Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam dużo nawozów organicznych to nie ma co płacić za mineralne, no i podobno są lepiej przyswajalne niż mineralne. Chyba zrobię jak kolega wyżej pisał tylko że mniejsze dawki, dam 150 kg yarej start i 150 kg yarej seeds i tylko oprysk na chwasta.

nikt nie ma cennika na yarą w punktach? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Chyba nikt nie wjeżdża z odzywkami jeśli qq jest ładna. U nas chłodny maj daje się we znaki, jak robi się fioletowa to nie ma zmiłuj i bez znaczenia czy dasz biednie 100kg polidapu czy 300, sucho zimno i trzeba dac kopa

Opublikowano

słyszałem od wielu osób że dają cynk i bor na liścia a ja chcę dać to pod korzeń i dlatego napisałem że później nic nie będę dawał. No zgadza się maj i u mnie jest chłodny więc może być różnie, a jak jest sucho to i odżywka nie pomoże  

Opublikowano (edytowane)

Panowie a co powiecie o takim nawożeniu qq 450 kg/ha ULTRA (8,20,30), w podsiewacz 120-150kg/ha polidapu,350kg/ha saletrosanu 26 +pozniej 2 razy odżywkami pojadę,

Edytowane przez kristofer85
Opublikowano

Panowie a co powiecie o takim nawożeniu qq 450 kg/ha ULTRA (8,20,30), w podsiewacz 120-150kg/ha polidapu,350kg/ha saletrosanu 26 +pozniej 2 razy odżywkami pojadę,

klasa ziemi jest 3a-4b,qq ma byc na kiszonke

Opublikowano (edytowane)

I te 75kg rozsiewaczem uda ci sie rozsiac? Musisz cos partolić kiedy opryskiwacz zapycha, nigdy sie nie zdazylo raz do roku czyszcze koncowki i filtr

Czasami sie uda czasami nie. Odzywki dawalem z mocznikiem i siarczanem temu zapychalo.. Edytowane przez darek16
Opublikowano

Ja caly czas jade na dolistnym dokarmianiu nigdy sie nie zapchały końcówki, ale ruski mocznik walisz do opryskiwacza, albo odzywki z intermagu, tam to farfocle wychodzą wtedy, innego wyjscia nie ma

Opublikowano

Jeśli to dawki na ha to wywaliłbym polidap. Dając tą Ultre + polidap 150 kg/ha dostarczysz 160 kg fosforu, co jest 2-krotnie za dużo w stosunku do reszty nawożenia jaką planujesz. 

Saletrosan też nie najlepszy wybór, nie widzę potrzeby ładowania tyle siarki, daj jakiś zwykły azotowy 120-140 kg N na ha, np saletrę bądź mocznik. 

Opublikowano (edytowane)

Ja caly czas jade na dolistnym dokarmianiu nigdy sie nie zapchały końcówki, ale ruski mocznik walisz do opryskiwacza, albo odzywki z intermagu, tam to farfocle wychodzą wtedy, innego wyjscia nie ma

no odzywki byly z intermagu mocznik i siarczan cala noc staly wiec troche sie rozpuściło Edytowane przez darek16
Opublikowano

Co myślicie o takim nawożeniu pod kukurydzę na kiszonke  na ha: obornik ok.50t, pod agregat 200kg soli potasowej i 150 kg mocznika a w podsiewacz 200kg fosforanu. Po w schodowo 100kg mocznika przy 6-8 liściu, oprysk maister

Wystarczy nawozu?

a co może ewentualnie zmienić

Opublikowano (edytowane)

Jak kukurydza pięknie rosnie to po co te odżywki chyba tylko dob re na kieszeń no ewentualnie mocznik ale polski bo impirtowany się nie nadaje i siarczam magnezu

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

:D intermagiem pryskam też i nic, kręcisz coś. Przyznaj się, że od tak sobie walnąłeś żeby skrytykować dolistne

Kup od nich odzywke fosforową w proszku daj siarczan mocznik i zobaczysz ciagną się gluty, nikogo nie krytykuje bo sam uzywam odzywek i zachodnich i polskich producentów, jednak podkreslam ze bardzo słabo mi sie rozpuszczała w mieszaninie i zatykało końcówki non stop, teraz przerzuciłem sie na OSD fosfor osadowskiego i jest git.

Opublikowano (edytowane)

Kobra doinformuj się trochę fosfor+siarczan? to to samo co byś się za przeproszeniem podtarł tą kasą którą wydałeś i puścił w szambo, nie łączyć fosforu z siarczanem nigdy. A możliwe, ze wszedł jeden z drugim w jakąś reakcję i stąd gluty. Pryskam sporo odzywkami bo mam też ziemniaki, wypróbowane już chyba wsztstkie
Alexander masz rację pisałem o tym wcześniej, jesli żadnych braków nie widać to tylko mocznik i siarczan groszowe sprawy

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Cześć Wszystkim ! 

Chciałbym się Was poradzić..

Na wiosnę planuję zasiać 15ha kukurydzy na ziarno.

Klasa ziemi III, IV.

Rozrzucę po 10t pomiotu kurzego na 1ha.
Dostarczę w ten sposób odpowiednio 160kg azotu, 150kg fosforu, 80kg potasu, 240kg wapnia i 70kg magezu.

I tutaj pytanie do Was jak uzupełnić nawożenie NPK (planowany plon 10t).
Źródła różnie podają ile kukurydza pobiera z 1t ziarna ale korzystając z informacji na stronie Yara jest to mnie więcej 18kg N, 12kg P, 20kg K.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Opublikowano

:D intermagiem pryskam też i nic, kręcisz coś. Przyznaj się, że od tak sobie walnąłeś żeby skrytykować dolistne

ja nie krytykuje tylko pisze to naczym sie sparzylem, a kasy poszlo troche na te odzywki i za te pieniadze na odzywki wole więcej nawozu dać.. Może kiedys jeszcze wrócę do odzywek
Opublikowano

Ponawiam pytanie ...

Witam was. Mam pytanie w tym roku zamierzam siać pod kukurydze KornKali i polidap40% i mam pytanie w jakich dawkach na ha proponujecie?

Dodam że nie badałem zawartości gleby a glebę mam ciężką gliniasta III klasy. I wszystkie nawozy bede siał rozsiewaczem

Opublikowano

Spoko, ja też nie bronię ich. Tylko błąd był twój bo dałeś siarczan do fosforu, a skoro zatykało tak jak u kolegi to całkiem możliwe, ze przez to połączenie. My kiedyś kiedyś mieszalismy mocznik siarczan i fosfor, przy max dawce 5kg/ha qq jak byla fioletowa tak została. Dowiedziałem się, ze nie można łączyć z siarczanem, na drugi rok po przejeździe 4kg fosfor i mocznik efekt piorunujący