Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby nie zaszkodzi, ale jak jest sucho to też lubi przypalić i dlatego w tam tym roku zmieniłem taktykę na zero nawozu pogłownie i dolistnie w tym roku też tak zrobię. Dawniej jak sypałem mocznik pogłównie to po kilku dniach miałem przypalenia brzegów liści, widocznie mocznik się pylił podczas rozsiewania, albo był mokry, a jak pryskałem dolistnie z połową dopuszczalnej dawki mocznika to po kilku dniach znowóż były przypalenia brzegów liści tylko że małe. Wolę dać więcej nawozu przed siewem i nie mieć przypaleń oraz wole pryskać droższym środkiem, aby nie hamować wzrostu kukurydzy.

Opublikowano
28 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niby nie zaszkodzi, ale jak jest sucho to też lubi przypalić i dlatego w tam tym roku zmieniłem taktykę na zero nawozu pogłownie i dolistnie w tym roku też tak zrobię. Dawniej jak sypałem mocznik pogłównie to po kilku dniach miałem przypalenia brzegów liści, widocznie mocznik się pylił podczas rozsiewania, albo był mokry, a jak pryskałem dolistnie z połową dopuszczalnej dawki mocznika to po kilku dniach znowóż były przypalenia brzegów liści tylko że małe. Wolę dać więcej nawozu przed siewem i nie mieć przypaleń oraz wole pryskać droższym środkiem, aby nie hamować wzrostu kukurydzy.

Czym pryskasz kukurydze i w jakiej fazie

Opublikowano
23 godziny temu, hobbysta21 napisał:

Pod koniec tygodnia pójdzie kizeryt, sol i delikatnie to zaciągnę. Resztę po Świętach. Saletrzak na który liść podać?

wlóką bedziesz to zaciagać ? 

Opublikowano
DANDYS napisał:

23 godziny temu, hobbysta21 napisał:

Pod koniec tygodnia pójdzie kizeryt, sol i delikatnie to zaciągnę. Resztę po Świętach. Saletrzak na który liść podać?

wlóką bedziesz to zaciagać ? 

Pseudo włóka. Dlaczego pytasz?

Opublikowano
2 godziny temu, Gringo1 napisał:

Czym pryskasz kukurydze i w jakiej fazie

pryskam Elumis'em 105 w maksymalnej dawce, w fazie 4-5 liści, do tej pory byłem zadowolony, co nie znaczy że niem lepszych środków

Opublikowano

Ja za to nie byłem zadowolony z elumisa, jak dobrze pamiętam to pryskalem na 6 liść i to bylo za wcześnie bo z wierzchu było sucho i chwastów było mało i zaczęły częściowo wychodzić dopiero po deszczach później. Resztę pól pryskalem na 8 liść innym środkiem i tam byłem już zadowolony.

Opublikowano
Dnia 24.03.2020 o 22:33, bartlomiej456 napisał:

witam mam obornik to rozwiezienia pod QQ pole było zaorane na zime i niewiem czy przyorywać teraz ten obornik czy tylko przytalerzować głębiej ? praktykował ktoś talerzowanie ? 

W ubiegłym roku tam gdzie miałem talerzowanie obornik była chujnia.nie wiem czemu.

Opublikowano

Witam, zamierzam dać pod kukurydze 200 kg saletry przedsiewnie , 200kg polifoski w podsiewacz i po wschodowo poprawić 150kg saletry , czytałem na wcześniejszych stronach ze saletra przypala kukurydze czy w takiej dawce przedsiewnie nie zaszkodzi qq i w jakiej fazie wzrostu qq zastosować druga dawkę saletry?? dodam jeszcze ze pola były nawożone obornikiem w dawce 50 t/ha

Opublikowano

Przypali ale ta dana po siewie. Ja Kiedyś lałem RSM po głównie, trochę takimi kombinowanymi wężami to mi dosć mocno poprzypalało liście, ale później kukurydza wypiściła ładne i plon też był ok.

Opublikowano
5 godzin temu, Elvis1090 napisał:

Witam, zamierzam dać pod kukurydze 200 kg saletry przedsiewnie , 200kg polifoski w podsiewacz i po wschodowo poprawić 150kg saletry , czytałem na wcześniejszych stronach ze saletra przypala kukurydze czy w takiej dawce przedsiewnie nie zaszkodzi qq i w jakiej fazie wzrostu qq zastosować druga dawkę saletry?? dodam jeszcze ze pola były nawożone obornikiem w dawce 50 t/ha

Saletra do 3 liśći (zwarty lejek )jest dość bezpieczna natomiast im rośliny starsze większy lejek bardziej wrażliwa .Jeśli późne nawożenie to mocznik lub RSM wężami .W porównaniu do saletry ciut bezpieczniejszy salmag i saletra kędzierzyńska 

Opublikowano
Dnia 26.03.2020 o 07:55, fcbarcelonacule napisał:

Rozsianą mam sól potasową pod kukurydzę. Zabronować ? Czy może leżeć jeszcze ? 

Może i by można było , ale kiedy zrobiłeś włóką (?) i jeszcze raz to beblać to bez sensu , ja jutro sieje i zostawiam na wierzchu , co będzie, w niedziele ma coś padać.

Opublikowano

Po co kombinowac z jakąs saletrą saletrzakami i nawozeniem pogłownym. 200kg mocznika i 300kg npk pod agregat 1 tydzien a nawet mozna i bezposrednio przed siewem rozsiac. W podsiewacz 150kg polidapu i kukurydza jak las robie tak od kilkunastu lat i kukurydza co roku jest piękna. Ewentualnie jak była słabsza i zapowiadali deszcz to 100kg mocznika poglownie rozsiewaczem. Zadnych odzywek bo to wywalenie pieniedzy moim zdaniem. No chyba ze podacie je 4-5 razy.