Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Będzie dobrze. Jak masz możliwość to daj 400 Korn kali miesiąc przed siewem zamiast soli.

Ten fosfor bardziej mnie martwi, jak będzie sucho to kukurydza z fosforu danego w podsiewcz nie skorzysta, rozbij to na pół rzutowo wcześniej z potasem a resztę w podsiewcz.

A jakie tam jest ph jak niskie to tone  kredy daj teraz.

Edytowane przez krzycho3333
Pomyłka
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, krzycho3333 napisał:

Będzie dobrze. Jak masz możliwość to daj 400 Korn kali miesiąc przed siewem zamiast soli.

Ten fosfor bardziej mnie martwi, jak będzie sucho to kukurydza z fosforu danego w podsiewcz nie skorzysta, rozbij to na pół rzutowo wcześniej z potasem a resztę w podsiewcz.

A jakie tam jest ph jak niskie to tone  kredy daj teraz.

Lepiej dać cały polidap w podsiewacz. Jak nie będzie deszczu, to na pewno rzutowo nie pobierze, a jak będzie trochę deszczu, to kukurydza sama sie podleje i pobierze fosfor prosto z podsiewcza. 

• Thanks 1
Opublikowano

Nie masz racji jak da polidap miesiąc wcześniej i wymiesza z gleba to będzie on dostępny dla korzeni kukurydzy a jak wszystko dasz w podsiewacz i będzie sucho to miesiąc tam będzie polidap leżał i nie ma opcji że cokolwiek pobierze roślina.

Opublikowano
14 minut temu, krzycho3333 napisał:

Nie masz racji jak da polidap miesiąc wcześniej i wymiesza z gleba to będzie on dostępny dla korzeni kukurydzy a jak wszystko dasz w podsiewacz i będzie sucho to miesiąc tam będzie polidap leżał i nie ma opcji że cokolwiek pobierze roślina

Też tak uważam

Opublikowano

dlatego ja dzielę NPK i część idzie rzutowo a część w podsiewacz. NPK bo oszczędzam zabieg stosując sól i polidap. Przeważnie  idzie ultra 8 lub 10 czyli wymieszana sól i fosforan amonu i kuku na kichę zawsze mega nawet jak aura nie sprzyja.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzycho3333 napisał:

Nie masz racji jak da polidap miesiąc wcześniej i wymiesza z gleba to będzie on dostępny dla korzeni kukurydzy a jak wszystko dasz w podsiewacz i będzie sucho to miesiąc tam będzie polidap leżał i nie ma opcji że cokolwiek pobierze roślina.

1 godzinę temu, tom54321 napisał:

Też tak uważam

Wtrące się w dyskusję Jeśli chodzi o azot z polidapu to się zgodzę z waszymi poglądami chociaż znaczne straty .Natomiast fosfor jako mało mobilny ( ruchliwy )w glebie a jego możliwości pobrania to 1 mm od korzenia rośliny (literatura fachowa ) czyli korzeń włośnikowy musi się znaleźć w tej odległości aby  go pobrać i tu właśnie sens nawożenia zlokalizowanego .Ja od lat stosuję 30 kg polidapu Ultra Black i to nie w podsiewacz obok ziarna ale bezpośrednio w redlinę siewną na nasiono .Plony przyzwoite a zasobność nie spada stąd domniemanie że ta ilość jest wystarczająca podana w ten sposób .czło powierzchniowo nie stosuję żadnych nawozów prócz podsiewacza RSM 2 do 10 cm obok rzędu w fazie 2-4 liście bo dopiero wówczas kukurydza rozpoczyna pobieranie składników przez korzeń 

Opublikowano
2 godziny temu, krzycho3333 napisał:

To nie chodzi o to co wam się sprawdza ale o to co on ma zrobić mając niska zasobność fosforu w glebie, podać go i zminimalizować ryzyko suszy bo gleba i jej zasobność nie pomoże. 

Przyznaję nie czytałem początku wątku do minimalizowania suszy z nawozów akurat potas ma znaczące działanie a nie fosfor .Natomiast przy niedoborze fosforu jeżeli możliwość to pomiot kurzy i dobrze przyswajalny fosforan ( rozpuszczalny w wodzie a nie kwasie )

Opublikowano

Panowie jeśli będę sial w terminie ok 20 kwietnia odmianę o fao 240 i później mam jeszcze jeden kawałek po mieszańce gorzowskie i będę po niej sial ok 10 maja to siac ta sama odmianę o fao 240 czy jednak szukać troche z mniejszym fao np 220? Qq na kiszonke 

Opublikowano
40 minut temu, michal_xs napisał:

Panowie jeśli będę sial w terminie ok 20 kwietnia odmianę o fao 240 i później mam jeszcze jeden kawałek po mieszańce gorzowskie i będę po niej sial ok 10 maja to siac ta sama odmianę o fao 240 czy jednak szukać troche z mniejszym fao np 220? Qq na kiszonke 

Zasiej odmianę Anovi -fao 230 z Caussade.Będziesz zadowolony .Ja też mam zamiar siać Anovi

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej jakbyś różnice sumy temperatur policzył i takie odmiany wybrał np. LG i maisadour ma podane FAO i sumę temperatur do zbioru na kiszonkę. Ja po gorzowskiej będę siał rancadora 210 FAO.

Rafał polecasz niska odmianę ziarnowa na kiszonkę napewno będzie zadowolony.

Pomyłka
Opublikowano

Faktycznie może nie jest wysoka ta kuku ,ale ma duży potencjał plonu ziarna .Nie wiem może taka kuku jest dobra dla krówek .

Oczywiście to była tylko luźna sugestia .Kolega Michał może wybrać opcję która będzie dla niego dobra .

Opublikowano

Ja w terminie sieje danubio, jestem mega zadowolony,  cena okej kolby okej i wysoka. Ale właśnie cos szukam po gorzowskiej żeby się ładnie zgrało. 

Opublikowano

Ilość ziarna w kiszonce jest bardzo ważna ale bez odpowiedniej ilości tego plonu i dobrej strawności masy zielonej nie zrobimy dobrej kiszonki.

Danubio ciekawy przykład saatbau podaje 240 FAO coboru 260 a Niemcy 270 i weź dobierz bez wiedzy o terminie siewu jednej jak i drugiej odmiany tak żeby było dobrze.

Jeśli siejesz saatbau to tipico powinno pasować do danubio.

Opublikowano (edytowane)

Polecam bo w coboru nie ma  równych sobie w plonie, a ładne kolby to rancador , amavit, salamandra, LG.31.219, LG.31.238 to z kolekcji w Szepietowie.

IMG_20200913_120015.jpg

IMG_20200913_120224.jpg

Pomyłka
Opublikowano

też miałem danubio i jak dla mnie to FAO 240-250 jest dobrze określone, w Niemczech dużo odmian o bardzo mocnym stay green ma sporo wyższe fao, a coboru to też często FAO określa bez sensu. według nich walterinio i ronaldinio mają 260 a na Niemczech 270 i 240 co się praktycznie zgadza...