ale wilgoci było że hoho. Teraz popaduje więc woda była. 

Drugie pytanie czy już teraz gdzie kuku ma od 4 do 5 liści mogę jechać z mocznikiem i siarczanem dolistnie? Jest zimno i kuku słabo rośnie. 

Raczej możesz ja już drugi raz dałem odżywkę niestety z konieczności ale nawet gdybym miał ok kukurydzę to i tak już bym wyjeżdżał pytanie też ile odżywek planujesz dawać bo jak raz to może poczekaj jak dwa to możesz jechać moim zdaniem 

Opublikowano
12 godzin temu, yacenty napisał:

nie bardzo rozumiem skąd pomysł że dwa dni musi nie padać aby chemia zadziałała. nie miało tam być 2h przypadkiem?

jezeli jest to sam mocznik i siarczan to ok ale pryskanie chelatami 2 h przed deszczem szkoda kasy, 

Opublikowano
41 minut temu, Verati napisał:

Raczej możesz ja już drugi raz dałem odżywkę niestety z konieczności ale nawet gdybym miał ok kukurydzę to i tak już bym wyjeżdżał pytanie też ile odżywek planujesz dawać bo jak raz to może poczekaj jak dwa to możesz jechać moim zdaniem 

Jadę raz i to właśnie chce już jutro bo kuku fioletowa i lekko przymarzła i stoi. Chwasty czekają też na oprysk, a jak dowalę jesscze teraz herbicyd to ona będzie tak mi marnieć przez następny miesiąc. Dlatego teraz planuje jej dać kopa a koło soboty chwasty. 

Opublikowano
33 minuty temu, BomV napisał:

Jadę raz i to właśnie chce już jutro bo kuku fioletowa i lekko przymarzła i stoi. Chwasty czekają też na oprysk, a jak dowalę jesscze teraz herbicyd to ona będzie tak mi marnieć przez następny miesiąc. Dlatego teraz planuje jej dać kopa a koło soboty chwasty. 

U mnie jest to samo zresztą wyżej dałem zdj mojej kukurydzy dziś dałem odżywki i mam nadzieję że coś ruszy bo jak nie to będzie klapa jak masz zdj swojej to możesz wysłać 

• Root Admin
Opublikowano
Damian24424 napisał:

Pomoże OSD robi bardzo dobre odżywki.

osd nie robi żadnych odżywek. weź przeczytaj to co jest napisane na opakowaniu, a zobaczysz cudowne zdanie: wyprodukowane przez xxxx dla yyyyy. nie zmienia to faktu że osd to przyzwoite nawozy

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

osd nie robi żadnych odżywek. weź przeczytaj to co jest napisane na opakowaniu, a zobaczysz cudowne zdanie: wyprodukowane przez xxxx dla yyyyy. nie zmienia to faktu że osd to przyzwoite nawozy

Skoro tak to mam nadzieję że to pomoże wczoraj opryslałem warunki były idealne wieczorem tylko że rano spadł deszcz ale mimo to już powinna wchłonąć odżywkę

Opublikowano

mi wczoraj późnym wieczorem udało się wjechać z chwastami w QQ, ale widać jak bardzo wpłynęły na nią niskie temperatury. Zatrzymała się w miejscu i jest trochę przebarwień na fioletowo i żółto. Czekam kilka dni i jadę z odżywkami.