Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem białko 11.5-12 ale co z tego jak marudzili na gęstość 66 i opadanie poniżej 150. To zboże czekało 3 tygodnie na polu, na przemian lał w to deszcz i wysychało. Jak już było prawie do koszenia, znowu deszcz. Cudów się nie spodziewałem, ale plon poniżej 7t/ha to już nędza. Cześć na polu została na pewno, tyle co zleciało z kłosów na ziemię przez te 3 tygodnie, a potem co kombajn wypluł porostów to wystarczyło na gorszy plon niż w zeszłym roku.

Opublikowano

no bez przesady z tym małym plonem 6-7 ton to nie tragedia, Ja w tym roku miałem ~7ton i uważam to za przyzwoity wynik, chyba jeden z najlepszych jakie miałem, w tamtym roku miałem pszenicę bardzo dobrą jakościowo ale plon niecałe 5 ton i to bym nazwał nędzą. W tym roku różnie z jakością u mnie raz się łapie raz mam potrącenia z mały gluten tyle, że opadanie i gęstość w normie więc parę zł dołożą  względem paszówki. Opłacalność chyba wyjdzie na podobnym poziomie jak w tamtym roku. W tym roku jedni bardzo dużo zyskali szczególnie na północy gdzie mieli wysokie plony i dobre jakościowo, o cenach prawie 200 zł większych nawet nie wspominam, a na południu kiepska jakość i marne ceny...

Opublikowano

Ceny z dziś pszenicy kons. przy 12,5 białka:

chemirol- 800 zł

agrolok -770 zł

duet poznań-750 zł

firma frankiewicz -760 zł

ceny netto u mnie na podwórku...

Opublikowano

Mazowieckie, Cedrob pszenżyto 580 netto.

W magazymnie u ciebie czy u nich. Ile km masz do miejsca dostawy zboża.

Opublikowano (edytowane)

Cena u nich na placu, mam do nich 20 km.

a pszenica paszowa i jeczmien ? i jak ci sie handluje z cedrobem nie kreca nic ?

Za pszenicę paszową płacą 690 netto u nich na placu, handluje mi się z nimi dobrze, jak sprzedawałem do nich kukurydze to u nich miała 3% mniej wilgotności jak u pośredników.

Edytowane przez seat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v