Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany  mam pytanie a odnośnie cynku.

Nie mam pojęcia który cynk wybrać na jednej butelce pisze ze cynk to 112gramów w litrze a na drugiej butelce ze zawartość cynku to 5% który wybrać ? 

Opublikowano

To że w ziemie poleci to nie aż taka duża strata bo pobierze to potem korzeniami bynajmniej część ale nie taki sens ma dożywianie dolistne. Kolego poczekaj jeszcze niech rośliny troche podrosną i wtedy możesz pakowac nawożenie dolistne do 4 dobrze wykształconego liścia. Do tej pory kukurydzy nie powinno niczego brakowac. Odnośnie odzywek to przede wszstkim cynk potem bor i potem reszta. Oczywiście do każdego zabiegu siarczan magnezu i mocznik mile wydziany.

Opublikowano

Witam wszystkich potrzebuje waszej pomocy gdzie mogę dostać wszystkie rodzaje odżywek foliq niestety w sklepie, w którym się zaopatruje nie ma tych odżywek i nie da się ich sprowadzić może zna ktoś sklep internetowy gdzie mogę dostać wszystkie rodzaje nawozów dolistnych Foliq

Opublikowano

6-8 liści to już jest po ptakach a nie czas na zasilanie. Do 6 liścia tj 4-5 właściwych dożywianie dolistne powinno byc zakonczona i kukurydza ma byc juz napakowana odżywkami. W fazie 6 liścia kukurydza kształtuje długość kolby i jeśli wtedy bd miała niedobory kolba bedzie krótsza. Odżywki w tej fazie moze i pomoga ale dla oka bo plon juz bedzie w dużej mierze zaiinicjowany.

Opublikowano

Zasilanie kukurydzy rozpoczete.

1.5l insol cynk plus 5kg siarczanu i do tego 0.5l Helios na robaki.

Kukurydza jest w fazie 3-4liscia

Kolego nie chce byc upierdliwy ale helios jest tylko do stosowania w rzepaku. Ja na ploniarke jechalem proteusem 110 OD
Opublikowano

ile boru kolego i co jeszcze dajesz miedź? ile dajesz mocznika i siarczanu na ha? myślę tu o 200l wody

To że w ziemie poleci to nie aż taka duża strata bo pobierze to potem korzeniami bynajmniej część ale nie taki sens ma dożywianie dolistne. Kolego poczekaj jeszcze niech rośliny troche podrosną i wtedy możesz pakowac nawożenie dolistne do 4 dobrze wykształconego liścia. Do tej pory kukurydzy nie powinno niczego brakowac. Odnośnie odzywek to przede wszstkim cynk potem bor i potem reszta. Oczywiście do każdego zabiegu siarczan magnezu i mocznik mile wydziany.

Opublikowano

a ja mam tak popierniczonom kuku i nie wiem jak to pryskać tak połowa pola jest super ma juz 6 listków to ziarno było z centrali a kupowałem tez na rynku i z tym juz nie jest tak dobrze bo jedo ma 4 drukie 2 a trzecie 5 i tak na przemian i jeszcze dosiewałem bo były przerwy gdzie nie wyszła wcale wina ziarna i co teraz ???

Opublikowano

Gadasz durnoty. Jak posiejesz pod deszcz albo po dobrym deszczu to straty sa nie wieksze jak przy saletrze. Jak posiejesz na sucha glebe i bedzie wysoka temperatura to bedzie tak jak mówisz.
Bor kupuje z intermagu i daje dwa razy środkową dawke nie pamietam ile to wychodzi w g/ha cynku dwa razy górna dawke. Jak sie dobrze zaopatrzy kukurydze w cynk to mozna sporo zmniejszyc nawożenie azotem ale to trzeba dac koło 1000 g/ha. Mocznik w takich mixach z siarczanami i odzywkami borami i cynkami jest dość groźny bo powoduje szybki transport składników w roślinie i przypala rośline. W tamtym roku dałem nie dużo mocznika nie wiecej jak 5 % i miałem przypalenia.

Chiquita zalezy ile dałes przedsiewnie mocznika. Ja z praktyki wiem ze jak sie za mało da przedsiewnie to trzeba pogłównie wczesniej sypac bo kukurydza troche sie meczy brakuje jej azotu. Ale jak ma wigor i rosnie jak na drożdzach to możesz opóźnić siew mocznika i posiac jak najpóźniej. Ja sieje jak ma jakies 40 cm. 2 lata temu siałem jak najpóźniej to słabo rosła a potem poszła do góry ostro jak mocznik zaczął działać ale to juz było za późno bo masy narobiła dużo ale plon był słaby bo brakowało jej azotu podczas tworzenia długości kolb czyli około 6 liścia.

Opublikowano

no ja dałem 200kg przedsiewnie. Saletra to chyba bez sensu pogłównie na qq bo za krótko działa. A cynk kolego z czego bierzesz? I zasadnicze pytanie bo jeszcze na chwasty nie pryskałem qq czy to można powiedzmy cynk razem z maistrem czy poczekać trochę i wtedy? Bo chciałem cynk plus bor zakupić do nalistnego. Polecacie cos jeszcze dołożyć wtedy?

Opublikowano

a ja mam tak popierniczonom kuku i nie wiem jak to pryskać tak połowa pola jest super ma juz 6 listków to ziarno było z centrali a kupowałem tez na rynku i z tym juz nie jest tak dobrze bo jedo ma 4 drukie 2 a trzecie 5 i tak na przemian i jeszcze dosiewałem bo były przerwy gdzie nie wyszła wcale wina ziarna i co teraz ???

A kto sieje qq materiałem z jakiegoś bazaru? Chytry dwa razy traci jak to mówią.

Opublikowano

kolega zawsze siał i było dobrze a w tym roku wyszło inaczej musiało być na suszarni przypalone posiałem hektar a połowa jest dobrze  i to nie jest kukurydza na ziarno tylko na kiszonke a ziarno w centrali tez tanie nie jest .

Opublikowano

no ja dałem 200kg przedsiewnie. Saletra to chyba bez sensu pogłównie na qq bo za krótko działa. A cynk kolego z czego bierzesz? I zasadnicze pytanie bo jeszcze na chwasty nie pryskałem qq czy to można powiedzmy cynk razem z maistrem czy poczekać trochę i wtedy? Bo chciałem cynk plus bor zakupić do nalistnego. Polecacie cos jeszcze dołożyć wtedy?

Cynk brałem jakis w proszku w tamtym roku nie pamietam firmy ale nie polecam bo tak mi filtry zawaliło ze głowa mała jak juz bierzesz to bierz w płynie chociażby z intermagu. Do tego dożuć siarczan magnezu troche mocznika i jakies mikroelementy. Jeśli widac niedobory fosforu to mikroelementy z fosforem. Ale to jeszcze za wczesnie poczekaj niech podrośnie.

Opublikowano

witam.

Pierwszy rok posiałem qq i mam kilka pytań przedsiewnie dałem 200 kg polifoski 6,150 soli potasowej do tego 200 kg mocznika i 100 fosforu a z dwa miechy wcześniej 500 kg koszelowskiego jak myślicie w co się zaopatrzyć jak wyczytałem to w ten cynk i bor a możecie podać jakieś nazwy żeby nie wpakować się w badziewie w sklepie z góry dzięki może być na priv 

Opublikowano

kolega zawsze siał i było dobrze a w tym roku wyszło inaczej musiało być na suszarni przypalone posiałem hektar a połowa jest dobrze i to nie jest kukurydza na ziarno tylko na kiszonke a ziarno w centrali tez tanie nie jest .

Co z tego że na ziarno, będziesz miał mniej zielonej masy niż ta z centrali. Żeby było tak łatwo to wszyscy by tak robili chyba jasne?