Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Primula94 napisał:

Az sie wierzyć nie chce, ze juz tak wyrosła... jakie nawożenie, uprawa, obsada i kiedy siana?

No jak Ci nie wstyd takie zdjęcia wstawiać przecież jest susza i kukurydza ledwo po kolana oj koledzy będą niezadowoleni

Opublikowano

Obornika do kosztow nie licze bo w mojej okolicy nikt go nie kupuje i nie sprzedaje. 

Na tej samej dzialce rok wczesniej dawalem w podsiew 120 kg potem 150 i na koniec pola 180kg

Efekt na starcie golym okiem byl zauwazalny dlatego w tym roku dawalem 180kg, tylko na kilka ha gdzie na jesieni poszlo sporo obornika sialem 120

Opublikowano

Wczoraj w nocy przeszła u mnie burza i dość ładnie napadało. Myślicie, że gdybym jutro na w miarę wilgotną jeszcze ziemię rozsiał 180 kg mocznika, to będzie z tego jakiś efekt biorąc pod uwagę fakt, że w najbliższym czasie deszczu się nie spodziewam?

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Wczoraj w nocy przeszła u mnie burza i dość ładnie napadało. Myślicie, że gdybym jutro na w miarę wilgotną jeszcze ziemię rozsiał 180 kg mocznika, to będzie z tego jakiś efekt biorąc pod uwagę fakt, że w najbliższym czasie deszczu się nie spodziewam?

Wydaje mi się że możesz popalić ja bym nie ryzykował.Najlepiej jakbyś wyjechał kiedy zaczął by padać deszcz to by ci się rozpuścił i by nie było poparzeń jeszcze oczywiście zależy w jakiej fazie jest kukurydza bo jeżeli już ma "lejek" i wpadnie granula to może popalić jeśli nie popada deszcz.

Opublikowano

Przypalenia aż tak się nie boję, na pewno wystąpi ale nie powinien być to znaczący problem, mimo że kuku już spora i ostatni moment żeby wjechać rozsiewaczem. Bardziej zastanawiam się nad efektywnością wykorzystania mocznika, skoro wiem że w najbliższym czasie nie popada, czy w ogóle jest seans rozsiewanie tego nawozu?

Opublikowano

Jak monokultura po kukurydzy na ziarno to tragedii by nie było ale jak stanowisko po kukurydzy na kiszonkę czy nawet zboże i słoma zebrana to minimum te 200 kg w drogiej dawce.

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Pryskalem kilka dni temu elvita amino + elvita npk + mikro. Miejscami gdzie qq była jasna teraz dostała ładny kolor.

Przecież znawcy pisza że to nic nie daje kukurydzy:) Thomas twierdzi że to szybciej od wody która dałeś w oprysku hahaha...

Opublikowano
21 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Przecież znawcy pisza że to nic nie daje kukurydzy:) Thomas twierdzi że to szybciej od wody która dałeś w oprysku hahaha...

Jak by nie opryskał, tak samo zmieniła by kolor. Pogoda sprzyja to i kukurydza się prawidłowo rozwija, a odżywka to dla spokoju ducha.

Opublikowano
Dnia 13.06.2019 o 09:58, Thomas2135 napisał:

A to zagadka. Polałeś wodą to nieco się jej wchłonęło stąd brak zwijania. Sam woda miałaby  pewnie ten sam efekt.

Hmmmm to pewnie nie Ty pisałeś??? Sam sobie zaprzeczasz???

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz a potem jeszcze raz tylko ze zrozumieniem. Nie widzę bym napisał, że od wody kukurydza zmieniła kolor. Jakbyś miał jednak problemy ze zrozumieniem tego prostego zdania to napiszę tak, żebyś zrozumiał. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maciej napisał:

Jak monokultura po kukurydzy na ziarno to tragedii by nie było ale jak stanowisko po kukurydzy na kiszonkę czy nawet zboże i słoma zebrana to minimum te 200 kg w drogiej dawce.

Tylko jeśli mocznik poleży na polu bez deszczu, to coś da?

2 godziny temu, maciej napisał:

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
53 minuty temu, Bartek933 napisał:

Ktoś napisał że opryskał mikro a Ty napisałeś że kolor kukurydzy zmienił się od samej wody, tak to kojarzę. Ale lepiej nie odgrzewany tego kotleta bo był stary i twardy

Widzę, że jak Jarek masz krótką pamięć. @radekz200 opryskał kukurydzę i napisał, że mu się nie pozwijała a tam gdzie zabrakło(ciekaw jestem jak mu kalibracja wyszła) to się pozwijała. Odpowiedź prosta. Dostała wilgoci na liście to się nie pozwijała. Pisałem też, że za 2-3 dni jeśli dalej zmażyło ta opryskana była pewnie tak samo pozwijana. Jeśli ktoś dalej nie rozumie co napisałem niech wróci do podstawówki na lekcje czytania.

Opublikowano

Kalibracja bardzo dobrze tylko tam gdzie była słabsza jeździłem wolniej i dlatego zabrakło 😛 gorzej jakby zabrakło z opryskiem 🙂 Pryskana w sobotę a te liście zaobserwowałem chyba we wtorek 

Opublikowano

na jednym polu ta sama odmiana i w ten sam czas siana i agrotechnika identyczna tylko oprysk poszedł na części pola, a pozostała część bez oprysku?

Czy dwa różne pola ?

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz a potem jeszcze raz tylko ze zrozumieniem. Nie widzę bym napisał, że od wody kukurydza zmieniła kolor. Jakbyś miał jednak problemy ze zrozumieniem tego prostego zdania to napiszę tak, żebyś zrozumiał. 

2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ktoś napisał że opryskał mikro a Ty napisałeś że kolor kukurydzy zmienił się od samej wody, tak to kojarzę. Ale lepiej nie odgrzewany tego kotleta bo był stary i twardy

Hmmm wiec kto ma problemy ze zrozumieniem... Nie ładnie tak odwracać kota ogonem. 

Opublikowano
15 minut temu, Podlaski napisał:

Co sadzicie o titanit z intermag, daje to jakis efekt ?

dodałem coś do opryskiwacza ale teraz padał deszcz więc jak bedzie susza to ci odpowiem czy jakis efekt jest.

Opublikowano

dałem pierwszy raz rok temu 0.2 l na ha kukurydza znosi lepiej stres cieplny lepiej radzi sobie po jakichś tam uszkodzeniach atmosferycznych szybciej się regeneruje , np po oprysku jak dasz to nie ma tego wyhamowania ogólnie polecam ale nie za dużo bo to nie tanie