Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Rafiozo Hehe doskonale wiem o czym mówisz, w latach 98-99 też mi trochę brakowało i musiałem nieraz dokupić, wtedy modny był taki patent sypania do worka 30 kg przez rurę z zewnątrz gruby ziemniak a w środku sama drobnica. Nie wiem co kierowało tymi ludźmi którzy tak robili, chyba satysfakcja że zrobili kogoś w hooja bo aby tak spakować to trzeba się raczej natrudzić.

Mam znajomego co handluje ziemniakiem, raczej duże przerzuty całosamochodowe, za granicę, do sowietów i inne kraje dawnego demoludu i on otwarcie mówi że jak ziemniak z zachodu z transportem jest lekko droższy od krajowego to lepiej brać od nich bo jak jest ustalone taki przyjedzie, jak ma być kalibraż 50 - 80 to taki jest, w worku ma być 25,10 kg i tak jest, a u nas pierwszy samochód jak trzeba, drugi gorzej a trzeci padaka.

Opublikowano

Różne triki stosują duzi handlarze np. gdy świnki drożeją w kraju sprowadza się półtusze droższe aby było więcej  na rynku wtedy cena spada u polskiego rolnika i rolnik rekompensuje te droższe    półtusze i podobnie może być z ziemniakiem .

Towar rolnicy szykują jedni dobry drudzy beznadziejny . Kiedyś jak ruskie brały i jeździły po wsiach to chłopy mówili , że ruski wszystko zje ale jak go nie dowiezie  i zgnije po drodze to drugi raz nie przyjedzie .

Mój kuzyn wysyłał ziemniaka do Rumuni i na Węgry potem już nie chcieli  bo woleli niemiecki chociaż droższy ale pewny dobrze  wysortowany.

Jak u nas będzie może kiedyś brakowało ziemniaka to zachód będzie wiedział jaką cenę wystawić tak jak było z cukrem .

Opublikowano

Wiadomo coś na temat cen sadzeniaka z papierem?

Myślę że w CB ok. 0,7zł, a klasa CA też raczej nie przekroczy złotówki.

Ale to zależy jakie będzie zainteresowanie.

Opublikowano

W centrali pewnie koło 200zł będą.

Ja Bellarose i Red Anne sadzonke za 0.7 na pewno nie sprzedam, a brałem  teraz świeżego ziemniaka z centrali.

Myślę że cena sadzeniaka Bellarosy i Red Anny na wiosnę będzie pod 1zł z papierem.

Opublikowano

U mnie bardzo wcześnie nać uschła, pomimo to plon na poziomie 32 ton z hektara włącznie z ok 1,5 tony przebiórek.

Z ceną chyba coś drgnęło. Byli u mnie dzis handlarze, i, za Vinetę dawali 60groszy, a za Irgę 70groszy.

Co do ceny sadzeniaka to u mnie zależy od ceny jadalnego, gdzie w umowie mam zbyt zapewniony 30% drożej od jadalnego. A po ile kupi klient to już inna bajka.

Opublikowano

Kopie teraz tajfuna i powiem, że cieżko mialem go "dociągnać" bo nawiazał jak głupi (średnio po 25/28 ziemniaków) ale podlany 5razy i sypie jak trzeba. Podchodzi pod 50 ton/ha.

Opublikowano

kontrolujecie sytuację w przechowalni ?

w tym roku wszystko wcześniej ruszy. wzrost wtórny, bulwy wariują. Vineta na pryzmie która leży prawie miesiąc, mimo intensywnego dmuchania delikatnie puszcza oczka....

Opublikowano

w cantralach już mówią że sadzeniaki będą ponad 200zł, więc trzeba szykować troszke kaski..   co do plonów tajfun około 25 ton a satina około 30 ton handlowego towaru 

ja w tym roku odpuszczam zakup sadzeniaka , sadze tylko 10ar to zasadze swoja Bellarosę , bardzo ładnie sie urodziła z 500kg jakie kupiłem , ukopałem  2 kopiate wozy, +- 8ton.Bardzo jestem zadowolony z firmy gdzie brałem sadzeniaka , bo znakomicie sie urodziły .Niestety Red Anna z KARO , poległa totalnie, było kilkanaście mieszanych ziemniaków na polu i pod krzakiem szału nie było, 80% to sadzeniak.A nawożenie i stanowisko to samo.

Ziemniak MEGA smaczy ale plonu to nie daje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
  • Dodaj nową pozycję...
v