Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.04.2018 o 07:45, Bugii napisał:

Kuku na 1 t ziarna zjada po 30kg azotu i potasu. Wiec przy plonie 10t daje to po 300kg czystego skladnika. Wiec nie rozumie co takiego dziwnego ze ktos daje 40t obornika i po 300kg mocznika czy 400l rsm.

Tarara akurat ;)

Opublikowano

Jak kukurydza pobiera tyle azotu to ja sypiąc 200 mocznika dałem 92 kg czyli 208 kg z gleby pobrała?

Opublikowano

Mierzyłeś plon suchej masy czy tylko sugerowałeś się tym że u sąsiada na 300kg azotu była tylko pół metra wyższa od Twojej? Może pociągnęła od sąsiadów ? :D Ja wczoraj zasiałem, 400kg mocznika, 400 NPK 8-20-30 i obornik jesienią. 

Opublikowano (edytowane)

Ludzi to poje..o, chyba jeden przed drugim chce pokazać. Rozumiem siać już ziarnówkę w centrum i na południe, ale kiszonkową kukurydzę w północnej części kraju? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
46 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak kukurydza pobiera tyle azotu to ja sypiąc 200 mocznika dałem 92 kg czyli 208 kg z gleby pobrała?

Tu można sobie o tym poczytać: https://nawozy.eu/wiedza/poradnik-nawozenia/kukurydza-na-ziarno.html 

A w skrócie tyle jest o wymaganiach pokarmowych:

Kukurydza pobiera duże ilości składników pokarmowych i wody z gleby. Jest rośliną, której się nie przenawozi. Z plonem 1 t ziarna i odpowiednią ilością słomy przeciętnie pobiera: 30 kg azotu (N), 12 kg fosforu (P2O5), 30 kg potasu (K2O), 10 kg wapnia (CaO), 10 kg magnezu (MgO), 4 kg siarki (S) lub w przeliczeniu na SO3 – 10 kg oraz 11 g boru (B), 14 g miedzi (Cu), 110 g manganu (Mn), 0,9 g molibdenu (Mo) i 85 g cynku (Zn). Wykazuje dużą wrażliwość na niedobór cynku oraz średnią na niedobór boru, manganu i miedzi. Pobiera około dwukrotnie więcej wapnia oraz 2.-3. krotnie więcej magnezu i boru jak pozostałe zboża.

Kukurydza jest rośliną najlepiej wykorzystująca składniki pokarmowe z nawozów naturalnych, dlatego dysponując obornikiem i gnojówką lub gnojowicą, należy je w pierwszej kolejności stosować pod kukurydzę.

Opublikowano

Łódzkie sieje pełną parą, kolega pracuje na siewniku to obsiane już ma za sobą 80 ha, większy gospodarze posiali na ziarno początkiem tygodnia, ja na ziarno sieję jutro, a na kiszonkę także chce zasiać w tym tygodniu, zobaczymy kiedy kolega będzie miał czas podjechać. Z nawożenia to standardowo, po 200 kg soli, saletrzaku i polidapu, do tego 60 m3 obornika który leżał rok na polu, i 30 m3 gnojówki. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy mieszanka npk + mocznik albo saletra w dawkach po 150kg/ha wystarczy przedsiewnie? Kukurydza będzie siana w uprawie strip till więc nawożony jest tylko pas w którym rośnie qq. Drugą dawkę N uzupełnie pogłównie.  Chyba że inne nawozy, mam do dyspozycji mocznik saletra saletrzak poli 6 8 , polidap

//edit jednak nie sieje qq

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Ja na jednym kawałku chcę w podśiewacz dać polifoskę petroplon,nigdy jeszcze tego nie stosowałem,w tamtym roku miałem mix polidap i npk yara.,a pod agregat w tamtym roku lubofos w tym amofoska corn po 250kg/ha,plus plus saletrzak też 250kg 

Opublikowano
13 minut temu, pawel885 napisał:

Staszek wg Twojego myślenia jak zapomnisz zjeść śniadanie to nie dożyjesz obiadu... Jest sens na świeżo zasianą kukurydzę lać gnojówkę? 

Nie ma żadnego

Opublikowano
Dnia 18.04.2018 o 07:14, damianzetor9540 napisał:

Na zdjęciu dawka 35 ton, i tyle przeważnie się daje. 10-11 rozrzutników, waga jednego to niech bedzie +/- 3.5 tony co nie jest przesada. Byłoby 3 razy grubej i też bym to zaorał.  

20170317_115516.jpg

To ja 60 arów dałem ostatnio 6 pełnych 8 tonowych rozrzutnikow, a na 2,5ha miałem pryzme 23 rozrzutniki tez 8 tonowe i na moim polu wyglądało to dwa razy grubiej niż tu na zdjęciu. Gleby mam 5-6klasa i tam sieje kukurydzę, mój rekord to na 5klasie miałem odmianę subito to jak ja mierze 1,90 m wzrostu i zlamalem źdźbło kukurydzy na mojej wysokości to wiecha jeszcze sie wygieła o ziemie wiec tak myślę ze +/- 4m miała. I fakt faktem jak tu ktoś napisał na forum ze gleby słabe potrzebuja dużo obornika, nie pamiętam jeszcze takiego roku żeby u mnie nie było kukurydzy😊

Opublikowano

U nas jeszcze cisza ale gleba ma już10 stopni więc siew jak naj bardziej optymalny ale nauczka zeszroczna rolnikom każe czekać.  Macie już ubezpieczone uprawy w tym roku jeszcze większa dopłata państwa. !