Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najwyższa o jakiej słyszałem to 1470zł netto z Twoim transportem kolego. Ale za ilości powyżej 500ton dostaniesz sporo wiecej :)

mam nieodparte wrażenie że rzepak będzie w żniwa droższy niż to co proponują w kontraktach teraz patrząc na giełdy  wrażenie przechodzi w pewność

Opublikowano

W żniwa rzepak będzie tani jak 1200 netto to będzie dobrze ale jak się okaże, że zbiory były słabsze to ceny zaczną rosnąć juz jesienią. Nie wierze, że pośrednicy w żniwa dadzą dobre ceny bo wtedy jest okazja najlepiej zarobić. Nawet wielkie podmioty jak Komagra niejako zmuszają do sprzedaży w żniwa bo ograniczają depozyty. Zaczną się ustawiać kolejki to cena spadnie, przecież rolnicy nie zawrócą z towarem...

Opublikowano

grego jesteś z opolskiego i powinieneś wiedzieć ,że w Brzegu działają duże zakłady tłuszczowe do których można wozić rzepak , cena na dzisiaj to minimum 1500zł netto a w żniwa może być jeszcze drożej , chyba że podpisaliście kontrakty po 1350 i teraz wam trochę szkoda?

Opublikowano

Wiem ale do Brzegu mam z 80km trochę daleko jakby obracać 5 razy ciągnikiem no i trzeba mieć czym..., myślałem o wynajęciu tira ale to tez nie bardzo w czasie żniw. Choć słyszałem, że w tamtym roku byli tacy co kursowali ciągnikami no ale to zestawy po 30ton ciągali. Kontraktu z ceną nie podpisywałem tylko na przechowanie, a drugie tyle co na przechowanie muszę sprzedac po cenie z Matifa w dniu dostawy pomniejszonej o ileś tam. O ile sprawdzą się wasze prognozy to źle nie zrobiłem ale jak zaczną ustawiac sie kolejki to ze 100-200zł ceny raczej zlecą zawsze tak jest. Nie mówiąc juz o pośrednikach co skupują według cen jakie im sie widzi dać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v