Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, tomala611 napisał:

Kurde złapał mnie deszcz jak pryskalem kukurydzę Lumaxem. Popadało z 40 min, nie mocno. Myślicie coś z tego będzie ?

Kukurydza siana wczoraj

W ubiegłym roku z adengo miałem podobną historię. Wszystko było jak powinno być. 

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

ile deszczu spadło? w jakim czasie?

Zlewy nie było. Nie mierzyłem ale na moje oko nie więcej jak 10 l/M może troszkę mniej. Czas opadu to +- 40 ,min. 2 działki zdążyłem przed deszczem i o to się nie martwię. Na ostatniej byłem w połowie i zaczęło padać. Postanowiłem dokończyć w deszcz

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

10l na metr w 40 min to już bardzo duży opad

I znowu zaczęło padać. Z

Jam nie zadziała to poprawkę się zrobi. Oby tylko kukurydza wyrosła. Zobaczymy

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Co sądzicie o tej odżywce? Na pewno dołożę jeszcze mocznika i dawka odżywki będzie raczej większą niż zalecana, dam ok. 10kg na ha w 2 dawkach 

IMG_20220506_205728.jpg

Sam azot, fofor, potas, i magnez. Reszta to śladowe ilości, chyba że coś źle liczę: np dla Zn EDTA 10kg x 0,01%=10000g x 0,01%=10000x0,01x0,01=1g? A potrzeba podobno 100-150g/ha w jedym zabiegu.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Co sądzicie o tej odżywce? Na pewno dołożę jeszcze mocznika i dawka odżywki będzie raczej większą niż zalecana, dam ok. 10kg na ha w 2 dawkach 

IMG_20220506_205728.jpg

Te ilości mikro to smiech na sali, fosforu z borem się nie łączy itd 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to by było najlepsze rozwiązanie ale u mnie na pół ha to szkoda zachodu i pewnie drożej by wyszło 

A co powiesz na taką kombinacje. Plonvit qq wychodzi mi 85 zł na 2 zabiegi a taka kombinacja czyli 3,5 kg cynko-boru 

I do tego 1l fostaru 

+ 5 kg mocznika i taka zupę rozbić na 2 zabiegi na 0,5 ha, wychodzi ok. 95 zł 

Screenshot_2022-05-07-18-04-41-200_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-05-07-18-05-35-405_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano

Jak na pół hektara to faktycznie, to wynik finansowy i tak nie powali:) Planuje dać w pierwszym zabiegu zchelatyzowany cynk, mangan a fosfor z nawozu krystalicznego 12-46-8. W drugim zabiegu cynk, trochę miedzi, bor i nawóz krystaliczny 10-5-48 i siarczan magnezu. 

Opublikowano

U mnie pójdzie cynk, bor oraz siarczan magnezu

Fosfor w granuli szedł w glebę, jest ciepło jak na razie więc nie widzę potrzeby

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.05.2022 o 22:15, sylwek23111 napisał:

Jak na pół hektara to faktycznie, to wynik finansowy i tak nie powali:) Planuje dać w pierwszym zabiegu zchelatyzowany cynk, mangan a fosfor z nawozu krystalicznego 12-46-8. W drugim zabiegu cynk, trochę miedzi, bor i nawóz krystaliczny 10-5-48 i siarczan magnezu. 

ile kg będziesz dawał tego nawozy krystalicznego 12-46-8 ? 4 kg nie przypali ?  a na drugi zabieg dajesz ten krystaliczny potasowy w jakiej dawce ?

Edytowane przez jan88
Opublikowano
Dnia 7.05.2022 o 17:48, superfarmer02 napisał:

No to by było najlepsze rozwiązanie ale u mnie na pół ha to szkoda zachodu i pewnie drożej by wyszło 

A co powiesz na taką kombinacje. Plonvit qq wychodzi mi 85 zł na 2 zabiegi a taka kombinacja czyli 3,5 kg cynko-boru 

I do tego 1l fostaru 

+ 5 kg mocznika i taka zupę rozbić na 2 zabiegi na 0,5 ha, wychodzi ok. 95 zł 

Screenshot_2022-05-07-18-04-41-200_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-05-07-18-05-35-405_com.android.chrome.jpg

dr greena sobie zamów

Opublikowano
Dnia 6.05.2022 o 22:10, tomala611 napisał:

Kurde złapał mnie deszcz jak pryskalem kukurydzę Lumaxem. Popadało z 40 min, nie mocno. Myślicie coś z tego będzie ?

Kukurydza siana wczoraj

Możesz wierzyć lub nie ale dwa lata temu po zasianiu qq następnego dnia padał praktycznie cały dzień deszcz, ojciec mi tu mówi nie patrz na nic tylko lej wodę i jedź pryskać. Stałem przed polem i nadal padało, poczekałem aż tylko taki kapuśniak padał i efekt super, 200 L/ha i lumax standardowa dawka 4L/ha. W tym roku już wcześniej kupiłem ale narazie bez deszczu i czekam aż coś popada, za chwilę będzie szpilka a już żurawie rano były w ilości 30 szt... Wrzucam efekty pryskania lumaxem w deszcz. Wszystko powinno być ok u Ciebie. 

20200617_115825.jpg

20200929_115647.jpg

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Możesz wierzyć lub nie ale dwa lata temu po zasianiu qq następnego dnia padał praktycznie cały dzień deszcz, ojciec mi tu mówi nie patrz na nic tylko lej wodę i jedź pryskać. Stałem przed polem i nadal padało, poczekałem aż tylko taki kapuśniak padał i efekt super, 200 L/ha i lumax standardowa dawka 4L/ha. W tym roku już wcześniej kupiłem ale narazie bez deszczu i czekam aż coś popada, za chwilę będzie szpilka a już żurawie rano były w ilości 30 szt... Wrzucam efekty pryskania lumaxem w deszcz. Wszystko powinno być ok u Ciebie. 

20200617_115825.jpg

20200929_115647.jpg

No faktycznie  czyściutko :) dzieki

Opublikowano

Kiedy zaczynacie odchwaszczać qq? Aktualnie ma 2-3 liście. Chwasty jakieś duże nie są ale wierzchnia warstwa jest dosyć sucha i widać że chwasty szukają wody i jak już do niej dojdą to pewnie zrobi się łąka. Nie wiem czy prysnąć za kilka dni to co jest czy ewentualnie poczekać na deszcz lub aż chwasty będą większe. Pryskane będzie elumisem 

IMG_20220516_160215.jpg

• Root Admin
Opublikowano

jakie mikro i makro podajecie w kukurydzy? Kukurydza już łapie 4-5 liść więc chce w tym tygodniu podać mikro, przełożyć koła i zapomnieć o opryskach w kukurydzy.

Bor, cynk, mangan. Coś jeszcze? 

Przy jakiego okazji śmierdziela zastosować?