Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.02.2022 o 01:15, Murphys napisał:

Może tezosar extra box jak koniecznie doglebówke chcesz. Nalistnie w 130zł się można zamknąć

W zeszłym roku nalistnie zamykałem się w 80 zł. W tym roku nie wiem ile te środki poszły do góry.

Dnia 19.02.2022 o 06:10, Kamm napisał:

Ma ktoś może namiary gdzie kupić nasiona KOKUNA lub Pionner P8834 na ziarno?

kokuny nie kupuj. Kumpel w łódzkim na początku listopada kosił ją i miała ponad 30 wilgotności, gdzie ja kilometr dalej kosiłem w tym czasie pionery i mas o fao 260-280 przy 23-25%

Opublikowano

Wiele substancji nalistnych szkodzi kukurydzy szczególnie te stosowane w zbożach , stosuję lumax od 4 lat i po kukurydzy wysiewane są buraki lub pszenica bez ujemnych skutków , jeżeli chodzi o łagodne traktowanie rośliny to wszystkie plantacje nasienne robione są lumaxem i chyba jako jedyny ma rejestracje na nich 

Opublikowano
10 godzin temu, ThePerkins napisał:

Jeśli siejesz coś po jej zbiorze zrobiłbym to powschodowo 

Siana będzie najprawdopodobniej dlaej kukurydza, może nie na całości ale na większości. W tym roku zakupiłem Mezonir bo wychodzi bardzo tanio i najprawdopodobniej załatwi mi perz bo ma we wrażliwych, ale to jest właśnie środek do stosowania nalistnego.  

9 godzin temu, lassie napisał:
9 godzin temu, lassie napisał:

Wiele substancji nalistnych szkodzi kukurydzy szczególnie te stosowane w zbożach , stosuję lumax od 4 lat i po kukurydzy wysiewane są buraki lub pszenica bez ujemnych skutków , jeżeli chodzi o łagodne traktowanie rośliny to wszystkie plantacje nasienne robione są lumaxem i chyba jako jedyny ma rejestracje na nich 

Lumax solo wychodzi drogo bardzo drogo. Do tego na polu mam perz który chce załatwić. Mix 2l lumax i niko dalej 2ychodzi drożej jak Mezonir

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, BomV napisał:

Siana będzie najprawdopodobniej dlaej kukurydza, może nie na całości ale na większości. W tym roku zakupiłem Mezonir bo wychodzi bardzo tanio i najprawdopodobniej załatwi mi perz bo ma we wrażliwych, ale to jest właśnie środek do stosowania nalistnego.  

Lumax solo wychodzi drogo bardzo drogo. Do tego na polu mam perz który chce załatwić. Mix 2l lumax i niko dalej 2ychodzi drożej jak Mezonir

Jedź mezonirem. Substancje zawarte tam nic nie robią kukurydzy w zasadzie każdy środek który jest do 8 liścia nic nie robi QQ, nie raz na poprzeczniaku leci z dyszy na roślinę i nic jej nie jest nawet nie przypali nie mówię nawet o nakładkach gdzie dawka jest 2x i też zero różnic

Edytowane przez Murphys
Opublikowano
10 godzin temu, Murphys napisał:

Jedź mezonirem. Substancje zawarte tam nic nie robią kukurydzy w zasadzie każdy środek który jest do 8 liścia nic nie robi QQ, nie raz na poprzeczniaku leci z dyszy na roślinę i nic jej nie jest nawet nie przypali nie mówię nawet o nakładkach gdzie dawka jest 2x i też zero różnic

To to raczej wiem, że nie powinien skoro to środek bezpośrednio na kuku. Chodzi mi może o jakiś większe doświadczenia jakieś artykuły czy coś, gdzie jest opisane nieco więcej. 

Mezonir w tym roku pójdzie napewno bo już zakupiony. Zobaczymy jak utrzyma plantacje. 

Opublikowano
Przed chwilą, BomV napisał:

To to raczej wiem, że nie powinien skoro to środek bezpośrednio na kuku. Chodzi mi może o jakiś większe doświadczenia jakieś artykuły czy coś, gdzie jest opisane nieco więcej. 

Mezonir w tym roku pójdzie napewno bo już zakupiony. Zobaczymy jak utrzyma plantacje. 

Da radę tylko poczekaj jak chwastnica wyjdzie tj 4-6liść kukurydzy, w tamtym roku po intensywnych opadach dość późno chwasty wschodziły

Opublikowano
5 minut temu, Murphys napisał:

Da radę tylko poczekaj jak chwastnica wyjdzie tj 4-6liść kukurydzy, w tamtym roku po intensywnych opadach dość późno chwasty wschodziły

Pogoda zweryfikuje, przed 3 liściem wjeżdżał napewno nie będę. 

Opublikowano (edytowane)

Co powiecie na to żeby kizeryt podzielić i dać 75kg teraz, 75 w podsiewacz + fosdar40 150

Fosdar kupiony rok temu w okazyjnej cenie, azot w rsm przedsiewnie z nlock

Edytowane przez Mecha
.
  • Root Admin
Opublikowano

Po co kizeryt teraz? Przecież to siarka i magnez, które dość szybko się przemieszczają, a do siewu kukurydzy praktycznie jeszcze 2 miesiące czasu.

Tez o tym myślałem, ale zostawiłem i kizeryt rozsieje w dni siewu kukurydzy razem z rsmem, następnie to zagłaskam i posieje kukurydze a podsiewacz dam polifoskę

Opublikowano
8 godzin temu, Mecha napisał:

Co powiecie na to żeby kizeryt podzielić i dać 75kg teraz, 75 w podsiewacz + fosdar40 150

Fosdar kupiony rok temu w okazyjnej cenie, azot w rsm przedsiewnie z nlock

Fosdar 40 to raczej nie nadaje się w podsiewacz bo jest wolno działający z tego co czytałem. Prędzej na jesień pod orkę zimową by podszedł. 

Przydało by się żeby ktoś z praktyków się wypowiedział. Bo ja nigdy superfosfatu nie dawałem. Jeśli chodzi o P to zawsze w wielkoskładnikach NPK Polifoska lub Lubofoska.

Opublikowano

Kukurydza też jest długo na polu, więc nie wiem. Może faktycznie dobrym korkiem będzie to rozsiać wcześniej. On ma tylko część formy która działa późno.

Opublikowano

jechać z Korn Kali pod kukurydzę czy poczekać i przed jakimiś opadami rozsiać? Na najbliższe 2 tygodnie nie prognozują opadów. Na trawniku posypałem 1 tydzień temu troszkę polifoski to granule do tej pory leżą nie rozpuszczone. 

Opublikowano
30 minut temu, _Mechanic napisał:

jechać z Korn Kali pod kukurydzę czy poczekać i przed jakimiś opadami rozsiać? Na najbliższe 2 tygodnie nie prognozują opadów. Na trawniku posypałem 1 tydzień temu troszkę polifoski to granule do tej pory leżą nie rozpuszczone. 

Jedź kiedyś deszcz spadnie