Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
waldeko napisał:

Panowie kiedy startujecie z siewem kukurydzy Mazowieckie? Myślałem żeby 16 zasiać. Czternaście dni do przodu nadają ciepło

Ja będę ruszał z siewem w czwartek lub piątek. Nie ma co już dłużej czekać niby nadają jeszcze jakieś drobne przymrozki ale najgorzej bo deszczu nie widac...

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, waldeko napisał:

Panowie kiedy startujecie z siewem kukurydzy Mazowieckie? Myślałem żeby 16 zasiać. Czternaście dni do przodu nadają ciepło

To sprawdź jeszcze raz pogode, bo już ochłodzili prognozy

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

A jak myślicie mam zamiar dać RSM przed siewem ale nie chciał bym robić drugi raz agregatem bo już raz robiłem jak rozsiałem sól około 3tyg temu. Mam pomysł tylko uwalowac pole przed siewem. Waszym zdaniem wystarczy czy robić jeszcze raz agregatem?

Opublikowano

Panowie będziecie wałować kukurydzę po siewie? Mam słabe gleby 5 klasa. Przed sianiem żeby zwałować odpada bo mam trochę starszy siewnik i nie poradzi sobie żeby wejść. Co o tym myślicie, kukurydza może mieć problem żeby wyjść?

Opublikowano

jak nie za głęboko zasiejesz to da radę. wschody są równiejsze i lepiej qq znosi przymrozki. minusem są większe straty wody.

a stosował ktoś ukorzeniacze typu rootstar lub inne? jaki efekt?

Opublikowano
4 minuty temu, wicia433 napisał:

jak nie za głęboko zasiejesz to da radę. wschody są równiejsze i lepiej qq znosi przymrozki. minusem są większe straty wody.

straty wody przy wałowaniu? Na pewno tego nie potwierdzę. 

Opublikowano
4 minuty temu, wicia433 napisał:

a stosował ktoś ukorzeniacze typu rootstar lub inne? jaki efekt?

Minusem? Przecież wałuje się po to aby wilgoć trzymała

Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Zastosuj na połowie upraw i po kilku tygodniach wykop roślinę i sam zobaczysz co daje.

to żeś mi odpowiedział....Tajemnica??

Może ktoś bardziej "obeznany" odpowie co daje ukorzeniacz w kukurydzy?

Opublikowano

A co moze dac? Daje bardziej rozbudowany system korzeniowy.

EFEKTY STOSOWANIA PREPARATU * Idealny preparat do aktywacji początkowego wzrostu kukurydzy, zbóż i ziemniaków. * Lepszy start upraw – poprawia siłę kiełkowania nasion i bulw. * Zapewnia szybsze i bardziej wyrównane wschody. * Optymalnie zbilansowany w celu stymulacji rozwoju silnego systemu korzeniowego. * Poprawa absorpcji przez młodą roślinę składników pokarmowych z kompleksu glebowego. * Obróbka materiału siewnego Raykatem Start umożliwia zwiększenie liczby włośników w systemie korzeniowym – włośniki tworzą „mosty” łączące korzenie roślin z dużymi cząstkami ziemi i działają jak „rurociągi” do przepompowywania substancji odżywczych z gleby do rośliny uprawnej.

Opublikowano

@Chudy1217 możesz wałować, wzejdzie. Mój sąsiad za miedzą tak robił, i nie miał żadnych strat w obsadzie. Ja wolę przed siewem, bo szybko mogę to zrobić zaraz po agregacie(jeśli ma się kogoś do pomocy na dwa traktory), i łatwiej się jeździ opryskiwaczem gdy są ślady po siewniku;)

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A co moze dac? Daje bardziej rozbudowany system korzeniowy.

EFEKTY STOSOWANIA PREPARATU * Idealny preparat do aktywacji początkowego wzrostu kukurydzy, zbóż i ziemniaków. * Lepszy start upraw – poprawia siłę kiełkowania nasion i bulw. * Zapewnia szybsze i bardziej wyrównane wschody. * Optymalnie zbilansowany w celu stymulacji rozwoju silnego systemu korzeniowego. * Poprawa absorpcji przez młodą roślinę składników pokarmowych z kompleksu glebowego. * Obróbka materiału siewnego Raykatem Start umożliwia zwiększenie liczby włośników w systemie korzeniowym – włośniki tworzą „mosty” łączące korzenie roślin z dużymi cząstkami ziemi i działają jak „rurociągi” do przepompowywania substancji odżywczych z gleby do rośliny uprawnej.

pytałem jak to w praktyce wygląda? czy działa?

ze strony producenta to sobie umiem przeczytać

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

to żeś mi odpowiedział....Tajemnica??

Może ktoś bardziej "obeznany" odpowie co daje ukorzeniacz w kukurydzy?

Ja stosuje Agriful z firmy Perfect .

Daje to tyle że masz dłuższe korzenie i więcej ich jest i kukurydza lepiej znosi niedobory wody . Unas prawie wszyscy to stosują i są efekty  

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Moris7598 napisał:

Ja stosuje Agriful z firmy Perfect .

Daje to tyle że masz dłuższe korzenie i więcej ich jest i kukurydza lepiej znosi niedobory wody . Unas prawie wszyscy to stosują i są efekty  

Gdzie można kupić ten agriful? Bo szukam w necie i znaleźć nie mogę, jak to wychodzi cenowo na ha?

Opublikowano
59 minut temu, Chudy1217 napisał:

Gdzie można kupić ten agriful? Bo szukam w necie i znaleźć nie mogę, jak to wychodzi cenowo na ha?

Ja zamawiałem z kolegą cena 500 zł za 20 l dawka 4 l/ha w fazie od 4 liści .

na Youtube mają filmiki 

Opublikowano

Jarek też mnie interesował ten raykat żeby zaprawic ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. może podpowiedź jak to u Ciebie dokładnie wygląda. będę bardzo wdzięczny

Opublikowano
8 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja zaprawiam ziarno bo dużo taniej wychodzi jak potem oprysk na rośliny.czy

Czym zaprawiasz?

A jakieś opinie  na temat kelpak?

Opublikowano (edytowane)

I po co to oglądać prognozy pogody, czy dawać księdzu na tacę jak wystarczy dać jakiś "szpecyfik" za plus minus 100pln/ha i mamy korzenie do chin i qq ponad 4m..... Skoro ludzie wierzą w te brednie że jaka kolwiek zaprawa/odżywka  zastąpi  im cud lecący z nieba czyli "DESZCZ" . Tak durzym drukiem, bo ta "odżywka" warta jest dużo więcej.......

Edytowane przez Skoczek1994
  • Like 1
  • Thanks 2