Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

albo masz cięzka brone albo ziem,ie lekkie na mojej to zwykłymi bronami to nic nie zrobisz

cięższe lepsze ziemie zostawiam na pszenice i rzepak a i tak tego duzo nie ma. Na piachach sieje kukurydze max IVa nawet do VI klasy. I o takich ziemiach pisałem. Po za tym tutaj nie trzeba zbyt głębokiej uprawy pare cm dosłownie aby lekko zmieszac krede z glebą oraz przerwac parowania. Taka włóka to dosłownie pare cm zruszy a jest najbardziej polecana do wiosennych zabiegów po zimie jeżeli mamy siać kukurydze. Szykuje sie długa wiosna i nie ma co ryzykować nadmiernego przesuszania gleby,

Opublikowano (edytowane)

w sumie agregat tez idzie bardzo płytko ustawic, a w moim przypadku brony nie zredukują wiele przejazdów w porównaniu do agregatu

Korn kali teraz, czy przed siewiem (gleba lekka)?

Edytowane przez Filipo
Opublikowano

No tu masz racje jak ustawic na te pare cm to i agregat moze byc.
Korn kali ma taka sama forme potasu co sól czyli chlorki też się muszą wypłukac. Teraz to moze za wczesnie jak na lekka glebe ale z 3 tygodnie przed siewem powinno być ok.

Opublikowano

Kupiliście już polidap? U mnie był przedstawiciel i jak mówił resztki zostały. Ledwie luty się skończył a w zeszłym roku w kwietniu kupowałem i kłopotu nie było. Cena w zeszłym roku to 2050 a w tym ponad 2600 za tonę. Podobno nie ma w kraju polidapu i w innej firmie też go nie mają. Muszę pomyśleć jak zaoszczędzić i zastąpić to innym nawozem. W okolicy niektórzy nakrecili się na jakiś lubofos corn. Nie pamiętam zawartości a cena to ok 1100 za t. Dobrze nie pamiętem. Yara corn jest ponad 2 razy droższa a zawartość składników chyba nie jest dwukrotnie większa. Piszę z tel. i nie chce mi się szukać. Nawozy wieloskładnikowe to chyba najdrożej wychodzą.

Opublikowano

wyjaśnij mi jaki sens jest kupować polidap? chyba tylko kretyni płaca za niego po 2600....

po 1500 można kupoć NPK 8-20-30 i licz jak chcesz to wyjdzie taniej.... a działanie ma identyczne

Opublikowano

Kupiliście już polidap? U mnie był przedstawiciel i jak mówił resztki zostały. Ledwie luty się skończył a w zeszłym roku w kwietniu kupowałem i kłopotu nie było. Cena w zeszłym roku to 2050 a w tym ponad 2600 za tonę. Podobno nie ma w kraju polidapu i w innej firmie też go nie mają. Muszę pomyśleć jak zaoszczędzić i zastąpić to innym nawozem. W okolicy niektórzy nakrecili się na jakiś lubofos corn. Nie pamiętam zawartości a cena to ok 1100 za t. Dobrze nie pamiętem. Yara corn jest ponad 2 razy droższa a zawartość składników chyba nie jest dwukrotnie większa. Piszę z tel. i nie chce mi się szukać. Nawozy wieloskładnikowe to chyba najdrożej wychodzą.

2600 za polidap? skad wy bierzecie te ceny masakra

kupowane 4 dni temu po 2140 zł/T. 

taka róznica w kraju? posrednik widocznie ma żniwa 

Opublikowano

No właśnie dziwi mnie tq cena. Sprawdzę jeszcze u innych, bo jak pisałem u okolicznego sprzedawcy nie ma go w ogóle w ofercie. Akernolat po co mi polidap? A co mam w podsiewacz polifoskę sypać?

Opublikowano

Polidap w grudniu kupiony po 1920zl. Ten 8:20:30 to wątpię,że to ma bo w tamtym roku jakoś efektów specjalnych po tym nie było. Jak po tyle polidap to chyba lepiej pod korzeń superfosfat sypnąć.
Dajecie wapno pod kukurydzę?

Opublikowano

Jeszcze nic nie kupiłem i pytam czy wszędzie tak jest czy tylko u mnie. Na prawdę się muszę zastanowić ile dać jeśli nigdzie w okolicy nie kupię.

Opublikowano

2600 to przecież absurd, żeby stosować tak drogi nawóz jeżeli jeszcze ceny ziarna będą na poziomie zeszłorocznych. Mi się jeszcze udało kupić po 2000 tys. Lepiej dać polifoskę 4  i saletrzak. Kiedyś stosowałem takie połączenie i sypnęła na 2 klasie koło 19 tan ziarna.A siałem jeszcze starym bułgarskich pneumatycznym siewnikiem 60 i z zatyczkami w uszach (musiały być wysokie obroty żeby siał dobrze) . Po sianiu jeszcze z dobrą godzinkę trząsłem się jak ten nieszczęsny traktor. 

Opublikowano

ja myślałem nad takim nawożeniem teraz wysieje 100 kg soli potasowej przed siewem 100kg mocznika 150 saletrosanu 300 kg polifoski 6, kultywator i do posiewacza 100 kg polidapu

Opublikowano

Kuzyn wczoraj mówił ze tydzień temu pytał o polidap to był po 1980zł,wczoraj pojechał zamówić to był po 2200,zabrał resztki a facet powiedział ze nie wie kiedy będzie polidap bo go po prostu nie ma

Opublikowano

ja stosuje 200kg moczniku pod agregat i 240kg polifoski 6 w podsiewacz, co kilka lat obornik,  plony ziarna na przeciętnych glebach Ale w Dobrej Kulturze około 10-12ton, 

czytam tu już od dawna Wasze posty ile to wydajecie nawozów tylko mnie zastanawia czy to ma sens? 

dobre wapno to jest podstawa

Opublikowano

ja też niektóre dawki czytam z osłupieniem. fakt u mnie obornika idzie dużo i często ale przeważnie dawałem ok 200kg polifoski 6 rok temu dałem ok 300kg i to było max .do tego dawałem wcześniej saletre a teraz  daje rsm i plon w tym roku miałem oszacowany na poziomie 60ton swieżej masy i to na takim lichszym kawałku  a lepsze odmiany i pole  nie były szacowane ale myślę ze tak jak ułan to lekko było ok 70ton

Opublikowano

A polifoska 8 nadaje sie do podsiewacza czy lepiej przed siewnie zastosować?

Opublikowano

Kuzyn wczoraj mówił ze tydzień temu pytał o polidap to był po 1980zł,wczoraj pojechał zamówić to był po 2200,zabrał resztki a facet powiedział ze nie wie kiedy będzie polidap bo go po prostu nie ma

zgadza się polidapu nie ma i to już od jakiegoś czasu, znowu pewnie eksport za granicę ruszył  jak ze 2-3 lata  temu było  z saletrą, no i dla nas po prostu brakuje i jest okazja nabić ceny