Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, Eliot napisał:

Może nie buraki a środki ochrony. Wiem że oprysk na kukurydzę bardzo pali buraki i na odwrót 

Chemia raczej nie  kawałek podzielony na pół na połowie kukurydza na drugiej buraki cukrowe i w kolejnym roku na całości kukurydza .Kukurydza po kukurydzy wygląd i plon normalny po burakach od początku nie tak rosła a już tam gdzie pryzma tragedia kompletna nawet na części gdzie była kukurydza .Moim zdaniem rozkładające się pozostałości buraków wydzielają coś co szkodzi kukurydzy   .Gdyby jeszcze raz taka sytuacja to lepiej zasiać zboże a kukurydzę gdzie indziej

Opublikowano
36 minut temu, radzioRS napisał:

w podsiewacz ultra 5 300kg/ha może być za duża koncentracja nawozu

Ja daje 330kg NPKs 7-20-30-6 i daje rade qq tylko na glebie 1/2/3 klasy.

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Chemia raczej nie  kawałek podzielony na pół na połowie kukurydza na drugiej buraki cukrowe i w kolejnym roku na całości kukurydza .Kukurydza po kukurydzy wygląd i plon normalny po burakach od początku nie tak rosła a już tam gdzie pryzma tragedia kompletna nawet na części gdzie była kukurydza .Moim zdaniem rozkładające się pozostałości buraków wydzielają coś co szkodzi kukurydzy   .Gdyby jeszcze raz taka sytuacja to lepiej zasiać zboże a kukurydzę gdzie indziej

Dużo lenacylu poszło na te buraki? U nas sieją kukurydzę po burakach i jest w porządku... 

Opublikowano
RU68 napisał:

Nie wiem czemu ale po burakach  kukurydza to niewypał znaczna obniżka plonu

Możliwe lecz sieję w takim płodozmianie od lat nic niepokojącego nie zaobserwowałem, ale to niema nic spólnego z moim pytaniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Dużo lenacylu poszło na te buraki? U nas sieją kukurydzę po burakach i jest w porządku... 

dopóki nie było podzielonego kawałka wydawało się że rośnie trochę gorzej ale jak pół na pół okazało się że różnica duża .Dopóki nie ma porównania nie ma doświadczenia a lenacyl tylko skromnie nalistnie dodatek .No i 12 miesięcy po zabiegu wprawdzie to było lata temu ale było teraz gdy mamy dostęp do zdjęć satelitarnych z wskażnikami rozwoju  można porównać dużo bardziej precyzyjnie nawet odległe kawałki pola

Opublikowano
Dnia 21.01.2021 o 16:50, jaco512 napisał:

Siarka jest potrzebna i magnez też.. Kizeryt na pewno nie zaszkodzi kukurydzy w dawce 100-150kg

Ja właśnie w tym roku planuję dać Kizeryt w dawce około 100 kg jakoś 3 tyg przed siewem.

Do tego reszta :

Mocznik 350 kg

Polidap 200 kg

Sól 150 kg

Co myślicie ??

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

Ja właśnie w tym roku planuję dać Kizeryt w dawce około 100 kg jakoś 3 tyg przed siewem.

Do tego reszta :

Mocznik 350 kg

Polidap 200 kg

Sól 150 kg

Co myślicie ??

Kukurydza ma większe zapotrzebowanie na potas niż fosfor.  Jak dasz 200 polidapu i 150 soli to nie wykorzysta tego pierwszego.  Chyba, że ziemia bardzo zasobna w potas, ale to mało prawdopodobne 😜 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaco512 napisał:

Obornik był dawany? Soli można trochę więcej dać, nawet 250kg

Bez obornika

Nawozy na ten sezon już zakupione więc raczej nic nie będę zmieniał. Na przyszły rok planuję zamiast soli dać Korn Kali

Edytowane przez krzysiek1614
Opublikowano

trochę bez sensu nawożenie ale jak już nawozy masz... polidapu 150 a soli 250 byłoby lepiej lub Korn kali 300. mocznika do 300 byś mógł zejść też raczej bez spadku plony.

Opublikowano
1 godzinę temu, szymek napisał:

npk 5-10-25- 350kg mocznika-300kg soli-150kg polidapu-150kg w podsiewacz bez obornika na kiszonkę oraz ziarno przy niskim zasobie wystarczy?

Trochę mało nie będziesz zadowolony  z plonu. Żeby było naprawdę dobrze zwiększyłbym dawkę o 60% i dołożył tak z 4 bb wapna granulowanego tylko tego najlepszego po 500 tona

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, krzysiek1614 napisał:

Bez obornika

Nawozy na ten sezon już zakupione więc raczej nic nie będę zmieniał. Na przyszły rok planuję zamiast soli dać Korn Kali

Widzisz, ale dając dużo fosforu a mało potasu to i tak kukurydza nie "zje" tego pierwszego. 

6 godzin temu, karolr2 napisał:

Trochę mało nie będziesz zadowolony  z plonu. Żeby było naprawdę dobrze zwiększyłbym dawkę o 60% i dołożył tak z 4 bb wapna granulowanego tylko tego najlepszego po 500 tona

To niech jeszcze sypnie z 200 kg kizerytu. Na wiosnę też odżywki trzeba będzie jeszcze dać. Tak konkretną dawkę, minimum by wyszło te 200 zł ha, i powtórzyć jeszcze ze 3 razy. Wtedy to plon będzie. 

Opublikowano

Jak czytam te wpisy to zastanawiam się czy niektórzy są tak durni -złośliwi czy z miasta .Po co doradzacie wyssane z palca receptury nawożenia robiąc komuś niedźwiedzią przysługę a na końcu szkodę . Dla niewiedzących co podać są aplikacje i programy nawozowe które nie robią sobie jaj z zainteresowanych -jedyny wymóg to zrobienie badania gleby za kilkanaście zł a można zaoszczędzić kilkaset zł  lub wprowadzenie zasobności według doświadczenia 

• Like 3
Opublikowano

Początkujący rolnicy  nie rozróżniają  gdzie granica a  mogą potraktować poważnie  niektóre "porady" .nie wszyscy mają doświadczenie a lecenie w bambusa tam gdzie wchodzą w grę inwestycje raczej nie na miejscu 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 18.02.2021 o 13:00, RU68 napisał:

Początkujący rolnicy  nie rozróżniają  gdzie granica a  mogą potraktować poważnie  niektóre "porady" .nie wszyscy mają doświadczenie a lecenie w bambusa tam gdzie wchodzą w grę inwestycje raczej nie na miejscu 

Jeśli ktoś potraktuje to na serio i dowali takie dawki nawozów to nie jest rolnikiem a biznesmenem. 

Opublikowano

Są młodzi którzy mają nikłe pojęcie ich rodzice nie uprawiali QQ a chcą spróbować co innego i jeszcze się wykazać przed innymi (mają do tego prawo też byliśmy młodzi) a niektórzy walą takie rady jakby doradzali wrogowi 

Opublikowano
Dnia 17.02.2021 o 11:05, krzysiek1614 napisał:

Do tego reszta :

Mocznik 350 kg

Polidap 200 kg

Sól 150 kg

Co myślicie ??

Wg mnie kiepsko, osobiście rozwiązał bym to inaczej

Dnia 17.02.2021 o 22:27, szymek napisał:

npk 5-10-25- 350kg mocznika-300kg soli-150kg polidapu-150kg w podsiewacz bez obornika na kiszonkę oraz ziarno przy niskim zasobie wystarczy?

Chyba drogo zboże sprzedałeś i tanio nawóz kupiłeś

Opublikowano

Widzisz dla mnie kompost z trawy to kiszonka i gdzie to jest stosowane na większą skalę I też możesz mi opowiadać co chcesz bo nie miałem z tym styczności .No weż na kupkę trawę z ogródka po kosiarce i jak zrobi się z tego "kompost" zmierz ph -ot odpowiedź na twoje pomysły