Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co tam @książe obudziłęś sie ze snu zimowego ? :)Dwa lata z rzędu "prognozowałeś" (chociaż ja bym to nazwał wróżeniem z fusów-zresztą nieudanym) ostrą jazdę w dół cen zbóż i jakoś nic z tego nie wychodziło.Nie chce mi sie szukać Twoich postów z zeszłego roku jak to tanio miało być...:)Ale w sumie dobrze że jesteś - jesteś "zwiastunem" wzrostu cen zbóż ... :)

"ksiaze, o 30 lipiec 2013 - 18:06, powiedział:

dokładnie magazyn postawić to potężne koszty czy nawet silosy a jaka pewność, że się zarobi? żadna to kulczyk tylko wykłada 1zł i wie że zarobi 100zł..."

Obawiasz sie konkurencji?

Ja uważam że gdyby conajmniej połowa rolników posiadała własne magazyny zbożowe to sytuacja cenowa zbóż wyglądała by trochę inaczej ... :)

Sam posiadam silosy zapewniające mi zmagazynowanie całego ziarna ze zbiorów nawet z rezerwą i powiem że inwestycja jak najbardziej udana!

Edytowane przez kuzaj63
Opublikowano

Dużo rolników, która nabrała nowych kombajnów, ciągników, ziemi po 60 tys/ha teraz musi sprzedawać bo raty ich gonią w banku. wnerwia mnie jak pokazują starego dziada w tv z jakiejś izby paszowej czy jakoś tak, i on gada ,że zapasy są duże. ten stary dziad poprostu kłamie i zbija cene w dół.. a przychodzi wrzesień i ten sam pan twierdzi że jednak zbiory nie były tak dobre.. O Boze....

Opublikowano

mam ofertę na mokrą kukurydzę(do 31%) po 400 netto. Dobra cena czy nie?

masz od cedrobu info ja bym podpisał bo bedzie po 300 z groszami...

Opublikowano

Niskie ceny żyta można było przewidzieć.Ludzie na jesień oszaleli na punkcie żyta zapisywali się na listy zakupu materiału siewnego za który płacili po 440zł/ha.

Kto wykonała pełne nawożenie i ochronę to może jakoś na tym wyjdzie,ale w moim regionie gdzie żyto uprawiane jest tylko z jedną dawką "N" i jednym opryskiem na chwasty wysokość zbioru nie przekracza 3T.

U nas gdzie się nie obejrzysz tylko żyto i żyto.

Opublikowano

u mnie w regionie (woj.podlaskie) żyto w pzzetach 440 zł za T ale wymyślili sobie 13 14 % wilgotności !!!!! ciekawe jak to uzuskać poj,,,ani jacyś a w tamty roku dostałem za żyto 740zł. masakra jakaś ciekawe jak będzie z pszenicą????

Opublikowano

u mnie w regionie (woj.podlaskie) żyto w pzzetach 440 zł za T ale wymyślili sobie 13 14 % wilgotności !!!!! ciekawe jak to uzuskać poj,,,ani jacyś a w tamty roku dostałem za żyto 740zł. masakra jakaś ciekawe jak będzie z pszenicą????

też jestem z okolic Sokółki a co do pzz to dają te 440zł ale ciekawe czy zdarzy się sprzedać bo jak zawszę kolejka kosmos ja myślę wieś do młynu w romaszkówce

Opublikowano

Jak dla mnie to czysta kalkulacja "skupujących" i tych nad nimi, liczą średnia plonu (nie z GUSu) np. rzepak z ha 2,5t x 1200zł = 3000zł; pszenica 6t x 500zł = 3000zł; kukurydza 8t x 375zł = 3000zł do reszty zbóż w zależności od nakładów i tak to w tym roku będzie wyglądać prawdopodobnie.

Opublikowano

Czyli ? -proszę o przetłumaczenie i opinie na temat tego komentarza .

Za moich czasów to uczyli tylko rosyjski a wujek google nie zawsze dobrze tłumaczy :)

Opublikowano

430zł/t to bardzo uczciwa propozycja na tę chwilę, w WLKP Chemirol robi nagonkę po 300zł/t, a macie jakieś propozycje na nową suchą kukurydzę?

Może 8 a może 4 są rejony gdzie lipiec był suchy i kukurydze są bardzo słabe tak że może być jeszcze różnie :wacko:

masz jakieś słabe kukurydze w okolicy? u mnie w okolicy słabo wyglądały wyłącznie te na glinianych stanowiskach, ze względu na nierówne i miejscami bardzo opóźnione wschody

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez livebird
      Witam mam mieszanke jarą (pszenica i jęczmień) do tej pory zdrowa ale zakupiłem środek grzybobójczy Helicur i chcę go zastosować w dwóch dawkach 0,5l/ha teraz wraz ze skracaniem etefonem (aktualnie liść flagowy i podflagowy) i drugi raz kolejne 0.5l/jak się wykłosi. Moze być takie zastosowanie tego środka ?
      Dodam że to skracanie z tym Helicurem chciałbym wykonać już jutro jeśli tylko pogoda pozwoli .
  • Dodaj nową pozycję...
v