Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś skosiłem 2ha na kiszonkę,odmiana coryphee z kws,fao 180, wysokość 2,5-2,8 m.na tony to nie powiem ile było ale wyszło 11 pełnych rozrzutników,o takich

post-107444-0-41414800-1504726406_thumb.jpg

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

wczoraj skoszone 11ha. Plon dosyc pokaźny bo są dwie pryzmy, jedna 65x8 metrów i ok 2 metry wysoka, druga 35x8 metrów i tez 2 metry wysoka....

jaka miales srednia wysokosc kuurydze ze az tyle masy?  tez mam ok 10,5ha do koszenia i mysle by dac to w jedna pryzme i mysalem ze wyjdzie gdzies na tyle co twoja ta jedna wieksza wysokosc mojej kukurydzy to 2,5-3m

Opublikowano (edytowane)

Kukurydza w pryzmie plon petarda odżywki zrobiły swoje 8 ha kukurydzy plon to dwie pryzmy 80na 8 i 70na 8 koleś co Kosił aby wkurwiony bo mówi że tatkiej jesCze nie Kosił z jednego kawałka co policzylem Niemcy to było 15 z 1.5 ha szok kukurydza aż żółta od ziarna wozili na 3 zestawy i kosili to cały dzień do tej pory nie dowierzam na taki plon...zresztą każdy kto był gnieść. Na przyszły rok te same odmiany !

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Od razu zamów taką samą ilość deszczu. Te odmiany w tym roku miały najmniejsze znaczenie.

Opublikowano

Miedzą w miedze u sąsiada i dalej marnota w porównaniu do tej co miałem a więc jednak nie tylko deszcz a nawożenie i odmiany co lepsze byłem teraz m polu prawie 0% strat przez dziki zawsze jak miałem kukurydzę zawsze na tym samym polu Straty szaczowane na 20-30 % więc nie dość ze plon rewelacja to dziki jej nie lubią a mi smakowała była słodka. Teraz niech się ukisi i do analizy dam .

Opublikowano

Ma się też od odmiany, u mnie zaczynał nie spuscil reszty ziarna dookoła jest jakaś pokraczna drugi przejazd pół metra albo i więcej wyższa.
Ziarno już się nadaje ale cala zielona tylko dwa listki od spodu podsycha co robić? Dziki jak się wwala to będzie płacz, omacnica też nie próżnuje chociaż jest mało w tym roku

Opublikowano

Ja kosilem bo nie miałem już kukurydzy ale ziarno było ok ale rośliny całe zielone całe

Opublikowano

Ma się też od odmiany, u mnie zaczynał nie spuscil reszty ziarna dookoła jest jakaś pokraczna drugi przejazd pół metra albo i więcej wyższa.

Ziarno już się nadaje ale cala zielona tylko dwa listki od spodu podsycha co robić? Dziki jak się wwala to będzie płacz, omacnica też nie próżnuje chociaż jest mało w tym roku

Miałem taką i już skosiłem bo muszę tam zasiać oziminę. Zawsze miałem późno koszoną ale zobaczę w tym roku jak się ukisi

Opublikowano (edytowane)

Pisałem już nie raz. Vitras Koneser Konkurent wsiane było 93tyś na ha. Uprawy 8 hektarów . 6.5 ha klasa III 1.5ha klasa V ph unormowane na poziomie 6 nawożenie na każde działki takie samo mianowicie wapno granulowane 200kg/ha 60 ton obornik na ha tak minimum, było go grubości 5 cm na działce nie było widać gleby pamiętam ze na 1.5ha poszło 36 takich naprawdę napakowanych. W Podsiewacz 220ka/ha 6.20.30 pod agregat 250 kg saletry amonowej dwa razy odżywka foliq N drugi raz poszła jeszcze dokladka bor cynk i titanit z intermagu. Ooryski to maister Power. Wiem ciężko uwierzyć ale jest jak jest te 15 Niemców byloz tej działki 1.5 ha jeszcze dalo rade policzyc potem nas zasypali qq a była tam ciut gorsza niż na tej drugiej zresztą mam nawet zdjęcia kolby w galeri dla tych co zaraz by mówili że pewnie masa bez ziarna .

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Wcale nie ciężko uwierzyć :)w ubiegłym roku z 1 ha też miałem 10 rozrzutnikow

Opublikowano

Ja kosze od tygodnia według mnie to wszystko za wczesnie. Ziarno juz prawie ok ale za mokra i tyle. z pryzm leci po nocy.  Jak narazie najładnijsza kosiłęm u kuzyna  była miejscami wyższa od mojego mammuta około blisko 4m, a tak ciezko szła ze ze zbiornika poszło o 30% wiecej paliwa niz normalnie :( Ogólnie kukurydze wyrośniete w tym sezonie  i masy jest nikt nie narzeka. Swoja mysle ze na koniec wrzesnia wytne bo na jendje dziłce chce posiac jeszcze pszenzyto. Według mnie w tym rok te wszytki odzywki i inne bajery miały niewielkie znaczenie :) Ja w tym roku zrezygnowałem i porosła wieksza niz zwykle a odmiany podbne.

Opublikowano

W mojej okolicy większość osób tak robi. Niektórzy bawią się jeszcze w opryskiwanie mocznikiem 2-3 razy. Ja osobiście nie widzę w tym najmniejszego sensu, nie ma żadnej różnicy pomiędzy opryskaną kukurydzą mocznikiem a nie opryskaną. Dodam że kuku rośnie na 6 klasie na piachu. Także można dawać różne wynalazki ale jak nie będzie deszczu to nie będzie kuku. Wychodzę z założenia że lepiej jest dać w podsiewacz nawóz np yara corn z mikroelementami i później nie bawić się w odżywki. 

Opublikowano

Podbijam w temacie jakie npk najlepiej sie nada w podsiewacz. Bede sial 3.5ha po mieszance gorzowskiej i chce tylko roundapem przed siewem machnac i w to siew tylko sie boje ze npk w wiekszej ilosci blisko ziarna zaszkodzi. Reszte azotu planowalbym juz na ktorys lisc qq.  przy normalnej upraiwe daje sol 3 tyg przed potem kilka dni przed mocznik a w podsiewacz polidap i to sprawdzony przepis.  A po mieszance juz krotki termin bo czas siewow woec nie czas na duze uprawki tym bardziej ze wiekszos  pola glina

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Saszeta to na czym teraz jedziesz? Sam nawóz organiczny?

kurzak i gnojowica

jednego roku siałem w ściernisko po kukurydzy. Żadnej uprawy. Siane było między rzędy. Siewnik talerzowy. Właśnie wtedy szedł nawóz z podsiewacza. Saletrę dawałem przy 5 liściu. Plon był ok 13 ton. Ale to było z 5 lat temu

Edytowane przez saszeta